Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ντομάτα deep (dip)

Στη Σαντορίνη, σε ένα υπέροχο οινοποιείο με θέα στη θάλασσα, μας σέρβιραν κομμάτια τυρί, παξιμάδια και πελτέ ντομάτας με ελαιόλαδο για να συνοδεύσουμε τα κρασιά που δοκιμάζαμε. Έτσι, σκέφτηκα να φτιάξω έναν αρωματικό πελτέ για να βουτάμε τα παξιμαδάκια και τα κριτσίνια μας. Αν υπάρχει σπιτικός πελτές από καμιά χρυσοχέρα γιαγιά ή καμιά θεία ακόμα καλύτερα. Αλλιώς, γίνεται και με έτοιμο γνωστών ετικετών.

Υλικά:
1 κούπα σπιτικό πελτέ ή 1 κουτάκι έτοιμο των 400gr
1-2 κουτ.σούπας ξύδι βαλσάμικο
3-4 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο τσακισμένη (κλατσ μια με το γουδοχέρι)
1 κουτ.γλυκού πιπέρι ροζ και μαύρους κόκκους χοντροκοπανισμένους (νταπ-νταπ-νταπ με το γουδοχέρι)
1 κλαδάκι δεντρολίβανο ελαφρά κοπανισμένο να βγάλει το άρωμά του (ταπ-ταπ-ταπ με την ανάποδη του μαχαιριού πάνω στο ξύλο)
1 δαφνόφυλλο

Εκτέλεση:
Πολύ δύσκολη, απαιτεί χρόνο και μεγάλη εμπειρία! Όλα μαζί ανακάτεμα και κλείσιμο σε βαζάκι καλύπτοντας την επιφάνεια πάνω πάνω με μια στρώση λάδι. Σε δυο τρεις μέρες έχει πάρει τις γεύσεις από τα μυρωδικά. Σερβίρουμε σε μπολάκι σκέτο πελτέ με λάδι (χωρίς τα αρωματικά), και βουτάμε φρυγανισμένο ψωμί ή παξιμάδι. Πίνουμε κρασί Σαντορινιό ή άλλο.

Σχόλια

Ο χρήστης popelix είπε…
Λαμπρή ντοματο-ιδέα! Ευχαριστούμε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν εί...

Μοσχάρι στη λαδόκολλα...

... το φαΐ γίνεται μόνο του, και δεν λερώνεται και το ταψί! Υλικά: 2-3 κιλά μοσχάρι σιδηρόδρομος (στηθοπλευρές) ή κότσι με το κόκκαλο. 8-10 πατάτες ολόκληρες αλάτι - πιπέρι 4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και με το φλούδι τους, χυμό από 1 λεμόνι & 1 πορτοκάλι 3 μεγάλες λαδόκολλες Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φουλ. Αλατοπιπερώνουμε κρέας και πατάτες. Τυλίγουμε στις λαδόκολλες, φροντίζοντας οι πατάτες να είναι από κάτω για να ψηθούν στο ζωμό που θα βγάζει το κρέας. Το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 130-140 βαθμούς, και... το ξεχνάμε για 5-6 ώρες. Όταν το βγάλουμε αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει και κόβουμε σταυρωτά τα χαρτιά από γωνία σε γωνία του πακέτου.  Ανοίγουμε τα χαρτιά προς τα έξω και αποκαλύπτουμε το θαύμα: το κρέας είναι λουκούμι, κυριολεκτικά λειώνει και ξεκολλάει από το κόκκαλο. Τρίβουμε πιπεράκι με το μύλο, λίγη ρίγανη αν θέλουμε, και φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρουμε όπως είναι το ταψί με το ανοιχτό πακέτο. ...

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.