Εδώ και καιρό η Δήμητρα, έχει κόψει όλα τα λαχανικά. Δεν τρώει ούτε την ντομάτα καλά καλά. Ευτυχώς τρώει πολλά φρούτα, αλλά και πάλι τα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά για την διατροφή για να τα παραβλέψεις. Άσε που δεν ξέρω πια τι να μαγειρέψω - όλο τα ίδια και τα ίδια κάνω.
Κι αν έχω δοκιμάσει συνταγές και κόλπα: τριμμένα, αλεσμένα, κρυμμένα, στολισμένα, λουλουδάκια καρότου, κοτσιδάκια αγγουριού, καλτσάκια μαρουλιού. Μπιφτέκια με λαχανικά, πίτες, μπουρεκάκια... Αποτυχία όλα, η αντίδραση πάντα ίδια:
- Μπλιάξ, λαχανικά!
Σήμερα όμως αυτοσχεδίασα και έφτιαξα μια σπανακόπιτα δικής μου έμπνευσης, και με υπερηφάνεια σας ανακοινώνω ότι η Δήμητρα έφαγε ένα ολόκληρο κομμάτι μέσα-έξω! Δηλαδή και το φύλλο και τη γέμιση. (Συνήθως τρώει μόνο το φύλλο ότι και να 'ναι, είτε σπιτικό είτε έτοιμο)
Και το πιο ωραίο είναι ότι της άρεσε πολύ:
- Μμμμ... νόστιμο!
Παραθέτω λοιπόν τη συνταγή.
Υλικά (για στρογγυλό ταψί 36cm):
Φύλλο σπιτικό ή έτοιμο, ότι μπορείτε.
Σπανάκι μαζέψαμε από τον κήπο μας - καθαρισμένο θα ήτανε πολύ λιγότερο από κιλό.
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κλαδάκια άνιθο και 5-6 μαϊντανό επίσης από τον κήπο μας
1/2 φλυτζ. τραχανά γλυκό
1/2 φλυτζ. ρεγκάτο τριμμένο
1 φλυτζ. γάλα εβαπορέ
250 γρ φέτα τριμμένη
2 αυγά
αλάτι, πιπέρι, λάδι
Εκτέλεση:
Σωτάρισα τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά σε λάδι, και πρόσθεσα το σπανάκι. Μόλις μαλάκωσε και έβγαλε υγρά, έριξα τον τραχανά. Ο τραχανάς τράβηξε τα υγρά που είχε βγάλει το σπανάκι, και χρειάστηκε να προσθέσω και σχεδόν άλλο ένα φλυτζάνι νερό για να μαλακώσει αρκετά, αν και δεν τον άφησα να βράσει τελείως. Κατέβασα την κατσαρόλα και άφησα να κρυώνει όσο ετοίμαζα τα υπόλοιπα.
Ετοίμασα τη ζύμη για το φύλλο και την άφησα να ξεκουράζεται. (έβαλα 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και κίτρινο για ψωμί μισό-μισό, 1 σφηνάκι ούζο, λίγο λάδι, αλάτι και νερό χλιαρό)
Έτριψα τα τυριά, χτύπησα τα αυγά με το γάλα.
Άναψα το φούρνο να προθερμαίνεται στους 175 βαθμούς.
Άνοιξα τα 2 φύλλα για από κάτω - ταψί λαδωμένο ελαφρά, ελαφρύ λάδωμα και το κάθε φύλλο.
Στο μεταξύ, το σπανάκι είχε κρυώσει αρκετά ώστε να μπορέσω να του προσθέσω τα αυγά και τα τυριά, έριξα τη γέμιση, άνοιξα και τα από πάνω φύλλα, έκλεισα την πίτα, έψησα 1 ώρα στην κάτω σχάρα του φούρνου.
Ο.κ. δεν είπε κανείς ότι είναι εύκολο και γρήγορο - αν και θα μπορούσα να έχω χρησιμοποιήσει έτοιμο φύλλο - αλλά το αποτέλεσμα άξιζε τον κόπο!
