Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μήλα φιρίκια ποσέ



Υλικά:
15 – 20 φιρίκια
2 κούπες ζάχαρη (κλέβω εδώ, βάζω 1+1/2)
3 κούπες νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1-2 φέτες λεμόνι
2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
1 πρέζα στίγματα ή σκόνη κρόκου κοζάνης (προαιρετικά, δίνει το χρώμα)


Εκτέλεση:


Καθαρίζουμε και ξεκουκουτσιάζουμε με το ειδικό εργαλείο τα μηλαράκια. Αν δεν το έχουμε στην κατοχή μας, τα κόβουμε σε μισά και τα ξεκουκουτσιάζουμε με το μαχαίρι. Τα αλείφουμε με χυμό λεμονιού για να μείνουν ανοιχτόχρωμα.


Στο μεταξύ έχουμε βάλει σε μεσαία κατσαρόλα το νερό με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός του κρόκου να πάρουν βράση. Μετά από 5-7 λεπτά βρασμού, ρίχνουμε τα μήλα, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά,  και αφήνουμε να βράσουν 10-15 λεπτά. Προς το τέλος ρίχνουμε και τον κρόκο Κοζάνης. Θέλουμε να μαλακώσουν αλλά να μείνουν ζωντανά, να κρατάνε λίγο, μη γίνουν κομπόστα.
Τα αφαιρούμε με τρυπητή  κουτάλα και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει μέχρι να δέσει – περίπου 7 λεπτά ακόμη. Ξαναρίχνουμε μέσα τα μήλα, κουνάμε την κατσαρόλα να σκεπαστούν από το σιρόπι, και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε σκέτο, με γιαούρτι ή παγωτό.

Συντηρείται στο ψυγείο για σύντομο χρονικό διάστημα.
Εναλλακτικά, μπορεί να αρωματιστεί με βανίλια αντί αρμπαρόριζα στο βράσιμο, και με ρούμι ή ουίσκι και μέλι στο τέλος του βρασμού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν εί...

Μοσχάρι στη λαδόκολλα...

... το φαΐ γίνεται μόνο του, και δεν λερώνεται και το ταψί! Υλικά: 2-3 κιλά μοσχάρι σιδηρόδρομος (στηθοπλευρές) ή κότσι με το κόκκαλο. 8-10 πατάτες ολόκληρες αλάτι - πιπέρι 4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και με το φλούδι τους, χυμό από 1 λεμόνι & 1 πορτοκάλι 3 μεγάλες λαδόκολλες Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φουλ. Αλατοπιπερώνουμε κρέας και πατάτες. Τυλίγουμε στις λαδόκολλες, φροντίζοντας οι πατάτες να είναι από κάτω για να ψηθούν στο ζωμό που θα βγάζει το κρέας. Το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 130-140 βαθμούς, και... το ξεχνάμε για 5-6 ώρες. Όταν το βγάλουμε αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει και κόβουμε σταυρωτά τα χαρτιά από γωνία σε γωνία του πακέτου.  Ανοίγουμε τα χαρτιά προς τα έξω και αποκαλύπτουμε το θαύμα: το κρέας είναι λουκούμι, κυριολεκτικά λειώνει και ξεκολλάει από το κόκκαλο. Τρίβουμε πιπεράκι με το μύλο, λίγη ρίγανη αν θέλουμε, και φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρουμε όπως είναι το ταψί με το ανοιχτό πακέτο. ...

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.