Υλικά - ingredients:
500 γρ κεράσια / 500gr fresh cherries without the nut
8-10 βερύκοκα / 8-10 apricots divided in halves
2 κουτ.σουπ. βούτυρο / 2 tablespoons butter
1/2 φλ.τσαγιού ζάχαρη / 1/2 tee cup sugar
1/2 ποτυράκι κρασιού λικέρ αμαρέττο ή κονιάκ /
3-4 tablespoons amaretto or brandy
1/2 κουτ.σούπας σιμιγδάλι ψιλό / 1/2 tablespoon semolina
Ζύμη - for the dough:
70γρ βούτυρο (περίπου 1/4 του πακέτου) / 70gr butter
1/2 κούπα ζάχαρη (χρησιμοποιώ μια κούπα του νες καφέ, χωρητικότητας 250ml) / 1 tea cup sugar
1/2 κούπα γιαούρτι / 1 tea cup strained yogurt
1/2 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του / 1 tea cup self rising flour (or all purpose+1/2 teaspoon baking powder)
1 αυγό / 1 egg
1 βανίλια / 1 portion vanilla powder
Αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροτριμμένα για το σερβίρισμα
Οι αναλογίες είναι για φόρμα 25 cm. For a 25 cm pan
Πλένουμε τα φρούτα. Αφαιρούμε από τα κεράσια τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο, και από τα βερύκοκα ανοίγοντάς τα στη μέση. Φυλάμε τα κουκούτσια για να φτιάξουμε λικέρ kirsch που θα βρείτε εδώ.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να κάψει και σωτάρουμε τα φρούτα για 2-3' λεπτά. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και αφήνουμε μερικά λεπτά ακόμα να καραμελώσουν και να δέσει το σιρόπι. Σβήνουμε με το λικέρ. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, κατεβάζουμε από τη φωτιά και τ'αφήνουμε στην άκρη, για να κρυώνει όσο θα ετοιμάζουμε τη ζύμη.In a non-stick pan cook the fruit with the butter for 2'-3' minutes. Add the sugar and leave for some more minutes till the juices with the sugar become syrup. Then add the brandy. When the alcohol vaporises take off the fire and leave aside.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια 5' λεπτά να ασπρίσει και προσθέτουμε το αυγό, μετά το γιαούρτι, και τέλος το αλεύρι. Γίνονται μια ζύμη σαν του κέικ λίγο πιο σφικτή. Beaten the butter with sugar and vanilla for about 5' minutes. Add egg and then yogurt. Add flour and mix well.
Βουτυρώνουμε και ζαχαρώνουμε μια φόρμα που αφαιρείται το στεφάνι. Στρώνουμε τα φρούτα και τα πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι. Αυτό θα τραβήξει αν βγάλουν τα φρούτα κι άλλα υγρά και θα τα δέσει. Το σιρόπι από το τηγάνι το φυλάμε για το σερβίρισμα.Butter a pan with removable sides and put the fruit. Keep the syrup for serving. Powder the fruit with semolina (this will absorb excess liquids from the fruit)
Πάνω από τα φρούτα απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω θέση, 30' λεπτά. Put the dough above the fruit, and bake in preheated oven, 180 C, 30' minutes.
Αφήνουμε 15' λεπτά να κρυώσει και αφαιρούμε το στεφάνι. Βάζουμε πάνω από το γλυκό την πιατέλα στην οποία θα το σερβίρουμε, και με μιά αποφασιστική κίνηση το αναποδογυρίζουμε. Ο πάτος δεν ξεκολλάει έτσι εύκολα, θέλει λίγη βοήθεια με μιά λάμα για να βγεί ανέπαφο το γλυκό. Leave 15' minutes to cool down, take off the sides, and turn it out on the serving plate.
Σερβίρεται ζεστό ή κρύο, με τη λίγο από το σιρόπι που φυλάξαμε και με αμύγδαλο τριμμένο. Βέβαια, θα του πήγαινε και η κλασσική λευκή μπαλίτσα παγωτό στο πλάι...Serve cool or warm, with some of the syrup you kept, and some baked almonds on top. It is also good with a ball of vanilla ice cream on the side...
Σχόλια