Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τσουρέκι με λευκή σοκολάτα αρωματισμένη με λεμόνι

Το έχω ξαναπεί οτι οι ζύμες είναι η αδυναμία μου. Αυτό το τσουρέκι είναι ιδανικό για να συνοδέψει τσάι...


Υλικά:
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά
1/2 κούπα ζάχαρη
1 βανίλια και 1/2 κουτ.γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 πρέζα αλάτι
75γρ βούτυρο
1/2 κούπα γάλα
2 αυγά θερμοκρασία δωματίου
Για την επικάλυψη:250γρ λευκή σοκολάτα
1/3 κούπας κρέμα γάλακτος
1κουτ.σούπας βούτυρο
1 κουτ.γλυκού ξύσμα λεμονιού





Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο για να λειώσει - να μην κάψει – αν κάψει αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά με το γάντζο του μίξερ, να γίνουν μια μάζα που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Πρέπει να είναι ζύμη όχι πολύ σφικτή, που να κολλάει σχεδόν στα χέρια. Αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξαναζυμώνουμε, βουτυρώνουμε τον πάγκο και τα χέρια και πλάθουμε ένα μπαστούνι που το τυλίγουμε σε σαλιγκάρι και το βάζουμε στο καλυμένο με χαρτί ψησίματος ταψί. Αφήνουμε να ξαναφουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, το βάζουμε στην κάτω θέση του φούρνου και ανάβουμε στους 180, αντιστάσεις πάνω κάτω. Ψήνουμε για 35’-40’ από την στιγμή που ανάβουμε το φούρνο.
Αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε την επικάλυψη.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μπαιν μαρί μαζί με το βούτυρο και το ξύσμα. Μόλις κάψει και λειώσει το βούτυρο, ρίχνουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε να λειώσει και να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Καλύπτουμε το τσουρέκι.

Σχόλια

Ο χρήστης Δημιουργία είπε…
Και μονο τη σοκολατα να δουν τα παιδια στην επικαλυψη, δεν θα μεινει ψιχουλο!
Ο χρήστης Unknown είπε…
Δεν ξέρω.....τι;
Αλλά φαίνεται και ακούγεται ότι θα έχει καταπληκτικτή γεύση...
Λες να πεινάω;
Μπα...όχι,απλά με εντυπωσίασε η συνταγή σου.
Αν όχι αύριο και μάλλον,όχι γιατί σήμερα έγινα αυτοκόλλητη με την κουζίνα μου,άλλά μεθαύριο,σίγουρα....
Το έταξα ήδη...στις κόρες μου,οι οποίες το είδαν και συμφώνησαν,με τα σάλια τους,να τρέχουν....
Ο χρήστης Αρχοντία είπε…
Γεια σας!
Λιάντα καλωσόρισες!! δεν έχουμε ξαναμιλήσει έτσι δεν είναι;;
Η λευκή σοκολάτα αρωματισμένη με ξύσμα λεμονιού ήταν μια ιδέα που πέτυχε τόσο πολύ (για τα δικά μας γούστα), που την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να βάλω και μέσα όπως στη συνταγή για τσουρέκι γεμιστό. Η ζύμη είναι κι αυτή βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες.
Καλή επιτυχία!
Ο χρήστης Αρχοντία είπε…
Να πώ άλλη μια εκδοχή που δοκίμασα και είχε μεγάλη επιτυχία:
αρωμάτισα και το τσουρέκι και τη σοκολάτα με μαστίχα. Μισό κουταλάκι στο τσουρέκι κι άλλο μισό στη σοκολάτα, μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη.
Ο χρήστης popelix είπε…
Μήπως η άσπρη επικάλυψη μοιάζει καθόλου στη γεύση με αυτή των τσουρεκιών Τερκενλή; Το τσουρέκι σου το έχω φτιάξει ήδη και μου άρεσε πολύ! Όπως και να χει και η σάλτσα φαίνεται ενδιαφέρουσα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Eίναι τόσο εύκολο να φτιάξεις τσουρέκι;;;;
Είχα διαβάσει συνταγές και ήθελε μπαγιάτικο τσουρέκι κτλ..
Θα το φτιάξω αύριο(ελπίζω να προλάβω γιατί με το μικρό μου τίποτα δεν είναι σίγουρο!)
Σε ευχαριστώ για τη συνταγή γλυκιά μου;)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι: τα cookies α λα ελληνικά

American cookies, chocolate chip cookies, ότι μπορείτε να φανταστείτε σε cookie το έχω δοκιμάσει για τη Δήμητρα. Με κάθε νέα συνταγή που δοκιμάζω ενθουσιάζομαι! Άλλη έχει μαύρη ζάχαρη - από τα αγαπημένα μου συστατικά. Άλλη φυστικοβούτυρο, άλλη σταφίδες, άλλη καρύδι ή φουντούκι, άλλη βούτυρο γάλακτος... Και κάθε φορά η Δήμητρα με προσγειώνει απότομα! Δεν της αρέσουν - δεν τα τρώει - τέλος! Και -όπως πάντα- κατά τύχη, έρχεται η μεγάλη ανακάλυψη και η ανατροπή όλων των δεδομένων. Με ότι υλικά υπήρχαν πρόχειρα στο σπίτι, μαστόρεψα μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι μπισκοτάκια, που έγιναν ανάρπαστα! Τα έψηνα την ώρα που η Δήμητρα ήταν στο μπάνιο, και με το που βγήκε βρεγμένη και τυλιγμένη με την πετσέτα, δοκίμασε το πρώτο, ζεστό ακόμα από το ταψί. Αυτό ήταν! Έρωτας με την πρώτη ματιά! Όπως είναι φυσικό η συνταγή καταγράφηκε όσο είχα φρέσκες τις αναλογίες, και θα εκτελείται σε μόνιμη βάση για πρωινό, κολατσιό κ.τ.λ. Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι. Υλικά: 3 κούπες γεμάτες ως επάνω αλεύρι για όλε