Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πικ-νίκ στον ελαιώνα

Αυτόν τον μήνα μίλησαν και για την ελιά στο σχολείο (παιδικό σταθμό πάει, προ-προ-νήπιο), και έμαθαν οτι από την ελιά βγαίνει το λάδι και άλλα.
- Μαμά, τα παγιά (παλιά) τα χρόνια, που ο κόσμος δεν είχε ρεβμα, άναβαν λυχνάρι με λάδι για να βλέπουν τη νύχτα! (εντυπωσιασμένη) 

Πήγαν και εκδρομή με το σχολικό σε γειτονικό ελαιώνα, και βλέπουν οι άνθρωποι που μάζευαν τις ελιές τους να κατεβαίνουν μια παρέα παιδάκια, να στρώνουν τη λινάτσα τους, να παίρνουν τσουβαλάκια και να μαζεύουν ελιές - όπου με μιάμισι ελιά έχει γεμίσει ή κάθε χουφτίτσα, μία μία τις μαζεύανε.
- Και που λες μαμά, ούτε μια εγιά (ελιά) δεν έμεινε στο δέντρο, ούτε μία! (με καμάρι)
Οι εργάτες από γύρω να κάνουν χάζι τη μαρίδα, και να ζητάνε από τις δασκάλες να φέρουν αύριο το... συνεργείο να τους βοηθήσει κι αυτούς στο μάζεμα.
Και μετά κολάτσισαν... πικ-νικ πάνω στη λινάτσα, ψωμί με λάδι! 

Αφού μας τα διηγείται αυτά η Δήμητρα (κάποιες λεπτομέρειες τις μάθαμε από τη δασκάλα), τη ρωτάει ο πατέρας της γελώντας:
- Κανά τενεκέ λάδι φέρατε;
- Όχι καλέ, δεν τις πήγαμε στο λαιοτριβείο... (ελαιοτριβείο) απαντάει εκείνη σοβαρά.
Κάγκελο εμείς, και η μικρή συνεχίζει:
- ... στο σχολείο τις πήγαμε και τις ετοιμάζουμε να τις φάμε.
- Δηλαδή πώς τις ετοιμάζετε;
- Είχαμε όλα τα παιδάκια από ένα μαχαιράκι - μην ανησυχείς μαμά, πλαστικό ήτανε - και τις χαράξαμε. Πρόσεχα, δεν έβαλα τα χέρια μου κοντά στα δοντάκια του. (του μαχαιριού)
Και τις ρίχναμε στον κουβά. Και όταν είναι έτοιμες θα τις βάλουμε στο λάδι να τις φάμε. Αλλά δεν τρώγονται ακόμα γιατί είναι ξινές (πικρές). Πρέπει να μείνουν πολλές μέρες στον κουβά, και μετά. (μετά θα τις φάνε)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν εί...

Μοσχάρι στη λαδόκολλα...

... το φαΐ γίνεται μόνο του, και δεν λερώνεται και το ταψί! Υλικά: 2-3 κιλά μοσχάρι σιδηρόδρομος (στηθοπλευρές) ή κότσι με το κόκκαλο. 8-10 πατάτες ολόκληρες αλάτι - πιπέρι 4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και με το φλούδι τους, χυμό από 1 λεμόνι & 1 πορτοκάλι 3 μεγάλες λαδόκολλες Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φουλ. Αλατοπιπερώνουμε κρέας και πατάτες. Τυλίγουμε στις λαδόκολλες, φροντίζοντας οι πατάτες να είναι από κάτω για να ψηθούν στο ζωμό που θα βγάζει το κρέας. Το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 130-140 βαθμούς, και... το ξεχνάμε για 5-6 ώρες. Όταν το βγάλουμε αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει και κόβουμε σταυρωτά τα χαρτιά από γωνία σε γωνία του πακέτου.  Ανοίγουμε τα χαρτιά προς τα έξω και αποκαλύπτουμε το θαύμα: το κρέας είναι λουκούμι, κυριολεκτικά λειώνει και ξεκολλάει από το κόκκαλο. Τρίβουμε πιπεράκι με το μύλο, λίγη ρίγανη αν θέλουμε, και φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρουμε όπως είναι το ταψί με το ανοιχτό πακέτο. ...

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.