3/4/11

Διάφανο λικέρ φράουλας


Η φράουλα, αντίθετα με τα άλλα φρούτα δεν μπορεί να παραμείνει μέσα στο αλκοόλ γιατί αλλοιώνεται, λειώνει και το ποτό βγαίνει θολό. Μ'αυτήν τη συνταγή γίνεται ένα διαυγές ποτό με έντονο φραουλί χρώμα.

Χρειαζόμαστε φράουλες και ζάχαρη σε ίσες ποσότητες (ας πούμε 500γρ φράουλες και 500γρ ζάχαρη), καθώς και ποτό της προτίμησής μας.
Εγώ βάζω κονιάκ ή μαύρο ρούμι, ή αν θέλω σκέτο άρωμα φράουλας και έντονο το κόκκινο χρώμα βάζω καθαρό οινόπνευμα.
Η ποσότητα του ποτού θα καθοριστεί από το πόσο σιρόπι θα δώσουν οι φράουλες.
(Στη ζάχαρη μπορούμε να κλέψουμε λίγο για να μήν γίνει υπερβολικά γλυκό, αλλά προτιμώ να αυξάνω το αλκοόλ στο τέλος αν μου φανεί πολύ γλυκό, παρά να μειώνω τη ζάχαρη)

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φράουλες, τις κόβουμε κομματάκια, και τις βάζουμε σε μπώλ με καπάκι ή σε βάζο, μαζί με τη ζάχαρη. Αφήνουμε στο ψυγείο 2-3 μέρες. Ο ακριβής χρόνος παραμονής εξαρτάται από το πόσο ώριμες ή σκληρές είναι οι φράουλες. Σ'αυτό το διάστημα, ανακινούμε ελαφρά μερικές φορές για να λειώσει η ζάχαρη. Οι φράουλες μ'αυτόν τον τρόπο βγάζουν πολλά υγρά που μαζί με τη ζάχαρη γίνονται σαν σιρόπι. Ακόμα κι αν η ζάχαρη δε λειώσει εντελώς, θα διαλυθεί μετά με την προσθήκη του αλκοόλ. Νερό δεν προσθέτουμε καθόλου.

Κατά την 2η ή 3η μέρα θα δείτε οτι οι φράουλες δεν έχουν πια τίποτα να δώσουν και πλέουν στο σιρόπι τους. Τότε σουρώνουμε το σιρόπι, βάζοντας μάλιστα και ένα κομμάτι τουλπάνι διπλωμένο στα τέσσερα στο σουρωτήρι. Μην στύβετε τις φράουλες να βγάλουν κι άλλο ζουμί γιατί θα αρχίσει να βγαίνει θολό.
Μετράμε πόσο σιρόπι πήραμε, και αναμειγνύουμε με ίση ποσότητα ποτού ή καθαρού οινοπνεύματος. Για παράδειγμα 1 lt σιρόπι, θα χρειαστεί 1 lt αλκοόλ.

Βάζουμε σε μπουκάλια και αφήνουμε στον ήλιο το γνωστό 40ήμερο.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: