Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πορτοκαλάκι γλυκό, με κανέλα

Επιστρέφοντας από Ναύπλιο την περασμένη Κυριακή, δεν πήραμε το δρόμο προς Άργος για να βγούμε στην εθνική οδό. Ακολουθήσαμε τον δρόμο προς Τίρυνθα και Μυκήνες, διασχίζοντας την πανέμορφη γή της Αργολίδας, μέσα από τους πορτοκαλεώνες. Βλέποντας ως εκεί που φτάνει το μάτι, τα πανέμορφα δέντρα φορτωμένα εσπεριδοειδή έτοιμα για συγκομιδή, αναρωτιέται κανείς γιατί οι πάγκοι των σούπερ μάρκετ είναι ακόμα γεμάτοι πορτοκάλια εισαγωγής.

Φυσικά βρήκαμε κατά μήκος του δρόμου πάγκους που πουλούσαν ολόφρεσκα πορτοκάλια και μανταρίνια, μαζεμένα την ίδια μέρα από το δέντρο, ολόφρεσκα. Φέραμε λοιπόν στο σπίτι αρκετή ποσότητα φρέσκα μανταρίνια κλημεντίνες και μικρά ζουμερά πορτοκαλάκια με λεπτή φλούδα και χωρίς κουκούτσια.
Τα φρέσκα εσπεριδοειδή, μπορούν να διατηρηθούν για εβδομάδες, αν αποθηκευθούν σε δροσερό μέρος, και σε καλάθι - όχι κλεισμένα σε σακούλες γιατί σαπίζουν. Έχουμε λοιπόν αρκετά για πολύ καιρό. Να στύβουμε φρέσκους χυμούς, μανταρινάκια για κολατσιό στο σχολείο, και να κάνω κι εγώ το κέφι μου με τα γλυκά και τα μαγειρέματά μου.
Φτιάχνω λοιπόν πορτοκαλάκι γλυκό, και το αρωματίζω με κανέλα ή καρδάμωμο που είναι η νέα μου αδυναμία.

Υλικά:
2 κιλά πορτοκάλια
2 κιλά ζάχαρη
1 λίτρο νερό
3-4 λοβοί καρδάμωμο (κακουλέ) ή 2 ξυλάκια κανέλλα ή αστεροειδή γλυκάνισο με όλα ταιριάζει



Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια, γδέρνουμε ελαφρά τη φλούδα τους με το τριφτάκι του μοσχοκάρυδου ή με ένα μαχαίρι με δοντάκια. Δεν αφαιρώ τελείως το πορτοκαλί γιατί μ'αρέσει η σπιρτάδα του. Κόβουμε και γύρω γύρω από το κοτσανάκι και από τον αφαλό του κάθε πορτοκαλιού.

Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό να κολυμπάνε, και θέτουμε να πάρουν βράση. Μόλις βράσουν 6-7 λεπτά, χύνουμε το νερό, βάζουμε κρύο και ξαναβράζουμε. Επαναλαμβάνουμε αυτήν τη διαδικασία 3 φορές, δηλαδή βράζουμε 3 φορές από 6-7 λεπτά και πετάμε τα νερά. Ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα κρύο νερό για 4η φορά και τα αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες ή μέχρι την άλλη μέρα.
Σουρώνουμε τα πορτοκάλια και πετάμε το νερό. Κόβουμε τα πορτοκάλια σε τέταρτα ή μισά, χωρίς να τα ζουλήξουμε και βγεί το ζουμί τους. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το μυρωδικό της επιλογής μας να βράσουν για 5 λεπτά, και τότε ρίχνουμε τα πορτοκάλια.


Μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1:30 ή μέχρι να διαφανίζει η φλούδα και να δέσει το σιρόπι.

Σφραγίζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα αν θέλουμε να το συντηρήσουμε για όλον τον χρόνο.


Tip: Μπορούμε να βάλουμε μερικά κομμάτια σε τρυπητό να στραγγίξουν όλη νύχτα, και την άλλη μέρα να φτιάξουμε σοκολατάκια, τα βουτώντας τα σε λιωμένη μαύρη σοκολάτα και καβουρντισμένο αμύγδαλο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν εί...

Μοσχάρι στη λαδόκολλα...

... το φαΐ γίνεται μόνο του, και δεν λερώνεται και το ταψί! Υλικά: 2-3 κιλά μοσχάρι σιδηρόδρομος (στηθοπλευρές) ή κότσι με το κόκκαλο. 8-10 πατάτες ολόκληρες αλάτι - πιπέρι 4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και με το φλούδι τους, χυμό από 1 λεμόνι & 1 πορτοκάλι 3 μεγάλες λαδόκολλες Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φουλ. Αλατοπιπερώνουμε κρέας και πατάτες. Τυλίγουμε στις λαδόκολλες, φροντίζοντας οι πατάτες να είναι από κάτω για να ψηθούν στο ζωμό που θα βγάζει το κρέας. Το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 130-140 βαθμούς, και... το ξεχνάμε για 5-6 ώρες. Όταν το βγάλουμε αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει και κόβουμε σταυρωτά τα χαρτιά από γωνία σε γωνία του πακέτου.  Ανοίγουμε τα χαρτιά προς τα έξω και αποκαλύπτουμε το θαύμα: το κρέας είναι λουκούμι, κυριολεκτικά λειώνει και ξεκολλάει από το κόκκαλο. Τρίβουμε πιπεράκι με το μύλο, λίγη ρίγανη αν θέλουμε, και φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρουμε όπως είναι το ταψί με το ανοιχτό πακέτο. ...

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.