30/1/09

Λαχανικά εναλλακτικά


Μ' αρέσουν πολύ τα λαχανικά και θέλω να υπάρχουν στο τραπέζι όλο το χρόνο, αλλά το καθένα στην εποχή του. Ψάχνω να τα μαγειρεύω με διαφορετικούς τρόπους, για να ενθαρύνω και τους κρεατοφάγους της οικογένειας να τα τρώνε με ευχαρίστηση. Ειδικά τη μικρή μου, γιατί οι διατροφικές συνήθειες που αποκτούμε κατά την παιδική ηλικία μας ακολουθούν για πάντα.
Μερικά, έχει καθιερωθεί να μεγειρεύονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και δεν ξεφεύγουμε από αυτούς. Δοκιμάζοντας όμως διαφορετικές συνταγές, κατάφερα πολλές φορές ακόμα και να εμπλουτίσω τη διατροφή της οικογένειάς μου με συστατικά που μαγειρεμένα με τους παραδοσιακούς τρόπους δεν τα έτρωγαν.
Φακές: Ο σύζηγός μου ούτε να τις δει - κυριολεκτικά! Με το πες πες, μου αποκάλυψε οτι δεν είναι η γεύση τους που απεχθάνεται, αλλά η όψη τους, το καφέ χρώμα. Η λύση βρέθηκε με μια συνταγή που ανακάλυψα για σούπα με κολοκύθα και κόκκινες φακές, αρωματισμένη με μοσχοκάρυδο. Καμιά σχέση με την παραδοσιακή φακόσουπα με τη δάφνη, έγινε από τα πιάτα με όσπριο που γίνονται δεκτά χωρίς διαμαρτυρίες.
Πατζάρια: Τα δοκιμάσαμε τηγανιτά σαν να ήταν πατάτες. Αποτέλεσμα: ανάρπαστα για συνοδευτικό ψαριών και καλαμαριών, μαζί με σκορδαλιά.
Μπριάμ: Όχι μόνο καλοκαιρινό με κολοκυθάκια, πατάτες και ντομάτα, αλλά και χειμωνιάτικο, με πατάτες, καρότα, πράσα και μοσχοκάρυδο.
Βρήκα λοιπόν σε ένα βιβλίο κινέζικης κουζίνας και σπανάκι τηγανιτό.
Υλικά:
Φυλλα φρέσκου σπανακιού πλυμμένα και στεγνωμένα
1 αυγό
1 φλ.τσαγιού κορν φλάουρ 
1/4 κ.γλ. μπέικιν
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε με το αλεύρι, το αυγό, το μπέικιν ,αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό έναν χυλό ρευστό όχι πηχτό. Βουτάμε τα φύλλα, στραγγίζουμε λίγο και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Με τον ίδιο τρόπο έχω τηγανίσει σχεδόν τα πάντα, με  απόλυτη γευστική επιτυχία: ροδέλες κρεμμυδιού, πράσου, πιπεριές, φουντίτσες μπρόκολο και κουνουπίδι, μπαστουνάκια καρότου, ντοματίνια σαντορίνης κομένα στα δύο. Πσπαλίζω με τυρί, ή ψιλοκομμένα μυρωδικά, μαίντανό ή ρίγανη ή δυόσμο, συνοδεύω με ντιπ γιαουρτιού ή τυριού κρέμα, ή μια τυροσαλάτα από κατίκι ή με γλυκόξυνη σάλτσα.

Δεν είμαι υπέρ του τηγανιού, δεν είναι υγιεινό και δεν το μεταχειρίζομαι συχνά για τηγάνισμα, ψηστιέρα το έχω καταντήσει. Μια φορά στο τόσο όμως μια τηγανιά λαχανικών την κάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: