Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελιές τσακιστές

Εκτέλεση:
Προλαβαίνετε - δεν προλαβαίνετε! Άργησα να γράψω το post και σε μερικές περιοχές έχουν αρχίσει να μαυρίζουν στα δέντρα. Για να γίνουν τσακιστές, πρέπει να μαζευτούν πράσινες, σκληρές, να τις χτυπάς με το σφυράκι ή την πέτρα πάνω σε μαρμαράκι και να κάνουν "κλατσ!" και να σκάνε. Καθώς τις τσακίζεις λοιπόν μία μία, τις ρίχνεις σε δοχείο με νερό μπόλικο να κολυμπάνε.
Βάλτε γάντια και ποδιά - το ζουμί τους λεκιάζει απίστευτα!

Αλλάζουμε το νερό κάθε μέρα για περίπου 8-10-12 μέρες να ξεπικρίσουν.
Αφού ξεπικρίσουν, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε βάζα. Ετοιμάζουμε άλμη διαλύοντας περίπου 150-200 γρ αλάτι χοντρό σε κάθε λίτρο νερό, και γεμίζουμε με αυτή τα βάζα να σκεπαστούν οι ελιές. Μπορούμε να προσθέσουμε φέτες λεμόνι ή νεράτζι, σπόρους μάραθου ή κόλιαντρο. Καλύπτουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι και σφραγίζουμε τα βάζα. Μετά από 2-3 μέρες στην άλμη είναι έτοιμες για φάγωμα.
Εμάς δεν μας αρέσουν πολύ αλμυρές, γι αυτό κλέβω λίγο στο αλάτι. Επίσης άμα δω ότι παραλμυρίζουν, τις βγάζω από την άλμη και τις συντηρώ μέσα σε λάδι - αλλά συνήθως δεν προλαβαίνουν να μείνουν τόσο πολύ.

Όταν μαυρίσουν θα κάνουμε κι άλλες με άλλη συνταγή...



Μαζέψαμε λοιπόν και φέτος με την Δήμητρα ελίτσες από τον κήπο μας. Στρώσαμε ένα παλιό σεντόνι για λιόπανο, και συμφωνήσαμε να ανέβω εγώ στο δέντρο να ρίχνω τις ελιές, και εκείνη να τις μαζεύει και να τις ρίχνει στον κουβά. Μετά από 10 λεπτά μαζέματος με το ρομαντικό της καλαθάκι στο χέρι βαρέθηκε και ήθελε να κόβει κι αυτή ελιές από το δέντρο. Πώς όμως να φτάσει; Φέρνει λοιπόν ο μπαμπάς το φορτηγάκι κάτω από την ελιά, κι ανεβάζει την πριγκίπισσα στην καρότσα - κατά Δήμητρα κασόνα. Από αυτό το ύψος, έφτανε μια χαρά τα χαμηλά κλαδιά του δέντρου, κι άρχισε να μαζεύει τσιμπητές με τα χεράκια της.  Κατέβηκα κι εγώ από το δέντρο και άρχισα το τσάκισμα επί τόπου.
- Μαμά, ξέρεις σε τί χρησιμεύει το αίμα μας; Πετάει ξαφνικά η Δήμητρα από την καρότσα.
- Σε τί καμάρι μου;
- Άμα - λέμε τώρα άμα! - χτυπήσουμε, ξεραίνεται και βουλώνει το χτύπημα...
- ... ναι... πράγματι...
- Για να μην ξεφουσκώσουμε.
Μού έφυγαν οι ελιές από τα χέρια, ντάπ μια με το σφυρί κατευθείαν στο μαρμαράκι, ευτυχώς δεν υπήρχε δάχτυλο από κάτω!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν εί...

Μοσχάρι στη λαδόκολλα...

... το φαΐ γίνεται μόνο του, και δεν λερώνεται και το ταψί! Υλικά: 2-3 κιλά μοσχάρι σιδηρόδρομος (στηθοπλευρές) ή κότσι με το κόκκαλο. 8-10 πατάτες ολόκληρες αλάτι - πιπέρι 4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και με το φλούδι τους, χυμό από 1 λεμόνι & 1 πορτοκάλι 3 μεγάλες λαδόκολλες Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φουλ. Αλατοπιπερώνουμε κρέας και πατάτες. Τυλίγουμε στις λαδόκολλες, φροντίζοντας οι πατάτες να είναι από κάτω για να ψηθούν στο ζωμό που θα βγάζει το κρέας. Το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 130-140 βαθμούς, και... το ξεχνάμε για 5-6 ώρες. Όταν το βγάλουμε αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει και κόβουμε σταυρωτά τα χαρτιά από γωνία σε γωνία του πακέτου.  Ανοίγουμε τα χαρτιά προς τα έξω και αποκαλύπτουμε το θαύμα: το κρέας είναι λουκούμι, κυριολεκτικά λειώνει και ξεκολλάει από το κόκκαλο. Τρίβουμε πιπεράκι με το μύλο, λίγη ρίγανη αν θέλουμε, και φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρουμε όπως είναι το ταψί με το ανοιχτό πακέτο. ...

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.