Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο.
Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού.
Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου.

Υλικά:
60 σύκα μέτρια
6 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι)
γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών)
αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα

Εκτέλεση:
Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χρονοβόρο.
Κόβουμε το κοτσανάκι και γύρω γύρω τον αφαλό σε κάθε σύκο. Σκαλίζουμε και λίγο μέσα με ένα καρφί ή σουβλί για να εισχωρήσει καλύτερα το σιρόπι.

Βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τη γαλαζόπετρα και αυτή αφρίζει. Ρίχνουμε και τα σύκα και αφήνουμε να βράσουν 3-4 λεπτά.
Αδειάζουμε το νερό με τη γαλαζόπετρα, προσθέτουμε καθαρό και βάζουμε στη φωτιά. Ξαναβράζουμε 5 λεπτά, ξαναδειάζουμε, και ξανακάνουμε το ίδιο. Στο τρίτο βράσιμο θα πρέπει να βράσουν τόσο ώστε να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με μια οδοντογλυφίδα, αλλά μην παραβράσουν, γιατί ξαναβράζουν με το σιρόπι.

Αδειάζουμε το νερό και βάζουμε κρύο. Το αφήνουμε μέχρι την άλλη μέρα αλλάζοντας 3-4 φορές τα νερά.
Την άλλη μέρα, σουρώνουμε τα σύκα. Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό, τη γλυκόζη και το αρωματικό της επιλογής μας αν χρησιμοποιήσουμε, και βράζουμε να μισοδέσει το σιρόπι. Ρίχνουμε τα σύκα και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει καλά.
Αφήνουμε πάλι όλη νύχτα στην κατσαρόλα και την άλλη μέρα ελέγχουμε το δέσιμο του σιροπιού. Τα σύκα μπορεί να έχουν βγάλει νερό και να έχει αραιώσει, οπότε χρειάζεται να ξαναβράσει σε χαμηλή φωτιά για να ξαναδέσει.
Συσκευάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Η γαλαζόπετρα χρειάζεται για να διατηρήσουν το καταπράσινο χρώμα τους. Αν την παραλείψετε, θα γίνουν καφετί.
Ταιριάζει πολύ μαζί με γιαούρτι ή με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.

Σχόλια

Ο χρήστης Arhontia είπε…
Τελευταία έχω καταργήσει τη γλυκόζη και μ'αρέσει πολύ καλύτερα!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μοσχάρι στη λαδόκολλα...

... το φαΐ γίνεται μόνο του, και δεν λερώνεται και το ταψί! Υλικά: 2-3 κιλά μοσχάρι σιδηρόδρομος (στηθοπλευρές) ή κότσι με το κόκκαλο. 8-10 πατάτες ολόκληρες αλάτι - πιπέρι 4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και με το φλούδι τους, χυμό από 1 λεμόνι & 1 πορτοκάλι 3 μεγάλες λαδόκολλες Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φουλ. Αλατοπιπερώνουμε κρέας και πατάτες. Τυλίγουμε στις λαδόκολλες, φροντίζοντας οι πατάτες να είναι από κάτω για να ψηθούν στο ζωμό που θα βγάζει το κρέας. Το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 130-140 βαθμούς, και... το ξεχνάμε για 5-6 ώρες. Όταν το βγάλουμε αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει και κόβουμε σταυρωτά τα χαρτιά από γωνία σε γωνία του πακέτου.  Ανοίγουμε τα χαρτιά προς τα έξω και αποκαλύπτουμε το θαύμα: το κρέας είναι λουκούμι, κυριολεκτικά λειώνει και ξεκολλάει από το κόκκαλο. Τρίβουμε πιπεράκι με το μύλο, λίγη ρίγανη αν θέλουμε, και φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρουμε όπως είναι το ταψί με το ανοιχτό πακέτο.

Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι: τα cookies α λα ελληνικά

American cookies, chocolate chip cookies, ότι μπορείτε να φανταστείτε σε cookie το έχω δοκιμάσει για τη Δήμητρα. Με κάθε νέα συνταγή που δοκιμάζω ενθουσιάζομαι! Άλλη έχει μαύρη ζάχαρη - από τα αγαπημένα μου συστατικά. Άλλη φυστικοβούτυρο, άλλη σταφίδες, άλλη καρύδι ή φουντούκι, άλλη βούτυρο γάλακτος... Και κάθε φορά η Δήμητρα με προσγειώνει απότομα! Δεν της αρέσουν - δεν τα τρώει - τέλος! Και -όπως πάντα- κατά τύχη, έρχεται η μεγάλη ανακάλυψη και η ανατροπή όλων των δεδομένων. Με ότι υλικά υπήρχαν πρόχειρα στο σπίτι, μαστόρεψα μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι μπισκοτάκια, που έγιναν ανάρπαστα! Τα έψηνα την ώρα που η Δήμητρα ήταν στο μπάνιο, και με το που βγήκε βρεγμένη και τυλιγμένη με την πετσέτα, δοκίμασε το πρώτο, ζεστό ακόμα από το ταψί. Αυτό ήταν! Έρωτας με την πρώτη ματιά! Όπως είναι φυσικό η συνταγή καταγράφηκε όσο είχα φρέσκες τις αναλογίες, και θα εκτελείται σε μόνιμη βάση για πρωινό, κολατσιό κ.τ.λ. Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι. Υλικά: 3 κούπες γεμάτες ως επάνω αλεύρι για όλε