4/4/11

Φράουλα ολόκληρη γλυκό

Καλοκαιρινό κέρασμα του παλιού καιρού, ένα γλυκό του κουταλιού, και ένα ποτήρι κρύο νερό

Υλικά:
1 κιλό φράουλες ώριμες αλλά όχι λειωμένες κατά προτίμηση μικρές
1 κιλό ζάχαρη
1 φλυτζανάκι του καφέ νερό (μόνο!)

Κοβουμε το κοτσανάκι και πλένουμε τις φράουλες. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, με το νερό, και από πάνω τη ζάχαρη. Οι φράουλες βγάζουν πάρα πολύ νερό, γι αυτό δεν βάζουμε σχεδόν καθόλου.

Προσοχή: Δεν ανακατεύουμε καθόλου, για να μήν λειώσουν οι φράουλες - αλλιώς θα κάνουμε μαρμελάδα.Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται για να γίνει το σιρόπι καθαρό και διαυγές. Θα χρειαστεί περίπου 30'-40' λεπτά σιγανό βράσιμο.Για να δούμε αν έχει δέσει, βάζουμε μια κουταλιά σιρόπι σε ένα πιατάκι να κρυώσει. Αν είναι έτοιμο κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά, και το μεταφέρουμε στα βάζα. Αν το κλείσουμε σε αποστειρωμένα βάζα, συντηρείται για όλο τον χρόνο.

Tips:1) Αν βράσει περισσότερο από όσο πρέπει, η ζάχαρη αρχίζει να καραμελώνει και να σκουραίνει. Ετσι χάνουμε το ωραίο φραουλί χρώμα αλλά και το άρωμα της φράουλας.

2) Για μένα τα γλυκά του κουταλιού είναι κάπως λιγωτικά και κλέβω λίγο στη ζάχαρη. Βάζω 200-250 γρ λιγότερη. Αν όμως σκοπεύετε να το συντηρήσετε για πολύ, η ζάχαρη είναι απαραίτητη γιατί είναι φυσικό συντηρητικό.

3) Ταιριάζει και με γιαούρτι, και στα cheesecakes.

4) Η καλύτερη πρόταση πάντως, είναι να σερβιριστεί ένα πυργάκι: ένα μπισκότο, μια μπαλίτσα παγωτό βανίλια, 2-3 φράουλες και 1 κουταλιά σιρόπι πάνω απ' όλα και γύρω γύρω στο πιατάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: