Επιστρέφοντας από Ναύπλιο την περασμένη Κυριακή, δεν πήραμε το δρόμο προς Άργος για να βγούμε στην εθνική οδό. Ακολουθήσαμε τον δρόμο προς Τίρυνθα και Μυκήνες, διασχίζοντας την πανέμορφη γή της Αργολίδας, μέσα από τους πορτοκαλεώνες. Βλέποντας ως εκεί που φτάνει το μάτι, τα πανέμορφα δέντρα φορτωμένα εσπεριδοειδή έτοιμα για συγκομιδή, αναρωτιέται κανείς γιατί οι πάγκοι των σούπερ μάρκετ είναι ακόμα γεμάτοι πορτοκάλια εισαγωγής.
Φυσικά βρήκαμε κατά μήκος του δρόμου πάγκους που πουλούσαν ολόφρεσκα πορτοκάλια και μανταρίνια, μαζεμένα την ίδια μέρα από το δέντρο, ολόφρεσκα. Φέραμε λοιπόν στο σπίτι αρκετή ποσότητα φρέσκα μανταρίνια κλημεντίνες και μικρά ζουμερά πορτοκαλάκια με λεπτή φλούδα και χωρίς κουκούτσια.
Τα φρέσκα εσπεριδοειδή, μπορούν να διατηρηθούν για εβδομάδες, αν αποθηκευθούν σε δροσερό μέρος, και σε καλάθι - όχι κλεισμένα σε σακούλες γιατί σαπίζουν. Έχουμε λοιπόν αρκετά για πολύ καιρό. Να στύβουμε φρέσκους χυμούς, μανταρινάκια για κολατσιό στο σχολείο, και να κάνω κι εγώ το κέφι μου με τα γλυκά και τα μαγειρέματά μου.
Φτιάχνω λοιπόν πορτοκαλάκι γλυκό, και το αρωματίζω με κανέλα ή καρδάμωμο που είναι η νέα μου αδυναμία.
Υλικά:
2 κιλά πορτοκάλια
2 κιλά ζάχαρη
1 λίτρο νερό
3-4 λοβοί καρδάμωμο (κακουλέ) ή 2 ξυλάκια κανέλλα ή αστεροειδή γλυκάνισο με όλα ταιριάζει
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια, γδέρνουμε ελαφρά τη φλούδα τους με το τριφτάκι του μοσχοκάρυδου ή με ένα μαχαίρι με δοντάκια. Δεν αφαιρώ τελείως το πορτοκαλί γιατί μ'αρέσει η σπιρτάδα του. Κόβουμε και γύρω γύρω από το κοτσανάκι και από τον αφαλό του κάθε πορτοκαλιού.
Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό να κολυμπάνε, και θέτουμε να πάρουν βράση. Μόλις βράσουν 6-7 λεπτά, χύνουμε το νερό, βάζουμε κρύο και ξαναβράζουμε. Επαναλαμβάνουμε αυτήν τη διαδικασία 3 φορές, δηλαδή βράζουμε 3 φορές από 6-7 λεπτά και πετάμε τα νερά. Ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα κρύο νερό για 4η φορά και τα αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες ή μέχρι την άλλη μέρα.
Σουρώνουμε τα πορτοκάλια και πετάμε το νερό. Κόβουμε τα πορτοκάλια σε τέταρτα ή μισά, χωρίς να τα ζουλήξουμε και βγεί το ζουμί τους. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το μυρωδικό της επιλογής μας να βράσουν για 5 λεπτά, και τότε ρίχνουμε τα πορτοκάλια.
Μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1:30 ή μέχρι να διαφανίζει η φλούδα και να δέσει το σιρόπι.
Σφραγίζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα αν θέλουμε να το συντηρήσουμε για όλον τον χρόνο.
Tip: Μπορούμε να βάλουμε μερικά κομμάτια σε τρυπητό να στραγγίξουν όλη νύχτα, και την άλλη μέρα να φτιάξουμε σοκολατάκια, τα βουτώντας τα σε λιωμένη μαύρη σοκολάτα και καβουρντισμένο αμύγδαλο.
Φυσικά βρήκαμε κατά μήκος του δρόμου πάγκους που πουλούσαν ολόφρεσκα πορτοκάλια και μανταρίνια, μαζεμένα την ίδια μέρα από το δέντρο, ολόφρεσκα. Φέραμε λοιπόν στο σπίτι αρκετή ποσότητα φρέσκα μανταρίνια κλημεντίνες και μικρά ζουμερά πορτοκαλάκια με λεπτή φλούδα και χωρίς κουκούτσια.
Τα φρέσκα εσπεριδοειδή, μπορούν να διατηρηθούν για εβδομάδες, αν αποθηκευθούν σε δροσερό μέρος, και σε καλάθι - όχι κλεισμένα σε σακούλες γιατί σαπίζουν. Έχουμε λοιπόν αρκετά για πολύ καιρό. Να στύβουμε φρέσκους χυμούς, μανταρινάκια για κολατσιό στο σχολείο, και να κάνω κι εγώ το κέφι μου με τα γλυκά και τα μαγειρέματά μου.
Φτιάχνω λοιπόν πορτοκαλάκι γλυκό, και το αρωματίζω με κανέλα ή καρδάμωμο που είναι η νέα μου αδυναμία.
Υλικά:
2 κιλά πορτοκάλια
2 κιλά ζάχαρη
1 λίτρο νερό
3-4 λοβοί καρδάμωμο (κακουλέ) ή 2 ξυλάκια κανέλλα ή αστεροειδή γλυκάνισο με όλα ταιριάζει
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια, γδέρνουμε ελαφρά τη φλούδα τους με το τριφτάκι του μοσχοκάρυδου ή με ένα μαχαίρι με δοντάκια. Δεν αφαιρώ τελείως το πορτοκαλί γιατί μ'αρέσει η σπιρτάδα του. Κόβουμε και γύρω γύρω από το κοτσανάκι και από τον αφαλό του κάθε πορτοκαλιού.
Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό να κολυμπάνε, και θέτουμε να πάρουν βράση. Μόλις βράσουν 6-7 λεπτά, χύνουμε το νερό, βάζουμε κρύο και ξαναβράζουμε. Επαναλαμβάνουμε αυτήν τη διαδικασία 3 φορές, δηλαδή βράζουμε 3 φορές από 6-7 λεπτά και πετάμε τα νερά. Ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα κρύο νερό για 4η φορά και τα αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες ή μέχρι την άλλη μέρα.
Σουρώνουμε τα πορτοκάλια και πετάμε το νερό. Κόβουμε τα πορτοκάλια σε τέταρτα ή μισά, χωρίς να τα ζουλήξουμε και βγεί το ζουμί τους. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το μυρωδικό της επιλογής μας να βράσουν για 5 λεπτά, και τότε ρίχνουμε τα πορτοκάλια.
Μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1:30 ή μέχρι να διαφανίζει η φλούδα και να δέσει το σιρόπι.
Σφραγίζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα αν θέλουμε να το συντηρήσουμε για όλον τον χρόνο.
Tip: Μπορούμε να βάλουμε μερικά κομμάτια σε τρυπητό να στραγγίξουν όλη νύχτα, και την άλλη μέρα να φτιάξουμε σοκολατάκια, τα βουτώντας τα σε λιωμένη μαύρη σοκολάτα και καβουρντισμένο αμύγδαλο.
Σχόλια