Μήλων καραμελέ συνέχεια.
Ετοιμάζουμε μια ζύμη με τα παρακάτω υλικά:
1/2 πακέτο βούτυρο
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κρόκο αυγού
1 1/2 κούπα αλεύρι (μπορεί και 2)
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1/2 σφηνάκι κονιάκ
Τα ζυμώνουμε καλά καλά, κάνουμε μια όμορφη μπαλίτσα, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να περιμένει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170-180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, η σχάρα στην κάτω θέση του φούρνου.
Ετοιμάζουμε τα μήλα όπως γράφουμε στη συνταγή μήλα καραμελέ (βλ.δύο αναρτήσεις πιο πίσω), σε ένα τηγάνι που να μπορεί να μπει και στον φούρνο.
Μόλις είναι έτοιμα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε λαδόκολλα, σε ένα χοντρό φύλλο, τόσο μεγάλο όσο χρειάζεται για να σκεπάσει τα μήλα. Σκεπάζουμε τα μήλα μέσα στο τηγάνι και ψήνουμε περίπου 30' λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο, περιμένουμε 5-10 λεπτά για να μην πιτσιλιστούμε με καυτή καραμέλα, και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αν μείνει κανένα κομματάκι μήλο κολλημένο στο τηγάνι, το ξεκολλάμε και το τοποθετούμε στη θέση του.
Δεν αφήνουμε την μηλόπιτα να κρυώσει μέσα στο τηγάνι, γιατί θα πήξει η καραμέλα και δεν θα ξεκολλάει.
Σερβίρεται χλιαρή ή κρύα, με παγωτό ή κρέμα γάλακτος χτυπημένη να γίνει σαν γιαούρτι.
Το ίδιο μπορεί να γίνει και με ένα φύλλο έτοιμη σφολιάτα - αλλά η σφολιάτα δεν μου αρέσει κρύα.
Ετοιμάζουμε μια ζύμη με τα παρακάτω υλικά:
1/2 πακέτο βούτυρο
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κρόκο αυγού
1 1/2 κούπα αλεύρι (μπορεί και 2)
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1/2 σφηνάκι κονιάκ
Τα ζυμώνουμε καλά καλά, κάνουμε μια όμορφη μπαλίτσα, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να περιμένει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170-180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, η σχάρα στην κάτω θέση του φούρνου.
Ετοιμάζουμε τα μήλα όπως γράφουμε στη συνταγή μήλα καραμελέ (βλ.δύο αναρτήσεις πιο πίσω), σε ένα τηγάνι που να μπορεί να μπει και στον φούρνο.
Μόλις είναι έτοιμα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε λαδόκολλα, σε ένα χοντρό φύλλο, τόσο μεγάλο όσο χρειάζεται για να σκεπάσει τα μήλα. Σκεπάζουμε τα μήλα μέσα στο τηγάνι και ψήνουμε περίπου 30' λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο, περιμένουμε 5-10 λεπτά για να μην πιτσιλιστούμε με καυτή καραμέλα, και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αν μείνει κανένα κομματάκι μήλο κολλημένο στο τηγάνι, το ξεκολλάμε και το τοποθετούμε στη θέση του.
Δεν αφήνουμε την μηλόπιτα να κρυώσει μέσα στο τηγάνι, γιατί θα πήξει η καραμέλα και δεν θα ξεκολλάει.
Σερβίρεται χλιαρή ή κρύα, με παγωτό ή κρέμα γάλακτος χτυπημένη να γίνει σαν γιαούρτι.
Το ίδιο μπορεί να γίνει και με ένα φύλλο έτοιμη σφολιάτα - αλλά η σφολιάτα δεν μου αρέσει κρύα.
Σχόλια