Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπουρεκάκια όχι άλλο κρέας!!


Υλικά:
3/4 φλυτζ. τσαγιού πλιγούρι μουσκεμένο για 30' σε βραστό νερό και σουρωμένο
1 φλυτζ. τσ. αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 φλυτζ. τσ. καρότο κομμένο κυβάκια
1/2 φλυτζ. τσ. σταφίδες μαύρες
1 φλυτζ. κεφαλοτύρι σε κυβάκια
1 φακελάκι κουκουνάρι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλυτζ.τσαγιού λάδι
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Φύλλο κρούστας ή παραδοσιακό ή σπιτικό
Λάδι για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση:
Σωτάρουμε σε λάδι το κρεμμύδι, το καρότο και τον αρακά μέχρι το κρεμμύδι να γυαλίσει αλλά να μην μαυρίσει. Ρίχνουμε το πλιγούρι να σωταριστεί κι αυτό λίγο και στη συνέχεια τις σταφίδες και τα κουκουνάρια. Αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε και το κεφαλοτύρι.
Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες, βάζουμε στην άκρη μια κουταλιά γέμιση, και τυλίγουμε σε τριγωνάκια, ή φλογέρες, ότι μας αρέσει.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 - 190 βαθμούς, με αέρα στη μέση του φούρνου, 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Γίνονται και στο τηγάνι.

Χωρίς το κεφαλοτύρι είναι νηστίσιμα.
Αλλιώς μπορούν να εμπλουτιστούν με κάτι ακόμα για να τραβάνε και το κρασάκι τους, π.χ.ψιλοκομμένο χωριάτικο λουκάνικο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν εί...

Μοσχάρι στη λαδόκολλα...

... το φαΐ γίνεται μόνο του, και δεν λερώνεται και το ταψί! Υλικά: 2-3 κιλά μοσχάρι σιδηρόδρομος (στηθοπλευρές) ή κότσι με το κόκκαλο. 8-10 πατάτες ολόκληρες αλάτι - πιπέρι 4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και με το φλούδι τους, χυμό από 1 λεμόνι & 1 πορτοκάλι 3 μεγάλες λαδόκολλες Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φουλ. Αλατοπιπερώνουμε κρέας και πατάτες. Τυλίγουμε στις λαδόκολλες, φροντίζοντας οι πατάτες να είναι από κάτω για να ψηθούν στο ζωμό που θα βγάζει το κρέας. Το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 130-140 βαθμούς, και... το ξεχνάμε για 5-6 ώρες. Όταν το βγάλουμε αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει και κόβουμε σταυρωτά τα χαρτιά από γωνία σε γωνία του πακέτου.  Ανοίγουμε τα χαρτιά προς τα έξω και αποκαλύπτουμε το θαύμα: το κρέας είναι λουκούμι, κυριολεκτικά λειώνει και ξεκολλάει από το κόκκαλο. Τρίβουμε πιπεράκι με το μύλο, λίγη ρίγανη αν θέλουμε, και φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρουμε όπως είναι το ταψί με το ανοιχτό πακέτο. ...

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.