Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η κουζίνα προχωράει

Κουζίνα μπορεί να μην έχουμε, έχουμε όμως διακοσμητική πιατοθήκη ή ράφι για τα μπαχαρικά!

Το πρώτο βήμα για να προχωρήσουμε στην ανακαίνιση της κουζίνας, ήταν να αδειάσουμε τον χώρο. Ξηλώσαμε λοιπόν τα παλιά ντουλάπια, βρύση, πλακάκια, σωλήνες, απορροφητήρα και ότι άλλο υπήρχε. Πετάξαμε τα μπάζα και καθαρίσαμε, ώστε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο.

Τα σχέδια ήδη έτοιμα και τα καινούρια ντουλάπια ήδη υπό κατασκευή. Στο μεταξύ περνάμε καινούριες σωληνώσεις για τον νεροχύτη, καταργούμε την πίσω πόρτα και τοποθετούμε πλακάκια - άχαρες, βρώμικες, βαρετές δουλειές. Ευτυχώς αυτά είναι ειδικότητα του χρόνια-στα-μπετά-συζύγου και δεν ανακατεύομαι.

Κατά την αποξήλωση διαπιστώσαμε ότι τα παλιά ντουλάπια μπορεί να μην μας βόλευαν και να έπρεπε να αλλαχθούν, ήταν όμως εξαιρετική κατασκευή από μαραγκό της εποχής. Κάτω από τις αλλεπάλληλες στρώσεις μπογιάς υπήρχε μασίφ ξύλο, καθαρό και χωρίς ίχνος από υγρασία ή μούχλα. Έσωσα ότι μπορούσα για τις DIY κατασκευές μου.

Τα συρτάρια πρώτα και καλύτερα!

Αποφασίσαμε να τα αξιοποιήσουμε σε μια κατασκευή που, όταν τελειώσει η ανακαίνιση και εγκατασταθεί η νέα κουζίνα, θα χρησιμεύσει ως ράφι μπαχαρικών.

Να λοιπόν πώς φτιάξαμε μόνοι μας, ένα ράφι για μπαχαρικά χρησιμοποιώντας παλιά ξύλινα συρτάρια:

  • Αφαιρέσαμε τα πόμολα.
  • Μετρήσαμε τα συρτάρια και είδαμε ότι είναι 30x40cm. Αποφασίσαμε να ενώσουμε τέσσερα, ώστε η κατασκευή μας να βγει 60x80cm.



  • Χρησιμοποιήσαμε ένα κατσαβίδι σαν σμίλη και ένα σφυρί, για να ξεκολλήσουμε τις προσόψεις των συρταριών και να μείνουν σκέτα τα κουτιά.
  • Ενώσαμε τα συρτάρια με βίδες.
  • Από τις προσόψεις κόψαμε με σέγα, 2 ραφάκια για τα κάτω κουτιά, και 6 πηχάκια (1 για κάθε ράφι που προέκυψε) για να μην πέφτουν τα πιάτα ή τα βαζάκια.
  • Κόψαμε και δυο γωνίτσες διακοσμητικές.




Έτοιμο, τριμμένο και στοκαρισμένο:


  • Περάσαμε ένα χέρι αστάρι νερού για γενική χρήση.
  • Βάψαμε δύο χέρια με το χρώμα της επιλογής μας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι έχετε: Πλαστικό ή ακρυλικό σαν αυτό που βάφουμε τους τοίχους, ριπολίνη νερού, chalk paints…
  • Το… χαλάσαμε λίγο με το γυαλόχαρτο για να δείχνει φθαρμένο και να φανεί λίγο το άσπρο από κάτω.
  • Τέλος, περάσαμε δύο χέρια βερνίκι νερού σατινέ, για προστασία από τις βρωμιές και για να καθαρίζεται εύκολα.

Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιηθεί στην κουζίνα, κάπου θα βρώ να το αξιοποιήσω!
Σύντομα η συνέχεια με νέες φωτό από την ανακαίνιση της κουζίνας!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι: τα cookies α λα ελληνικά

American cookies, chocolate chip cookies, ότι μπορείτε να φανταστείτε σε cookie το έχω δοκιμάσει για τη Δήμητρα. Με κάθε νέα συνταγή που δοκιμάζω ενθουσιάζομαι! Άλλη έχει μαύρη ζάχαρη - από τα αγαπημένα μου συστατικά. Άλλη φυστικοβούτυρο, άλλη σταφίδες, άλλη καρύδι ή φουντούκι, άλλη βούτυρο γάλακτος... Και κάθε φορά η Δήμητρα με προσγειώνει απότομα! Δεν της αρέσουν - δεν τα τρώει - τέλος! Και -όπως πάντα- κατά τύχη, έρχεται η μεγάλη ανακάλυψη και η ανατροπή όλων των δεδομένων. Με ότι υλικά υπήρχαν πρόχειρα στο σπίτι, μαστόρεψα μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι μπισκοτάκια, που έγιναν ανάρπαστα! Τα έψηνα την ώρα που η Δήμητρα ήταν στο μπάνιο, και με το που βγήκε βρεγμένη και τυλιγμένη με την πετσέτα, δοκίμασε το πρώτο, ζεστό ακόμα από το ταψί. Αυτό ήταν! Έρωτας με την πρώτη ματιά! Όπως είναι φυσικό η συνταγή καταγράφηκε όσο είχα φρέσκες τις αναλογίες, και θα εκτελείται σε μόνιμη βάση για πρωινό, κολατσιό κ.τ.λ. Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι. Υλικά: 3 κούπες γεμάτες ως επάνω αλεύρι για όλε