Το έχω ξαναπεί οτι οι ζύμες είναι η αδυναμία μου. Αυτό το τσουρέκι είναι ιδανικό για να συνοδέψει τσάι...
Υλικά:
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά
1/2 κούπα ζάχαρη
1 βανίλια και 1/2 κουτ.γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 πρέζα αλάτι
75γρ βούτυρο
1/2 κούπα γάλα
2 αυγά θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο για να λειώσει - να μην κάψει – αν κάψει αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά με το γάντζο του μίξερ, να γίνουν μια μάζα που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Πρέπει να είναι ζύμη όχι πολύ σφικτή, που να κολλάει σχεδόν στα χέρια. Αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.

500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά
1/2 κούπα ζάχαρη
1 βανίλια και 1/2 κουτ.γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 πρέζα αλάτι
75γρ βούτυρο
1/2 κούπα γάλα
2 αυγά θερμοκρασία δωματίου
Για την επικάλυψη:250γρ λευκή σοκολάτα
1/3 κούπας κρέμα γάλακτος
1κουτ.σούπας βούτυρο
1 κουτ.γλυκού ξύσμα λεμονιού
1/3 κούπας κρέμα γάλακτος
1κουτ.σούπας βούτυρο
1 κουτ.γλυκού ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση:

Ξαναζυμώνουμε, βουτυρώνουμε τον πάγκο και τα χέρια και πλάθουμε ένα μπαστούνι που το τυλίγουμε σε σαλιγκάρι και το βάζουμε στο καλυμένο με χαρτί ψησίματος ταψί. Αφήνουμε να ξαναφουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, το βάζουμε στην κάτω θέση του φούρνου και ανάβουμε στους 180, αντιστάσεις πάνω κάτω. Ψήνουμε για 35’-40’ από την στιγμή που ανάβουμε το φούρνο.
Αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε την επικάλυψη.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μπαιν μαρί μαζί με το βούτυρο και το ξύσμα. Μόλις κάψει και λειώσει το βούτυρο, ρίχνουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε να λειώσει και να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Καλύπτουμε το τσουρέκι.
Σχόλια
Αλλά φαίνεται και ακούγεται ότι θα έχει καταπληκτικτή γεύση...
Λες να πεινάω;
Μπα...όχι,απλά με εντυπωσίασε η συνταγή σου.
Αν όχι αύριο και μάλλον,όχι γιατί σήμερα έγινα αυτοκόλλητη με την κουζίνα μου,άλλά μεθαύριο,σίγουρα....
Το έταξα ήδη...στις κόρες μου,οι οποίες το είδαν και συμφώνησαν,με τα σάλια τους,να τρέχουν....
Λιάντα καλωσόρισες!! δεν έχουμε ξαναμιλήσει έτσι δεν είναι;;
Η λευκή σοκολάτα αρωματισμένη με ξύσμα λεμονιού ήταν μια ιδέα που πέτυχε τόσο πολύ (για τα δικά μας γούστα), που την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να βάλω και μέσα όπως στη συνταγή για τσουρέκι γεμιστό. Η ζύμη είναι κι αυτή βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες.
Καλή επιτυχία!
αρωμάτισα και το τσουρέκι και τη σοκολάτα με μαστίχα. Μισό κουταλάκι στο τσουρέκι κι άλλο μισό στη σοκολάτα, μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη.
Είχα διαβάσει συνταγές και ήθελε μπαγιάτικο τσουρέκι κτλ..
Θα το φτιάξω αύριο(ελπίζω να προλάβω γιατί με το μικρό μου τίποτα δεν είναι σίγουρο!)
Σε ευχαριστώ για τη συνταγή γλυκιά μου;)