Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σταφύλι γλυκό κουταλιού

Υλικά:
2 kgr σταφύλι σταφίδα, μαύρη ή άσπρη
1,5 kgr ζάχαρη
το χυμό ενός λεμονιού
προαιρετικά: 1-2 φυλλαράκια αρμπαρόριζα

Βάζουμε τα υλικά σε κατσαρόλα
χωρίς καθόλου νερό. Μόλις αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τα σταφύλια βγάζουν πολύ χυμό, στον οποίο λειώνει η ζάχαρη κι αρχίζει να γίνεται σιρόπι.
Σχηματίζονται όμως αφροί, τους οποίους αφαιρούμε με κουτάλι, για να μείνει το σιρόπι καθαρό και διαυγές. Αφού σταματήσουν να σχηματίζονται αφροί, αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 περίπου λεπτά, με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε όλη νύχτα σκεπασμένο με πετσέτα - όχι καπάκι, γιατί οι υδρατμοί που θα σχηματιστούν θα πέσουν μέσα στο γλυκό. Μένοντας το σταφύλι τραβάει σιρόπι και γίνονται οι ρόγες πιο γεμάτες, από ότι αν το βράζαμε μια κι έξω την ίδια μέρα.
Την άλλη μέρα, ξαναβράζουμε για περίπου 20 λεπτά ακόμα σε σιγανή φωτιά. Δεν βιάζουμε το βράσιμο με δυνατή φωτιά, γιατί καίγεται η ζάχαρη και παίρνει άσχημο χρώμα και γεύση το γλυκό. Δοκιμάζουμε αν έδεσε το γλυκό, βγάζοντας λίγο σε ένα πιατάκι να κρυώσει, και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αν θέλουμε να το συντηρήσουμε για πολλούς μήνες, σφραγίζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Αλλιώς το φυλάμε στο ψυγείο.
Τα λευκά σταφύλια δίνουν ένα μελίχρωμο γλυκό, ενώ τα μαύρα (που έκανα φέτος) βαθύ βυσσινί, τέλειο για να συνοδεύει παγωτό ή γιαούρτι, ή να γαρνίρει με μια κουταλιά του ατομικά cheese cakes μόλις πριν τα σερβίρουμε.

Update 25/9/2011:
Ατάκα Δήμητρας: Μαμά, θέλω και γώ γλυκά κεράσια (γλυκό σταφύλι) στο γιαούρτι μου!

Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Εφτιαξα μαυρη σταφιδα γλυκο απο το χωριο μου το αιγιο.. Εγινε καταπληκτικη, οι ανθρωποι που την παραγουν δεν ξερουν πως γινεται και γλυκο η σταφιδα τους, την δοκιμασαν απο μενα και ενθουσιαστικαν.. Σας ευχαριστω για την συνταγη.
Ο χρήστης Arhontia είπε…
Roula nikaia χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν εί...

Μοσχάρι στη λαδόκολλα...

... το φαΐ γίνεται μόνο του, και δεν λερώνεται και το ταψί! Υλικά: 2-3 κιλά μοσχάρι σιδηρόδρομος (στηθοπλευρές) ή κότσι με το κόκκαλο. 8-10 πατάτες ολόκληρες αλάτι - πιπέρι 4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και με το φλούδι τους, χυμό από 1 λεμόνι & 1 πορτοκάλι 3 μεγάλες λαδόκολλες Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φουλ. Αλατοπιπερώνουμε κρέας και πατάτες. Τυλίγουμε στις λαδόκολλες, φροντίζοντας οι πατάτες να είναι από κάτω για να ψηθούν στο ζωμό που θα βγάζει το κρέας. Το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 130-140 βαθμούς, και... το ξεχνάμε για 5-6 ώρες. Όταν το βγάλουμε αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει και κόβουμε σταυρωτά τα χαρτιά από γωνία σε γωνία του πακέτου.  Ανοίγουμε τα χαρτιά προς τα έξω και αποκαλύπτουμε το θαύμα: το κρέας είναι λουκούμι, κυριολεκτικά λειώνει και ξεκολλάει από το κόκκαλο. Τρίβουμε πιπεράκι με το μύλο, λίγη ρίγανη αν θέλουμε, και φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρουμε όπως είναι το ταψί με το ανοιχτό πακέτο. ...

Μαγειρίτσα - δεν θέλει κόπο!

Παρεξηγημένο φαγητό - τάχα δύσκολο, θέλει κόπο, χρόνο κ.τ.λ. Μύθος! Όλη η δουλειά είναι το πλύσιμο και το κόψιμο των υλικών. Ούτε ζεμάτισμα ούτε τσιγάρισμα ούτε πολλά σκεύη λερωμένα. Ιδού λοιπόν πώς μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα και με εγγυημένη επιτυχία: Υλικά: 1 συκωταριά πλυμένη και κομμένη κομματάκια ψιλά ή χοντρά όπως σας αρέσει 5 μαρούλια πλυμένα και χοντροκομμένα 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα πλυμένα και κομμένα ροδέλες 1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι λάδι περίπου 1 κούπα ή κατά τη συνήθειά σας 2 αυγά 1-2 λεμόνια το χυμό 1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο μέσα στο χυμό από τα 2 παραπάνω λεμόνια Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φούλ, αντιστάσεις πάνω κάτω. Όλα τα λαχανικά και μυρωδικά μέσα σε μια γάστρα ή βαθύ ταψί, και από πάνω η συκωταριά, όλα αλατοπιπερωμένα. Θα ξεχειλίσει η γάστρα αλλά μήν φοβηθείτε, με το ψήσιμο μένουν τα μισά.  Περιλούζουμε με το λάδι και βάζουμε στον φούρνο ...