Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μήλα καραμελέ


Υλικά:
4 μήλα καθαρισμένα και κομμένα στα 4 (προαιρετικά μπορούν να προστεθούν μαύρες σταφίδες και ξερά βερίκοκα κομμένα)
3/4 κούπας ζάχαρη (αν είναι καστανή ή μαύρη, ακόμα καλύτερα)
125 γρ βούτυρο (μισό πακέτο)
Κανέλλα
½ σφηνάκι κονιάκ ή μαύρο ρούμι ή amaretto


Εκτέλεση:

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και πασπαλίζουμε τη ζάχαρη και κανέλλα. Στρώνουμε τα μήλα και βάζουμε στη φωτιά για 10 λεπτά, να καραμελώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να σχηματίζει φυσαλίδες. Δεν ανακατεύουμε γιατί τα μήλα θα λιώσουν και η καραμέλα θα θολώσει σαν το υποβρύχιο. Γυρνάμε τα μήλα για να βουτηχτούν καλά στην καραμέλα, και σβήνουμε με το ποτό. Αφήνουμε λίγο ακόμα στη φωτιά, 2-3 λεπτά, για να εξατμιστεί το ποτό και να είναι και πάλι δεμένη η καραμέλα και κατεβάζουμε. Αφήνουμε λίγα λεπτά και σερβίρουμε ζεστό α λα master chef: σάλτσα καραμέλας στο πιάτο, βουναλάκι  τα μήλα, μια μπαλίτσα παγωτό δίπλα, και πασπάλισμα με κανέλλα.

Γίνεται και με κυδώνια, και με μπανάνες, και με αχλάδια όχι παραγινωμένα και με ανάμεικτα φρούτα.
Οι master of the master chef το ανάβουν το ποτό και γίνεται φλαμπέ το γλυκό, αλλά επειδή κινδυνεύω να πυρπολήσω τον αποροφητήρα δεν το έχω επιχειρήσει ακόμα.

Σχόλια

Ο χρήστης popelix είπε…
Φαίνεται υπέροχο, βόμβα θερμίδων αλλά ότι πρέπει για το χειμωνιάτικο κρύο!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν εί...

Μαγειρίτσα - δεν θέλει κόπο!

Παρεξηγημένο φαγητό - τάχα δύσκολο, θέλει κόπο, χρόνο κ.τ.λ. Μύθος! Όλη η δουλειά είναι το πλύσιμο και το κόψιμο των υλικών. Ούτε ζεμάτισμα ούτε τσιγάρισμα ούτε πολλά σκεύη λερωμένα. Ιδού λοιπόν πώς μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα και με εγγυημένη επιτυχία: Υλικά: 1 συκωταριά πλυμένη και κομμένη κομματάκια ψιλά ή χοντρά όπως σας αρέσει 5 μαρούλια πλυμένα και χοντροκομμένα 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα πλυμένα και κομμένα ροδέλες 1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι λάδι περίπου 1 κούπα ή κατά τη συνήθειά σας 2 αυγά 1-2 λεμόνια το χυμό 1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο μέσα στο χυμό από τα 2 παραπάνω λεμόνια Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φούλ, αντιστάσεις πάνω κάτω. Όλα τα λαχανικά και μυρωδικά μέσα σε μια γάστρα ή βαθύ ταψί, και από πάνω η συκωταριά, όλα αλατοπιπερωμένα. Θα ξεχειλίσει η γάστρα αλλά μήν φοβηθείτε, με το ψήσιμο μένουν τα μισά.  Περιλούζουμε με το λάδι και βάζουμε στον φούρνο ...

Μοσχάρι στη λαδόκολλα...

... το φαΐ γίνεται μόνο του, και δεν λερώνεται και το ταψί! Υλικά: 2-3 κιλά μοσχάρι σιδηρόδρομος (στηθοπλευρές) ή κότσι με το κόκκαλο. 8-10 πατάτες ολόκληρες αλάτι - πιπέρι 4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και με το φλούδι τους, χυμό από 1 λεμόνι & 1 πορτοκάλι 3 μεγάλες λαδόκολλες Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φουλ. Αλατοπιπερώνουμε κρέας και πατάτες. Τυλίγουμε στις λαδόκολλες, φροντίζοντας οι πατάτες να είναι από κάτω για να ψηθούν στο ζωμό που θα βγάζει το κρέας. Το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 130-140 βαθμούς, και... το ξεχνάμε για 5-6 ώρες. Όταν το βγάλουμε αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει και κόβουμε σταυρωτά τα χαρτιά από γωνία σε γωνία του πακέτου.  Ανοίγουμε τα χαρτιά προς τα έξω και αποκαλύπτουμε το θαύμα: το κρέας είναι λουκούμι, κυριολεκτικά λειώνει και ξεκολλάει από το κόκκαλο. Τρίβουμε πιπεράκι με το μύλο, λίγη ρίγανη αν θέλουμε, και φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρουμε όπως είναι το ταψί με το ανοιχτό πακέτο. ...