Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κεράσια και βερύκοκα πίτα - cherry and apricot pie


Υλικά - ingredients:
500 γρ κεράσια / 500gr fresh cherries without the nut
8-10 βερύκοκα / 8-10 apricots divided in halves
2 κουτ.σουπ. βούτυρο / 2 tablespoons butter
1/2 φλ.τσαγιού ζάχαρη / 1/2 tee cup sugar
1/2 ποτυράκι κρασιού λικέρ αμαρέττο ή κονιάκ /
3-4 tablespoons amaretto or brandy
1/2 κουτ.σούπας σιμιγδάλι ψιλό / 1/2 tablespoon semolina
Ζύμη - for the dough:
70γρ βούτυρο (περίπου 1/4 του πακέτου) / 70gr butter
1/2 κούπα ζάχαρη (χρησιμοποιώ μια κούπα του νες καφέ, χωρητικότητας 250ml) / 1 tea cup sugar
1/2 κούπα γιαούρτι / 1 tea cup strained yogurt
1/2 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του / 1 tea cup self rising flour (or all purpose+1/2 teaspoon baking powder)
1 αυγό / 1 egg
1 βανίλια / 1 portion vanilla powder
Αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροτριμμένα για το σερβίρισμα
Οι αναλογίες είναι για φόρμα 25 cm. For a 25 cm pan
Πλένουμε τα φρούτα. Αφαιρούμε από τα κεράσια τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο, και από τα βερύκοκα ανοίγοντάς τα στη μέση. Φυλάμε τα κουκούτσια για να φτιάξουμε λικέρ kirsch που θα βρείτε εδώ.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να κάψει και σωτάρουμε τα φρούτα για 2-3' λεπτά. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και αφήνουμε μερικά λεπτά ακόμα να καραμελώσουν και να δέσει το σιρόπι. Σβήνουμε με το λικέρ. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, κατεβάζουμε από τη φωτιά και τ'αφήνουμε στην άκρη, για να κρυώνει όσο θα ετοιμάζουμε τη ζύμη.In a non-stick pan cook the fruit with the butter for 2'-3' minutes. Add the sugar and leave for some more minutes till the juices with the sugar become syrup. Then add the brandy. When the alcohol vaporises take off the fire and leave aside.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια 5' λεπτά να ασπρίσει και προσθέτουμε το αυγό, μετά το γιαούρτι, και τέλος το αλεύρι. Γίνονται μια ζύμη σαν του κέικ λίγο πιο σφικτή. Beaten the butter with sugar and vanilla for about 5' minutes. Add egg and then yogurt. Add flour and mix well.
Βουτυρώνουμε και ζαχαρώνουμε μια φόρμα που αφαιρείται το στεφάνι. Στρώνουμε τα φρούτα και τα πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι. Αυτό θα τραβήξει αν βγάλουν τα φρούτα κι άλλα υγρά και θα τα δέσει. Το σιρόπι από το τηγάνι το φυλάμε για το σερβίρισμα.Butter a pan with removable sides and put the fruit. Keep the syrup for serving. Powder the fruit with semolina (this will absorb excess liquids from the fruit)
Πάνω από τα φρούτα απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω θέση, 30' λεπτά. Put the dough above the fruit, and bake in preheated oven, 180 C, 30' minutes.
Αφήνουμε 15' λεπτά να κρυώσει και αφαιρούμε το στεφάνι. Βάζουμε πάνω από το γλυκό την πιατέλα στην οποία θα το σερβίρουμε, και με μιά αποφασιστική κίνηση το αναποδογυρίζουμε. Ο πάτος δεν ξεκολλάει έτσι εύκολα, θέλει λίγη βοήθεια με μιά λάμα για να βγεί ανέπαφο το γλυκό. Leave 15' minutes to cool down, take off the sides, and turn it out on the serving plate.
Σερβίρεται ζεστό ή κρύο, με τη λίγο από το σιρόπι που φυλάξαμε και με αμύγδαλο τριμμένο. Βέβαια, θα του πήγαινε και η κλασσική λευκή μπαλίτσα παγωτό στο πλάι...Serve cool or warm, with some of the syrup you kept, and some baked almonds on top. It is also good with a ball of vanilla ice cream on the side...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν εί...

Μοσχάρι στη λαδόκολλα...

... το φαΐ γίνεται μόνο του, και δεν λερώνεται και το ταψί! Υλικά: 2-3 κιλά μοσχάρι σιδηρόδρομος (στηθοπλευρές) ή κότσι με το κόκκαλο. 8-10 πατάτες ολόκληρες αλάτι - πιπέρι 4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και με το φλούδι τους, χυμό από 1 λεμόνι & 1 πορτοκάλι 3 μεγάλες λαδόκολλες Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φουλ. Αλατοπιπερώνουμε κρέας και πατάτες. Τυλίγουμε στις λαδόκολλες, φροντίζοντας οι πατάτες να είναι από κάτω για να ψηθούν στο ζωμό που θα βγάζει το κρέας. Το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 130-140 βαθμούς, και... το ξεχνάμε για 5-6 ώρες. Όταν το βγάλουμε αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει και κόβουμε σταυρωτά τα χαρτιά από γωνία σε γωνία του πακέτου.  Ανοίγουμε τα χαρτιά προς τα έξω και αποκαλύπτουμε το θαύμα: το κρέας είναι λουκούμι, κυριολεκτικά λειώνει και ξεκολλάει από το κόκκαλο. Τρίβουμε πιπεράκι με το μύλο, λίγη ρίγανη αν θέλουμε, και φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρουμε όπως είναι το ταψί με το ανοιχτό πακέτο. ...

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.