Εσάς τα παιδιά σας τί σχέση έχουν με τα λαχανικά; Έχετε κανένα μυστικό ή καμιά συνταγή που θα βοηθούσε να εντάξουμε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή του παιδιού; Κάθε συμβουλή θα ήταν ευπρόσδεκτη!
Κι αν έχω δοκιμάσει συνταγές και κόλπα: τριμμένα, αλεσμένα, κρυμμένα, στολισμένα, λουλουδάκια καρότου, κοτσιδάκια αγγουριού, καλτσάκια μαρουλιού. Μπιφτέκια με λαχανικά, πίτες, μπουρεκάκια... Αποτυχία όλα, η αντίδραση πάντα ίδια:
- Μπλιάξ, λαχανικά!
Σήμερα όμως αυτοσχεδίασα και έφτιαξα μια σπανακόπιτα δικής μου έμπνευσης, και με υπερηφάνεια σας ανακοινώνω ότι η Δήμητρα έφαγε ένα ολόκληρο κομμάτι μέσα-έξω! Δηλαδή και το φύλλο και τη γέμιση. (Συνήθως τρώει μόνο το φύλλο ότι και να 'ναι, είτε σπιτικό είτε έτοιμο)
Και το πιο ωραίο είναι ότι της άρεσε πολύ:
- Μμμμ... νόστιμο!
Παραθέτω λοιπόν τη συνταγή.
Υλικά (για στρογγυλό ταψί 36cm):
Φύλλο σπιτικό ή έτοιμο, ότι μπορείτε.
Σπανάκι μαζέψαμε από τον κήπο μας - καθαρισμένο θα ήτανε πολύ λιγότερο από κιλό.
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κλαδάκια άνιθο και 5-6 μαϊντανό επίσης από τον κήπο μας
1/2 φλυτζ. τραχανά γλυκό
1/2 φλυτζ. ρεγκάτο τριμμένο
1 φλυτζ. γάλα εβαπορέ
250 γρ φέτα τριμμένη
2 αυγά
αλάτι, πιπέρι, λάδι
Εκτέλεση:
Σωτάρισα τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά σε λάδι, και πρόσθεσα το σπανάκι. Μόλις μαλάκωσε και έβγαλε υγρά, έριξα τον τραχανά. Ο τραχανάς τράβηξε τα υγρά που είχε βγάλει το σπανάκι, και χρειάστηκε να προσθέσω και σχεδόν άλλο ένα φλυτζάνι νερό για να μαλακώσει αρκετά, αν και δεν τον άφησα να βράσει τελείως. Κατέβασα την κατσαρόλα και άφησα να κρυώνει όσο ετοίμαζα τα υπόλοιπα.
Ετοίμασα τη ζύμη για το φύλλο και την άφησα να ξεκουράζεται. (έβαλα 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και κίτρινο για ψωμί μισό-μισό, 1 σφηνάκι ούζο, λίγο λάδι, αλάτι και νερό χλιαρό)
Έτριψα τα τυριά, χτύπησα τα αυγά με το γάλα.
Άναψα το φούρνο να προθερμαίνεται στους 175 βαθμούς.
Άνοιξα τα 2 φύλλα για από κάτω - ταψί λαδωμένο ελαφρά, ελαφρύ λάδωμα και το κάθε φύλλο.
Στο μεταξύ, το σπανάκι είχε κρυώσει αρκετά ώστε να μπορέσω να του προσθέσω τα αυγά και τα τυριά, έριξα τη γέμιση, άνοιξα και τα από πάνω φύλλα, έκλεισα την πίτα, έψησα 1 ώρα στην κάτω σχάρα του φούρνου.
Ο.κ. δεν είπε κανείς ότι είναι εύκολο και γρήγορο - αν και θα μπορούσα να έχω χρησιμοποιήσει έτοιμο φύλλο - αλλά το αποτέλεσμα άξιζε τον κόπο!
Εσάς τα παιδιά σας τί σχέση έχουν με τα λαχανικά; Έχετε κανένα μυστικό ή καμιά συνταγή που θα βοηθούσε να εντάξουμε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή του παιδιού; Κάθε συμβουλή θα ήταν ευπρόσδεκτη!
Σχόλια