31/8/11

Μαρμελάδα σύκο με ρούμι

Είναι τώρα η εποχή τους και οι συκιές είναι φορτωμένες. Παραγωγικό δέντρο... ποτέ δεν καταναλώνεται όλη η σοδειά, το μεγαλύτερο μέρος καταλήγει στο έδαφος. Όσα και να φάμε, όσα και να μοιράσουμε, όσα και αν χρησιμοποιήσουμε για μαρμελάδες και γλυκά, πάλι περισσεύουν.
Παρακάτω μια παραλλαγή της κλασσικής μαρμελάδας σύκου, που μας αρέσει πολύ, και την φτιάχνουμε τώρα που υπάρχουν τα σύκα σε αφθονία, και σφραγίζοντάς την σε αποστειρωμένα βάζα έχουμε όλο το χειμώνα για το ψωμί αλλά και για πάστα φλώρα.


Υλικά:
1 κιλό σύκα καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα 1/2 κιλό ζάχαρη καστανή
1 ποτηράκι κρασιού μαύρο ρούμι (ή κονιάκ)


χυμό μισού λεμονιού (διατηρεί το χρώμα ανοιχτό)Βάζουμε τα σύκα με τη ζάχαρη στη φωτιά, και μόλις αρχίσει να τσιτσιρίζει χαμηλώνουμε το μάτι και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει (περίπου μισή ώρα). Προσοχή, χαμηλή φωτιά γιατί πιάνει έυκολα. Βάζουμε λίγη σε ένα πιατάκι να κρυώσει για να δούμε αν έχει δέσει αρκετά. Δεν πρέπει να παραβράσει γιατί καραμελώνει η ζάχαρη και αλλάζει η γεύση και το χρώμα της μαρμελάδας.
Ρίχνουμε το ρούμι αφήνουμε να βράσει άλλα 5 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Για να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, π.χ. όλο το χειμώνα, σφραγίζεται σε αποστειρωμένα βάζα. Αλλιώς, για άμεση κατανάλλωση, απλά στο ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: