Υλικά:
4 μήλα καθαρισμένα και κομμένα στα 4 (προαιρετικά μπορούν να προστεθούν μαύρες σταφίδες και ξερά βερίκοκα κομμένα)
3/4 κούπας ζάχαρη (αν είναι καστανή ή μαύρη, ακόμα καλύτερα)
125 γρ βούτυρο (μισό πακέτο)
Κανέλλα
½ σφηνάκι κονιάκ ή μαύρο ρούμι ή amaretto
Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και πασπαλίζουμε τη ζάχαρη και κανέλλα. Στρώνουμε τα μήλα και βάζουμε στη φωτιά για 10 λεπτά, να καραμελώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να σχηματίζει φυσαλίδες. Δεν ανακατεύουμε γιατί τα μήλα θα λιώσουν και η καραμέλα θα θολώσει σαν το υποβρύχιο. Γυρνάμε τα μήλα για να βουτηχτούν καλά στην καραμέλα, και σβήνουμε με το ποτό. Αφήνουμε λίγο ακόμα στη φωτιά, 2-3 λεπτά, για να εξατμιστεί το ποτό και να είναι και πάλι δεμένη η καραμέλα και κατεβάζουμε. Αφήνουμε λίγα λεπτά και σερβίρουμε ζεστό α λα master chef: σάλτσα καραμέλας στο πιάτο, βουναλάκι τα μήλα, μια μπαλίτσα παγωτό δίπλα, και πασπάλισμα με κανέλλα.
Γίνεται και με κυδώνια, και με μπανάνες, και με αχλάδια όχι παραγινωμένα και με ανάμεικτα φρούτα.
Οι master of the master chef το ανάβουν το ποτό και γίνεται φλαμπέ το γλυκό, αλλά επειδή κινδυνεύω να πυρπολήσω τον αποροφητήρα δεν το έχω επιχειρήσει ακόμα.
Σχόλια