Γενικά χρησιμοποιώ το τηγάνι όσο λιγότερο γίνεται. Τόσο για λόγους υγείας, όσο και γιατί δεν μου αρέσει η βαριά γεύση του τηγανητού, βρίσκω οτι καλύπτει την πραγματική γεύση των συστατικών. Οι ψευτοκεφτέδες όμως μας αρέσουν πολύ. Εχω λοιπόν τροποποιήσει πολλές από τις γνωστές παραδοσιακές συνταγές, ώστε να αποφεύγω το τηγάνι. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο γευστικά, και πολύ πιο υγιεινό.
5 μέτρια κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό τρίφτη, αλατισμένα και στυμένα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα,
ανιθο και μαιντανό ψιλοκομμένα
500-600 γρ τυριά τριμμένα (εγώ βάζω ανθότυρο-φέτα-κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα σε ίσες ποσότητες)
2 αυγά
4 κουτ.σούπας αλεύρι
1 +1/2 κουτ.γλυκού μπέικιν
αλάτι - πιπέρι
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί σαν να είναι κιμάς και πλάθουμε μπιφτέκια.Για το ψήσιμο έχουμε τις εξής επιλογές:
1) Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε - δεν το κάνω ποτέ!
2) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, 25 λεπτά, μέσα στις θηκούλες για muffins, αλλά γεμισμένες μέχρι τη μέση.
Η ίδια συνταγή γίνεται πολύ ωραία και με κίτρινη κολοκύθα.Επίσης κάνω παραλλαγή ντοματοκεφτέδων, με ντομάτα κομμένη κυβάκια, αλατισμένη και στυμένη - εδώ όμως αλλάζω τα μυρωδικά και βάζω δυόσμο φρέσκο ή ρίγανη.
Σχόλια