Συνταγές σε βαζάκι (Recipe in a jar) - ιδέα που την βρήκα στο ίντερνετ εδώ και εδώ.
Ετοιμάσαμε με τη Δήμητρα μερικά βαζάκια, για να τα προσφέρουμε στο χριστουγεννιάτικο παζάρι του σχολείου της, που γίνεται και φέτος με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για καλό σκοπό.
Βαζάκια από μέλι, πλυμένα και αποστειρωμένα, κάλυμμα στα καπάκια από χαρτί γκοφρέ και σατέν κορδελάκι, ετικέτες φτιαγμένες στον υπολογιστή μας, τυπωμένες στον εκτυπωτή μας και κομμένες με ψαλιδάκι χειροτεχνίας κυματιστό.
Μπισκότα του Άη Βασίλη
Υλικά: (χωράνε ακριβώς σε ένα βάζο από μέλι των 900γρ, και δίνουν 20 μεγάλα μπισκότα)
Ξηρά υλικά για το βάζο:1 φλυτζ. αλεύρι
1 φλυτζ. κουάκερ (νιφάδες βρώμης)
1/2 φλυτζ. ζάχαρη λευκή
1/2 φλυτζ. ζάχαρη μαύρη
1/2 φλυτζ. σοκολάτα κουβερτούρα χοντροκομμένη ή σταφίδες
1/2 φλυτζ. αμύγδαλο ή καρύδι χοντροκομμένο
1/2 κουτ.γλυκ. σόδα
1/2 κουτ.γλυκ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ.γλυκ. αλάτι
1 πρέζα κανέλλα
1 βανίλια
Υγρά υλικά για να προστεθούν από τον παραλήπτη:
1 αυγό
1/2 φλυτζ. μαλακωμένο βούτυρο
Εκτέλεση:
Για να φτιάξετε το βάζο: Τοποθετείτε τα υλικά σε στρώσεις με την εξής σειρά:
αλεύρι μαζί με τη σόδα, το μπέικιν, το αλάτι και τη βανίλια
κουάκερ
σοκολάτα ή σταφίδες
αμύγδαλο ή καρύδι
μαύρη ζάχαρη
άσπρη ζάχαρη
Οδηγίες: Ανάψτε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Αδειάστε το περιεχόμενο του βάζου σε ένα μπωλ και ανακατέψτε τα ξηρά υλικά. Προσθέστε ένα αυγό ελαφρά χτυπημένο, και 1/2 φλυτζ. βούτυρο ξεπαγωμένο. Ανακατέψτε καλά, και πλάστε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού. Απλώνουν κατά το ψήσιμο. Ψήστε 10-12 λεπτά (μόνο). Όταν βγουν θα είναι μαλακά, αλλά καθώς κρυώνουν γίνονται τραγανά από έξω, μαστιχωτά μέσα.
Τα μπισκότα που ετοιμάσαμε για να δοκιμάσουμε τη συνταγή, καταναλώθηκαν πριν προλάβω να φωτογραφίσω - φωτογραφία των έτοιμων μπισκότων λοιπόν, θα προστεθεί στην επόμενη φουρνιά.
Μπισκότα του Άη Βασίλη |
Αλάτι μυρωδικών, η συνταγή εδώ. |
2 παραλλαγές για τα μπισκότα: με σοκολάτα ή με σταφίδες |
Cookies for Santa!!! |
Οι οδηγίες για το ψήσιμο στην πίσω ετικέτα. |
Μπισκότα του Άη Βασίλη
Υλικά: (χωράνε ακριβώς σε ένα βάζο από μέλι των 900γρ, και δίνουν 20 μεγάλα μπισκότα)
Ξηρά υλικά για το βάζο:1 φλυτζ. αλεύρι
1 φλυτζ. κουάκερ (νιφάδες βρώμης)
1/2 φλυτζ. ζάχαρη λευκή
1/2 φλυτζ. ζάχαρη μαύρη
1/2 φλυτζ. σοκολάτα κουβερτούρα χοντροκομμένη ή σταφίδες
1/2 φλυτζ. αμύγδαλο ή καρύδι χοντροκομμένο
1/2 κουτ.γλυκ. σόδα
1/2 κουτ.γλυκ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ.γλυκ. αλάτι
1 πρέζα κανέλλα
1 βανίλια
Υγρά υλικά για να προστεθούν από τον παραλήπτη:
1 αυγό
1/2 φλυτζ. μαλακωμένο βούτυρο
Εκτέλεση:
Για να φτιάξετε το βάζο: Τοποθετείτε τα υλικά σε στρώσεις με την εξής σειρά:
αλεύρι μαζί με τη σόδα, το μπέικιν, το αλάτι και τη βανίλια
κουάκερ
σοκολάτα ή σταφίδες
αμύγδαλο ή καρύδι
μαύρη ζάχαρη
άσπρη ζάχαρη
Οδηγίες: Ανάψτε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Αδειάστε το περιεχόμενο του βάζου σε ένα μπωλ και ανακατέψτε τα ξηρά υλικά. Προσθέστε ένα αυγό ελαφρά χτυπημένο, και 1/2 φλυτζ. βούτυρο ξεπαγωμένο. Ανακατέψτε καλά, και πλάστε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού. Απλώνουν κατά το ψήσιμο. Ψήστε 10-12 λεπτά (μόνο). Όταν βγουν θα είναι μαλακά, αλλά καθώς κρυώνουν γίνονται τραγανά από έξω, μαστιχωτά μέσα.
Τα μπισκότα που ετοιμάσαμε για να δοκιμάσουμε τη συνταγή, καταναλώθηκαν πριν προλάβω να φωτογραφίσω - φωτογραφία των έτοιμων μπισκότων λοιπόν, θα προστεθεί στην επόμενη φουρνιά.
Σχόλια
Καλές γιορτές!
Τα είχα φτιάξει στο Word, αλλά λόγω αναβάθμισης του υπολογιστή έχασα το αρχείο. Θα κοιτάξω αν το έχω σώσει σε back up και θα το δημοσιεύσω για εκτύπωση μέσα στο Σαββατοκύριακο.