Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σπανακόπιτα θρίαμβος!!! Το παιδί τρώει σπανάκι!!!

Εδώ και καιρό η Δήμητρα, έχει κόψει όλα τα λαχανικά. Δεν τρώει ούτε την ντομάτα καλά καλά. Ευτυχώς τρώει πολλά φρούτα, αλλά και πάλι τα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά για την διατροφή για να τα παραβλέψεις. Άσε που δεν ξέρω πια τι να μαγειρέψω - όλο τα ίδια και τα ίδια κάνω.


Κι αν έχω δοκιμάσει συνταγές και κόλπα: τριμμένα, αλεσμένα, κρυμμένα, στολισμένα, λουλουδάκια καρότου, κοτσιδάκια αγγουριού, καλτσάκια μαρουλιού. Μπιφτέκια με λαχανικά, πίτες, μπουρεκάκια... Αποτυχία όλα, η αντίδραση πάντα ίδια:
- Μπλιάξ, λαχανικά!
Σήμερα όμως αυτοσχεδίασα και έφτιαξα μια σπανακόπιτα δικής μου έμπνευσης, και με υπερηφάνεια σας ανακοινώνω ότι η Δήμητρα έφαγε ένα ολόκληρο κομμάτι μέσα-έξω! Δηλαδή και το φύλλο και τη γέμιση. (Συνήθως τρώει μόνο το φύλλο ότι και να 'ναι, είτε σπιτικό είτε έτοιμο)
Και το πιο ωραίο είναι ότι της άρεσε πολύ:
- Μμμμ... νόστιμο!
Παραθέτω λοιπόν τη συνταγή.

Υλικά (για στρογγυλό ταψί 36cm):
Φύλλο σπιτικό ή έτοιμο, ότι μπορείτε.
Σπανάκι μαζέψαμε από τον κήπο μας - καθαρισμένο θα ήτανε πολύ λιγότερο από κιλό.
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κλαδάκια άνιθο και 5-6 μαϊντανό επίσης από τον κήπο μας
1/2 φλυτζ. τραχανά γλυκό
1/2 φλυτζ. ρεγκάτο τριμμένο
1 φλυτζ. γάλα εβαπορέ
250 γρ φέτα τριμμένη
2 αυγά
αλάτι, πιπέρι, λάδι

Εκτέλεση:
Σωτάρισα τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά σε λάδι, και πρόσθεσα το σπανάκι. Μόλις μαλάκωσε και έβγαλε υγρά, έριξα τον τραχανά. Ο τραχανάς τράβηξε τα υγρά που είχε βγάλει το σπανάκι, και χρειάστηκε να προσθέσω και σχεδόν άλλο ένα φλυτζάνι νερό για να μαλακώσει αρκετά, αν και δεν τον άφησα να βράσει τελείως. Κατέβασα την κατσαρόλα και άφησα να κρυώνει όσο ετοίμαζα τα υπόλοιπα.
Ετοίμασα τη ζύμη για το φύλλο και την άφησα να ξεκουράζεται. (έβαλα 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και κίτρινο για ψωμί μισό-μισό, 1 σφηνάκι ούζο, λίγο λάδι, αλάτι και νερό χλιαρό)
Έτριψα τα τυριά, χτύπησα τα αυγά με το γάλα.
Άναψα το φούρνο να προθερμαίνεται στους 175 βαθμούς.
Άνοιξα τα 2 φύλλα για από κάτω - ταψί λαδωμένο ελαφρά, ελαφρύ λάδωμα και το κάθε φύλλο.
Στο μεταξύ, το σπανάκι είχε κρυώσει αρκετά ώστε να μπορέσω να του προσθέσω τα αυγά και τα τυριά, έριξα τη γέμιση, άνοιξα και τα από πάνω φύλλα, έκλεισα την πίτα, έψησα 1 ώρα στην κάτω σχάρα του φούρνου.


Ο.κ. δεν είπε κανείς ότι είναι εύκολο και γρήγορο - αν και θα μπορούσα να έχω χρησιμοποιήσει έτοιμο φύλλο - αλλά το αποτέλεσμα άξιζε τον κόπο!

Εσάς τα παιδιά σας τί σχέση έχουν με τα λαχανικά; Έχετε κανένα μυστικό ή καμιά συνταγή που θα βοηθούσε να εντάξουμε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή του παιδιού; Κάθε συμβουλή θα ήταν ευπρόσδεκτη!

Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Τα δικά μου όπως όλα τα παιδιά έχουν ενα θςματακι με τα λαχανικά.Προσπαθώ όμως να τα ενσωμάτωνε μέσα σε φαγητά και πίτες και εγω,για να μην τα βλέπουν!Ειδικα ο ενας γιος μου έχει θέμα μεγάλο με τα Μαδέρα που μαγειρευω.Και εγώ θα ήθελα ενα κολπακι να μπορεί να υο φαει χωρίς να το βλέπει.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μαγειρίτσα - δεν θέλει κόπο!

Παρεξηγημένο φαγητό - τάχα δύσκολο, θέλει κόπο, χρόνο κ.τ.λ. Μύθος! Όλη η δουλειά είναι το πλύσιμο και το κόψιμο των υλικών. Ούτε ζεμάτισμα ούτε τσιγάρισμα ούτε πολλά σκεύη λερωμένα. Ιδού λοιπόν πώς μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα και με εγγυημένη επιτυχία: Υλικά: 1 συκωταριά πλυμένη και κομμένη κομματάκια ψιλά ή χοντρά όπως σας αρέσει 5 μαρούλια πλυμένα και χοντροκομμένα 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα πλυμένα και κομμένα ροδέλες 1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι λάδι περίπου 1 κούπα ή κατά τη συνήθειά σας 2 αυγά 1-2 λεμόνια το χυμό 1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο μέσα στο χυμό από τα 2 παραπάνω λεμόνια Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φούλ, αντιστάσεις πάνω κάτω. Όλα τα λαχανικά και μυρωδικά μέσα σε μια γάστρα ή βαθύ ταψί, και από πάνω η συκωταριά, όλα αλατοπιπερωμένα. Θα ξεχειλίσει η γάστρα αλλά μήν φοβηθείτε, με το ψήσιμο μένουν τα μισά.  Περιλούζουμε με το λάδι και βάζουμε στον φούρνο που τον χαμηλώνουμε στο