Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διάφανο λικέρ φράουλας


Η φράουλα, αντίθετα με τα άλλα φρούτα δεν μπορεί να παραμείνει μέσα στο αλκοόλ γιατί αλλοιώνεται, λειώνει και το ποτό βγαίνει θολό. Μ'αυτήν τη συνταγή γίνεται ένα διαυγές ποτό με έντονο φραουλί χρώμα.

Χρειαζόμαστε φράουλες και ζάχαρη σε ίσες ποσότητες (ας πούμε 500γρ φράουλες και 500γρ ζάχαρη), καθώς και ποτό της προτίμησής μας.
Εγώ βάζω κονιάκ ή μαύρο ρούμι, ή αν θέλω σκέτο άρωμα φράουλας και έντονο το κόκκινο χρώμα βάζω καθαρό οινόπνευμα.
Η ποσότητα του ποτού θα καθοριστεί από το πόσο σιρόπι θα δώσουν οι φράουλες.
(Στη ζάχαρη μπορούμε να κλέψουμε λίγο για να μήν γίνει υπερβολικά γλυκό, αλλά προτιμώ να αυξάνω το αλκοόλ στο τέλος αν μου φανεί πολύ γλυκό, παρά να μειώνω τη ζάχαρη)

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φράουλες, τις κόβουμε κομματάκια, και τις βάζουμε σε μπώλ με καπάκι ή σε βάζο, μαζί με τη ζάχαρη. Αφήνουμε στο ψυγείο 2-3 μέρες. Ο ακριβής χρόνος παραμονής εξαρτάται από το πόσο ώριμες ή σκληρές είναι οι φράουλες. Σ'αυτό το διάστημα, ανακινούμε ελαφρά μερικές φορές για να λειώσει η ζάχαρη. Οι φράουλες μ'αυτόν τον τρόπο βγάζουν πολλά υγρά που μαζί με τη ζάχαρη γίνονται σαν σιρόπι. Ακόμα κι αν η ζάχαρη δε λειώσει εντελώς, θα διαλυθεί μετά με την προσθήκη του αλκοόλ. Νερό δεν προσθέτουμε καθόλου.

Κατά την 2η ή 3η μέρα θα δείτε οτι οι φράουλες δεν έχουν πια τίποτα να δώσουν και πλέουν στο σιρόπι τους. Τότε σουρώνουμε το σιρόπι, βάζοντας μάλιστα και ένα κομμάτι τουλπάνι διπλωμένο στα τέσσερα στο σουρωτήρι. Μην στύβετε τις φράουλες να βγάλουν κι άλλο ζουμί γιατί θα αρχίσει να βγαίνει θολό.
Μετράμε πόσο σιρόπι πήραμε, και αναμειγνύουμε με ίση ποσότητα ποτού ή καθαρού οινοπνεύματος. Για παράδειγμα 1 lt σιρόπι, θα χρειαστεί 1 lt αλκοόλ.

Βάζουμε σε μπουκάλια και αφήνουμε στον ήλιο το γνωστό 40ήμερο.

Καλή επιτυχία!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μαγειρίτσα - δεν θέλει κόπο!

Παρεξηγημένο φαγητό - τάχα δύσκολο, θέλει κόπο, χρόνο κ.τ.λ. Μύθος! Όλη η δουλειά είναι το πλύσιμο και το κόψιμο των υλικών. Ούτε ζεμάτισμα ούτε τσιγάρισμα ούτε πολλά σκεύη λερωμένα. Ιδού λοιπόν πώς μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα και με εγγυημένη επιτυχία: Υλικά: 1 συκωταριά πλυμένη και κομμένη κομματάκια ψιλά ή χοντρά όπως σας αρέσει 5 μαρούλια πλυμένα και χοντροκομμένα 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα πλυμένα και κομμένα ροδέλες 1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι λάδι περίπου 1 κούπα ή κατά τη συνήθειά σας 2 αυγά 1-2 λεμόνια το χυμό 1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο μέσα στο χυμό από τα 2 παραπάνω λεμόνια Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φούλ, αντιστάσεις πάνω κάτω. Όλα τα λαχανικά και μυρωδικά μέσα σε μια γάστρα ή βαθύ ταψί, και από πάνω η συκωταριά, όλα αλατοπιπερωμένα. Θα ξεχειλίσει η γάστρα αλλά μήν φοβηθείτε, με το ψήσιμο μένουν τα μισά.  Περιλούζουμε με το λάδι και βάζουμε στον φούρνο που τον χαμηλώνουμε στο