Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τροφή, σχολεία, ελευθερία!

Την εβδομάδα που μας πέρασε, γίνονταν στο σχολείο οι προετοιμασίες για την γιορτή της 17ης Νοεμβρίου, και οι υπέροχες δασκάλες του νηπιαγωγείου, μίλησαν στα παιδάκια για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τη σημασία της.

Φτιάξανε και κάρτα για την ημέρα. Η Δήμητρα έκανε το styling της φωτογραφίας προσθέτοντας "λίγο πορτοκαλί του ήλιου" στο κόκκινο γαρύφαλλο.


Το μικρό μου σφουγγαράκι λοιπόν, αφού επεξεργάστηκε τις πληροφορίες που ελάμβανε όλες αυτές τις ημέρες, μου ξεφούρνισε τα εξής συμπεράσματά του:

- Τα παλιά τα χρόνια, οι άνθρωποι επαναστάτησαν γιατί όποιος δεν συμφωνούσε με τον Παπαδόπουλο πήγαινε φυλακή και έχανε την ελευθερία του.
- Αυτός ήταν πλούσιος και έκανε ότι ήθελε, και οι υπόλοιποι που ήταν φτωχοί δεν είχαν να φάνε, και τα παιδιά τους δεν μπορούσανε να πάνε σχολείο. "Παιδεία", σημαίνει να πηγαίνεις σχολείο.
Και βγήκαν στους δρόμους και φώναζαν "τροφή, σχολεία, ελεύ-θέ-ρία"!
- Ευτυχώς στο τέλος νίκησαν...
- Π ο-λ υ-τ ε-χ ν ε ί-ο...  δηλαδή Πόλη και τέχνη...  πολλές τέχνες μαμά!!!


Update: Σήμερα, ανήμερα της επετείου, τα νηπιάκια μας παρέλασαν στην αυλή του νηπιαγωγείου. Τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και φώναξαν συνθήματα κατά της δικτατορίας και υπέρ της δημοκρατίας, σηκώνοντας ψηλά τις μπουνίτσες τους και κουνώντας τες απειλητικά προς οποιονδήποτε φανταστικό (ή μή) εχθρό, θα τολμούσε να αμφισβητήσει τη δύναμή τους και τα δικαιώματά τους:

Ψωμί - παιδεία - ελεύ-θέ-ρία
Όχι - στήν - διχτά-τό-ρία
Ζήτω - στήν - δημό-κρά-τία

Λαέ - πολέμα
σου πίνου-νέ-το-αίμα!

Αυτές οι μικρές υψωμένες γροθίτσες είναι που θα μας βγάλουνε οριστικά στους δρόμους, για να αξιώσουμε τα δικαιώματά τους και το μέλλον τους. Πιστέψτε με, έχουν τεράστια δύναμη, γιατί γι αυτά τα δίνεις όλα!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν εί...

Μοσχάρι στη λαδόκολλα...

... το φαΐ γίνεται μόνο του, και δεν λερώνεται και το ταψί! Υλικά: 2-3 κιλά μοσχάρι σιδηρόδρομος (στηθοπλευρές) ή κότσι με το κόκκαλο. 8-10 πατάτες ολόκληρες αλάτι - πιπέρι 4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και με το φλούδι τους, χυμό από 1 λεμόνι & 1 πορτοκάλι 3 μεγάλες λαδόκολλες Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φουλ. Αλατοπιπερώνουμε κρέας και πατάτες. Τυλίγουμε στις λαδόκολλες, φροντίζοντας οι πατάτες να είναι από κάτω για να ψηθούν στο ζωμό που θα βγάζει το κρέας. Το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 130-140 βαθμούς, και... το ξεχνάμε για 5-6 ώρες. Όταν το βγάλουμε αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει και κόβουμε σταυρωτά τα χαρτιά από γωνία σε γωνία του πακέτου.  Ανοίγουμε τα χαρτιά προς τα έξω και αποκαλύπτουμε το θαύμα: το κρέας είναι λουκούμι, κυριολεκτικά λειώνει και ξεκολλάει από το κόκκαλο. Τρίβουμε πιπεράκι με το μύλο, λίγη ρίγανη αν θέλουμε, και φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρουμε όπως είναι το ταψί με το ανοιχτό πακέτο. ...

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.