Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η κουζίνα προχωράει

Κουζίνα μπορεί να μην έχουμε, έχουμε όμως διακοσμητική πιατοθήκη ή ράφι για τα μπαχαρικά!

Το πρώτο βήμα για να προχωρήσουμε στην ανακαίνιση της κουζίνας, ήταν να αδειάσουμε τον χώρο. Ξηλώσαμε λοιπόν τα παλιά ντουλάπια, βρύση, πλακάκια, σωλήνες, απορροφητήρα και ότι άλλο υπήρχε. Πετάξαμε τα μπάζα και καθαρίσαμε, ώστε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο.

Τα σχέδια ήδη έτοιμα και τα καινούρια ντουλάπια ήδη υπό κατασκευή. Στο μεταξύ περνάμε καινούριες σωληνώσεις για τον νεροχύτη, καταργούμε την πίσω πόρτα και τοποθετούμε πλακάκια - άχαρες, βρώμικες, βαρετές δουλειές. Ευτυχώς αυτά είναι ειδικότητα του χρόνια-στα-μπετά-συζύγου και δεν ανακατεύομαι.

Κατά την αποξήλωση διαπιστώσαμε ότι τα παλιά ντουλάπια μπορεί να μην μας βόλευαν και να έπρεπε να αλλαχθούν, ήταν όμως εξαιρετική κατασκευή από μαραγκό της εποχής. Κάτω από τις αλλεπάλληλες στρώσεις μπογιάς υπήρχε μασίφ ξύλο, καθαρό και χωρίς ίχνος από υγρασία ή μούχλα. Έσωσα ότι μπορούσα για τις DIY κατασκευές μου.

Τα συρτάρια πρώτα και καλύτερα!

Αποφασίσαμε να τα αξιοποιήσουμε σε μια κατασκευή που, όταν τελειώσει η ανακαίνιση και εγκατασταθεί η νέα κουζίνα, θα χρησιμεύσει ως ράφι μπαχαρικών.

Να λοιπόν πώς φτιάξαμε μόνοι μας, ένα ράφι για μπαχαρικά χρησιμοποιώντας παλιά ξύλινα συρτάρια:

  • Αφαιρέσαμε τα πόμολα.
  • Μετρήσαμε τα συρτάρια και είδαμε ότι είναι 30x40cm. Αποφασίσαμε να ενώσουμε τέσσερα, ώστε η κατασκευή μας να βγει 60x80cm.



  • Χρησιμοποιήσαμε ένα κατσαβίδι σαν σμίλη και ένα σφυρί, για να ξεκολλήσουμε τις προσόψεις των συρταριών και να μείνουν σκέτα τα κουτιά.
  • Ενώσαμε τα συρτάρια με βίδες.
  • Από τις προσόψεις κόψαμε με σέγα, 2 ραφάκια για τα κάτω κουτιά, και 6 πηχάκια (1 για κάθε ράφι που προέκυψε) για να μην πέφτουν τα πιάτα ή τα βαζάκια.
  • Κόψαμε και δυο γωνίτσες διακοσμητικές.




Έτοιμο, τριμμένο και στοκαρισμένο:


  • Περάσαμε ένα χέρι αστάρι νερού για γενική χρήση.
  • Βάψαμε δύο χέρια με το χρώμα της επιλογής μας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι έχετε: Πλαστικό ή ακρυλικό σαν αυτό που βάφουμε τους τοίχους, ριπολίνη νερού, chalk paints…
  • Το… χαλάσαμε λίγο με το γυαλόχαρτο για να δείχνει φθαρμένο και να φανεί λίγο το άσπρο από κάτω.
  • Τέλος, περάσαμε δύο χέρια βερνίκι νερού σατινέ, για προστασία από τις βρωμιές και για να καθαρίζεται εύκολα.

Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιηθεί στην κουζίνα, κάπου θα βρώ να το αξιοποιήσω!
Σύντομα η συνέχεια με νέες φωτό από την ανακαίνιση της κουζίνας!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μαγειρίτσα - δεν θέλει κόπο!

Παρεξηγημένο φαγητό - τάχα δύσκολο, θέλει κόπο, χρόνο κ.τ.λ. Μύθος! Όλη η δουλειά είναι το πλύσιμο και το κόψιμο των υλικών. Ούτε ζεμάτισμα ούτε τσιγάρισμα ούτε πολλά σκεύη λερωμένα. Ιδού λοιπόν πώς μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα και με εγγυημένη επιτυχία: Υλικά: 1 συκωταριά πλυμένη και κομμένη κομματάκια ψιλά ή χοντρά όπως σας αρέσει 5 μαρούλια πλυμένα και χοντροκομμένα 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα πλυμένα και κομμένα ροδέλες 1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι λάδι περίπου 1 κούπα ή κατά τη συνήθειά σας 2 αυγά 1-2 λεμόνια το χυμό 1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο μέσα στο χυμό από τα 2 παραπάνω λεμόνια Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φούλ, αντιστάσεις πάνω κάτω. Όλα τα λαχανικά και μυρωδικά μέσα σε μια γάστρα ή βαθύ ταψί, και από πάνω η συκωταριά, όλα αλατοπιπερωμένα. Θα ξεχειλίσει η γάστρα αλλά μήν φοβηθείτε, με το ψήσιμο μένουν τα μισά.  Περιλούζουμε με το λάδι και βάζουμε στον φούρνο που τον χαμηλώνουμε στο