Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σπανακόπιτα θρίαμβος!!! Το παιδί τρώει σπανάκι!!!

Εδώ και καιρό η Δήμητρα, έχει κόψει όλα τα λαχανικά. Δεν τρώει ούτε την ντομάτα καλά καλά. Ευτυχώς τρώει πολλά φρούτα, αλλά και πάλι τα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά για την διατροφή για να τα παραβλέψεις. Άσε που δεν ξέρω πια τι να μαγειρέψω - όλο τα ίδια και τα ίδια κάνω.


Κι αν έχω δοκιμάσει συνταγές και κόλπα: τριμμένα, αλεσμένα, κρυμμένα, στολισμένα, λουλουδάκια καρότου, κοτσιδάκια αγγουριού, καλτσάκια μαρουλιού. Μπιφτέκια με λαχανικά, πίτες, μπουρεκάκια... Αποτυχία όλα, η αντίδραση πάντα ίδια:
- Μπλιάξ, λαχανικά!
Σήμερα όμως αυτοσχεδίασα και έφτιαξα μια σπανακόπιτα δικής μου έμπνευσης, και με υπερηφάνεια σας ανακοινώνω ότι η Δήμητρα έφαγε ένα ολόκληρο κομμάτι μέσα-έξω! Δηλαδή και το φύλλο και τη γέμιση. (Συνήθως τρώει μόνο το φύλλο ότι και να 'ναι, είτε σπιτικό είτε έτοιμο)
Και το πιο ωραίο είναι ότι της άρεσε πολύ:
- Μμμμ... νόστιμο!
Παραθέτω λοιπόν τη συνταγή.

Υλικά (για στρογγυλό ταψί 36cm):
Φύλλο σπιτικό ή έτοιμο, ότι μπορείτε.
Σπανάκι μαζέψαμε από τον κήπο μας - καθαρισμένο θα ήτανε πολύ λιγότερο από κιλό.
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κλαδάκια άνιθο και 5-6 μαϊντανό επίσης από τον κήπο μας
1/2 φλυτζ. τραχανά γλυκό
1/2 φλυτζ. ρεγκάτο τριμμένο
1 φλυτζ. γάλα εβαπορέ
250 γρ φέτα τριμμένη
2 αυγά
αλάτι, πιπέρι, λάδι

Εκτέλεση:
Σωτάρισα τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά σε λάδι, και πρόσθεσα το σπανάκι. Μόλις μαλάκωσε και έβγαλε υγρά, έριξα τον τραχανά. Ο τραχανάς τράβηξε τα υγρά που είχε βγάλει το σπανάκι, και χρειάστηκε να προσθέσω και σχεδόν άλλο ένα φλυτζάνι νερό για να μαλακώσει αρκετά, αν και δεν τον άφησα να βράσει τελείως. Κατέβασα την κατσαρόλα και άφησα να κρυώνει όσο ετοίμαζα τα υπόλοιπα.
Ετοίμασα τη ζύμη για το φύλλο και την άφησα να ξεκουράζεται. (έβαλα 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και κίτρινο για ψωμί μισό-μισό, 1 σφηνάκι ούζο, λίγο λάδι, αλάτι και νερό χλιαρό)
Έτριψα τα τυριά, χτύπησα τα αυγά με το γάλα.
Άναψα το φούρνο να προθερμαίνεται στους 175 βαθμούς.
Άνοιξα τα 2 φύλλα για από κάτω - ταψί λαδωμένο ελαφρά, ελαφρύ λάδωμα και το κάθε φύλλο.
Στο μεταξύ, το σπανάκι είχε κρυώσει αρκετά ώστε να μπορέσω να του προσθέσω τα αυγά και τα τυριά, έριξα τη γέμιση, άνοιξα και τα από πάνω φύλλα, έκλεισα την πίτα, έψησα 1 ώρα στην κάτω σχάρα του φούρνου.


Ο.κ. δεν είπε κανείς ότι είναι εύκολο και γρήγορο - αν και θα μπορούσα να έχω χρησιμοποιήσει έτοιμο φύλλο - αλλά το αποτέλεσμα άξιζε τον κόπο!

Εσάς τα παιδιά σας τί σχέση έχουν με τα λαχανικά; Έχετε κανένα μυστικό ή καμιά συνταγή που θα βοηθούσε να εντάξουμε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή του παιδιού; Κάθε συμβουλή θα ήταν ευπρόσδεκτη!

Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Τα δικά μου όπως όλα τα παιδιά έχουν ενα θςματακι με τα λαχανικά.Προσπαθώ όμως να τα ενσωμάτωνε μέσα σε φαγητά και πίτες και εγω,για να μην τα βλέπουν!Ειδικα ο ενας γιος μου έχει θέμα μεγάλο με τα Μαδέρα που μαγειρευω.Και εγώ θα ήθελα ενα κολπακι να μπορεί να υο φαει χωρίς να το βλέπει.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν εί...

Μοσχάρι στη λαδόκολλα...

... το φαΐ γίνεται μόνο του, και δεν λερώνεται και το ταψί! Υλικά: 2-3 κιλά μοσχάρι σιδηρόδρομος (στηθοπλευρές) ή κότσι με το κόκκαλο. 8-10 πατάτες ολόκληρες αλάτι - πιπέρι 4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και με το φλούδι τους, χυμό από 1 λεμόνι & 1 πορτοκάλι 3 μεγάλες λαδόκολλες Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φουλ. Αλατοπιπερώνουμε κρέας και πατάτες. Τυλίγουμε στις λαδόκολλες, φροντίζοντας οι πατάτες να είναι από κάτω για να ψηθούν στο ζωμό που θα βγάζει το κρέας. Το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 130-140 βαθμούς, και... το ξεχνάμε για 5-6 ώρες. Όταν το βγάλουμε αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει και κόβουμε σταυρωτά τα χαρτιά από γωνία σε γωνία του πακέτου.  Ανοίγουμε τα χαρτιά προς τα έξω και αποκαλύπτουμε το θαύμα: το κρέας είναι λουκούμι, κυριολεκτικά λειώνει και ξεκολλάει από το κόκκαλο. Τρίβουμε πιπεράκι με το μύλο, λίγη ρίγανη αν θέλουμε, και φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρουμε όπως είναι το ταψί με το ανοιχτό πακέτο. ...

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.