Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι: τα cookies α λα ελληνικά

American cookies, chocolate chip cookies, ότι μπορείτε να φανταστείτε σε cookie το έχω δοκιμάσει για τη Δήμητρα. Με κάθε νέα συνταγή που δοκιμάζω ενθουσιάζομαι! Άλλη έχει μαύρη ζάχαρη - από τα αγαπημένα μου συστατικά. Άλλη φυστικοβούτυρο, άλλη σταφίδες, άλλη καρύδι ή φουντούκι, άλλη βούτυρο γάλακτος... Και κάθε φορά η Δήμητρα με προσγειώνει απότομα! Δεν της αρέσουν - δεν τα τρώει - τέλος!
Και -όπως πάντα- κατά τύχη, έρχεται η μεγάλη ανακάλυψη και η ανατροπή όλων των δεδομένων. Με ότι υλικά υπήρχαν πρόχειρα στο σπίτι, μαστόρεψα μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι μπισκοτάκια, που έγιναν ανάρπαστα! Τα έψηνα την ώρα που η Δήμητρα ήταν στο μπάνιο, και με το που βγήκε βρεγμένη και τυλιγμένη με την πετσέτα, δοκίμασε το πρώτο, ζεστό ακόμα από το ταψί. Αυτό ήταν! Έρωτας με την πρώτη ματιά!
Όπως είναι φυσικό η συνταγή καταγράφηκε όσο είχα φρέσκες τις αναλογίες, και θα εκτελείται σε μόνιμη βάση για πρωινό, κολατσιό κ.τ.λ.

Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι.

Υλικά:
3 κούπες γεμάτες ως επάνω αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα λειψή λάδι (ελαιόλαδο, σπορέλαιο, ή μισό μισό)
1 κούπα λειψή χυμό από πορτοκάλι
1 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ.γλ. ξύσμα από το πορτοκάλι
1/2 κουτ.γλ. κανέλα
1 βανίλια



Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπωλ. με το χέρι. Δεν παραζυμώνουμε γιατί τους βγαίνει το λάδι. Πλάθουμε μπισκότα ή κουλουράκια, και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, 15-20 λεπτά.
Όταν βγαίνουν είναι μαλακά, αλλά κρυώνοντας σκληραίνουν παραμένοντας λίγο μαλακά στο εσωτερικό τους. Αν ψηθούν λόγο παραπάνω γίνονται πιο τραγανά.
Μου άρεσαν πολύ με το τσάι μου, αλλά και πασπαλισμένα με άχνη.
Θα τους ταίριαζε πολύ κοπανισμένο αμύγδαλο - θα δοκιμάσω την επόμενη φορά να προσθέσω 1/2 κούπα στη ζύμη.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΤΕΛΕΙΑ τα μπισκοτακια,πεντανοστιμα!!Εχω φαει πιο πολλα απο τον μπεμπη!Μονο που μου πηρε παραπανω χρονο το ψησιμο.Τα ψηνεις στον αερα η στις αντιστασεις?
Ο χρήστης Arhontia είπε…
Χαίρομαι που σας άρεσαν!
Στον αέρα τα ψήνω...
Μπορεί να έχει διαφορά από φούρνο σε φούρνο, το έχω παρατηρήσει κι εγώ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλημέρα!Τα έφτιαξα προχθές και έχω να πω τα εξής: Είναι πανεύκολα...γίνονται στο λεπτό...είναι πολύ υγιεινά,πολύ νόστιμα και νομίζω μέσα στην αρχική ζύμη μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις γι'αυτό και τα κρατάω σαν βασική συνταγή για μπισκότα cookies!!!Να πω ότι έβαλα αρκετό ξύσμα παραπάνω και μοσχομύρισε ο τόπος πορτοκάλι και οτι οι φίλες μου τα βρήκαν γλυκά οπότε αν ο χυμός του πορτοκαλιού είναι αρκετά γλυκός ή αν κάποιος σκεφτεί να βάλει μέσα σοκολάτα ή κάτι άλλο γλυκό ίσως να μπορεί να μειώσει και λίγο τη ζάχαρη!!Αυτή η συνταγή κατοχυρώνεται από εδώ και στο εξής!Ευχαριστώ πολύ!
Ο χρήστης jkoulian είπε…
Μόλις τα έφτιαξα και γίνανε ακριβώς όπως τα ήθελα. Νόστιμα και αφράτα. Προσωπικά θα ήθελα λίγο παραπάνω ζάχαρη, οπότε "πείραξα" λίγο τη συνταγή σου. Θα μου έδινες την άδεια να αναδημοσιεύσω τη πειραγμένη συνταγή;
Ο χρήστης Arhontia είπε…
Φυσικά και μπορείς να αναδημοσιεύσεις ότι θέλεις! Και μένα μ'αρέσουν λίγο πιο γλυκά. Κατά περίεργο τρόπο στην κόρη μου αρέσουν λιγότερο γλυκά(!)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
μηπως αντι για ξυσμα πορτοκαλιου μπορω να βαλω ξυσμα λεμονιου; τα εφτιαξα αρχικα με ξυσμα πορτοκαλιου εξαφανιστηκαν σε μιση μερα αλλα ξεμεινα απο πορτοκαλια τωρα:-P
Ο χρήστης Arhontia είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ο χρήστης Arhontia είπε…
Αχ, και μεις το ίδιο πρόβλημα έχουμε... εξαφανίζονται!
Με ότι μυρωδικό έχεις γίνονται, ξύσμα λεμονιού ή μανταρινιού, γλυκάνισο, μαστίχα...
Τα έχω δοκιμάσει κατά καιρούς όλα. Η έκδοση που δημοσίευσα αρχικά είναι η αγαπημένη της κόρης μου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μαγειρίτσα - δεν θέλει κόπο!

Παρεξηγημένο φαγητό - τάχα δύσκολο, θέλει κόπο, χρόνο κ.τ.λ. Μύθος! Όλη η δουλειά είναι το πλύσιμο και το κόψιμο των υλικών. Ούτε ζεμάτισμα ούτε τσιγάρισμα ούτε πολλά σκεύη λερωμένα. Ιδού λοιπόν πώς μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα και με εγγυημένη επιτυχία: Υλικά: 1 συκωταριά πλυμένη και κομμένη κομματάκια ψιλά ή χοντρά όπως σας αρέσει 5 μαρούλια πλυμένα και χοντροκομμένα 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα πλυμένα και κομμένα ροδέλες 1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι λάδι περίπου 1 κούπα ή κατά τη συνήθειά σας 2 αυγά 1-2 λεμόνια το χυμό 1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο μέσα στο χυμό από τα 2 παραπάνω λεμόνια Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φούλ, αντιστάσεις πάνω κάτω. Όλα τα λαχανικά και μυρωδικά μέσα σε μια γάστρα ή βαθύ ταψί, και από πάνω η συκωταριά, όλα αλατοπιπερωμένα. Θα ξεχειλίσει η γάστρα αλλά μήν φοβηθείτε, με το ψήσιμο μένουν τα μισά.  Περιλούζουμε με το λάδι και βάζουμε στον φούρνο που τον χαμηλώνουμε στο