Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φθινοπωριάζει σιγά σιγά...

Νυχτώνει αισθητά νωρίτερα και άρχισαν οι δροσούλες το βράδυ - παίρνω μαζί ζακετάκι για το παιδί. Ο αέρας μυρίζει μούστο και χώμα αντί σκόνη.

Κυριακή πρωί, και καθόμαστε στο κρεβάτι λίγο πάρα πάνω. Αυτό για μας σημαίνει πως αντί να σηκωθούμε στις 6:30 όπως κάθε μέρα, σηκωνόμαστε με το πάσο μας στις 7:30 - 8:00! Πάνω στην ώρα, να 'σου και η Δήμητρα με την πυτζαμούλα, αγκαλιά με το Σκυλαράκο (=λούτρινο σκύλος+φιλαράκος) και την Παλιαντούκα (=παλιατζούρα κουβερτάκι), έρχεται να τρυπώσει στο κρεβάτι. Άντε... πεθύμησα λίγο χουχούλιασμα και σπιτική θαλπωρή - πολύ τρέξιμο τελευταία.

Έχει δροσούλα όμως και κρυώνουν να πόδια μου... σηκώνομαι, φοράω φόρμα και πάω να ετοιμάσω πρωινό: καφέ για τους μεγάλους, γάλα για το παιδί, ψωμάκι ψημένο, με βούτυρο και μαρμελάδα σύκο σπιτική. Άραγε έμεινε κάνα σύκο στη συκιά να φτιάξω άλλη μια δόση να έχουμε; ...παρά να τρώει αγοραστές η μικρή... το νυχτολούλουδο μύριζε ωραία χτες βράδυ...

Κοιτάω έξω απ'το παράθυρο πίνοντας μια γουλιά καφέ. Δυό ντοματιές που είχα βάλει ξεράθηκαν, να τις βγάλω... και οι φραουλιές πάνε... η κολοκυθιά κρατάει ακόμα... να ξεράνω δυόσμο... οι ελιές τί λένε;... θα βγώ μετά με τη Δήμητρα να μαζέψουμε να κάνω πράσινες τσακιστές... η Δήμητρα τρελαίνεται με τη συγκομιδή, έχει ένα ρομαντικό καλαθάκι ψάθινο, για να μαζεύει τα διάφορα...

Βρε! καλώς την πάλι τη Δήμητρα που έρχεται στην κουζίνα για το γάλα της, με τις πυτζάμες ακόμη, και ξυπόλυτη. Πατάει το κουμπί στο  cd-player και ακούμε το Λάχανα και Χάχανα. Η Δήμητρα χορεύει με τις πυτζάμες στην κουζίνα, στον ρυθμό του "ένα επί δύο κάνει δύο, δυό ποντίκια μπήκαν στο ψυγείο.
Όταν το τραγούδι φτάνει εκεί που λέει "δύο επί τρία κάνει έξι, φάγανε την τούρτα του Αλέξη, δύο επί τέσσερα οκτώ, άδειασαν μια σκάφη παγωτό" ξεκαρδίζεται στα γέλια.

Ένα μιούζικαλ σε συνέχειες είναι η ζωή μας μαζί της!
Δεν θυμάμαι τη ζωή πρίν τη Δήμητρα. Δεν θυμάμαι πώς είναι να σκέφτομαι χωρίς αυτήν μέσα σε κάθε σκέψη.

- Μαμά, τώρα που χειμωνιάζει, να ξαναπάμε στο μουσείο Βουλανδρή να ακούσουμε τη δασκάλα που λέει παραμύθια και να κάνουμε κατασκευές!
- Βέβαια θα ξαναπάμε, αλλά το λένε Γουλανδρή, Γ όπως λέμε γάτα, όχι Β όπως βιβλίο.
- Α, εντάξει, τώρα το κατάλαβα. Πέρυσι που πηγαίναμε δεν το είχα καταλάβει γιατί ήμουν ακόμα μικρή.
- (!)

Καλό χειμώνα!!!

Σχόλια

Καλό χειμώνα!!! Πέρασε από το blog μου έχω ένα βραβείο για σένα για τις υπέροχες ζωγραφιές μου κάνεις και για την κόρη σου την ποιήτρια!!!
Ο χρήστης Vivi Kotoula είπε…
Ένα δωράκι περιμένει να το παραλάβεις :-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν εί...

Μοσχάρι στη λαδόκολλα...

... το φαΐ γίνεται μόνο του, και δεν λερώνεται και το ταψί! Υλικά: 2-3 κιλά μοσχάρι σιδηρόδρομος (στηθοπλευρές) ή κότσι με το κόκκαλο. 8-10 πατάτες ολόκληρες αλάτι - πιπέρι 4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και με το φλούδι τους, χυμό από 1 λεμόνι & 1 πορτοκάλι 3 μεγάλες λαδόκολλες Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φουλ. Αλατοπιπερώνουμε κρέας και πατάτες. Τυλίγουμε στις λαδόκολλες, φροντίζοντας οι πατάτες να είναι από κάτω για να ψηθούν στο ζωμό που θα βγάζει το κρέας. Το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 130-140 βαθμούς, και... το ξεχνάμε για 5-6 ώρες. Όταν το βγάλουμε αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει και κόβουμε σταυρωτά τα χαρτιά από γωνία σε γωνία του πακέτου.  Ανοίγουμε τα χαρτιά προς τα έξω και αποκαλύπτουμε το θαύμα: το κρέας είναι λουκούμι, κυριολεκτικά λειώνει και ξεκολλάει από το κόκκαλο. Τρίβουμε πιπεράκι με το μύλο, λίγη ρίγανη αν θέλουμε, και φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρουμε όπως είναι το ταψί με το ανοιχτό πακέτο. ...

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.