Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τάρτα Πορτοκάλι

Τα δώρα του ήλιου...

Υλικά:
Από πάνω:
4 μεγάλα πορτοκάλια
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας βούτυρο

Βάση:
175 γρ. βούτυρο ξεπαγωμένο (μισό πακέτο)
2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού κανέλλα
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουτ. σούπας κονιάκ

Κρέμα:
3 φλ. τσαγιού γάλα
3 κουτ. σούπας βούτυρο
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
3/4 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
τη φλούδα από το ένα πορτοκάλι - μόνο το πορτοκαλί μέρος
(κανονικά θέλει και 1 αυγό χτυπημένο, που το ρίχνουμε μόλις πήξει η κρέμα - αλλά συνήθως δεν το βάζω)

Εκτέλεση: Δέ θέλει κόπο... θέλει τρόπο!

Από το ένα πορτοκάλι κρατάμε το ξύσμα και το χυμό.
Καθαρίζουμε τα υπόλοιπα τρία και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες (κρατάμε και τη φλούδα από το ένα για την κρέμα). Λειώνουμε το βούτυρο στο τηγάνι και βάζουμε τις ροδέλες του πορτοκαλιού με τη ζάχαρη να σωταριστούν. Γυρίζουμε τις ροδέλες να γίνουν λίγο κι από την άλλη και ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα. Δεν τις ταλαιπωρούμε για να μην δυαλυθούν. Αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι να δέσει το σιρόπι, και προχωρούμε να φτιάξουμε τη ζύμη.

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί, μέχρι να γίνει ομοιογενής. Στρώνουμε ένα μικρό ταψάκι τάρτας με λαδόχαρτο, το βουτυρώνουμε, και στρώνουμε τη ζύμη πιέζοντας με τα δάχτυλα, ώστε να καλυφθούν και τα τοιχώματα. [Σ'αυτό το διάστημα τα πορτοκάλια μάλλον θα είναι έτοιμα, οπότε τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.] Τρυπάμε όλη τη ζύμη με πιρούνι για να μην φουσκώσει και χάσει το σχήμα της, και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς με αέρα, για 15 λεπτά. Όσο η ζύμη ψήνεται φτιάχνουμε την κρέμα.

Βάζουμε να βράσει τα 2 φλυτζάνια γάλα με το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη φλούδα. Μόλις πάρει βράση κατεβάζουμε από τη φωτιά. Έχουμε βάλει το υπόλοιπο γάλα με το σιμιγδάλι σε ένα σέικερ και το χτυπάμε καλά να ανακατευτούν καλά καλά. Αφαιρούμε τη φλούδα από το γάλα και ρίχνουμε το μείγμα του σέικερ. (Μ' αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε κρέμα που γίνεται με σιμιγδάλι, αλεύρι ή κορν φλάουρ δεν σβωλιάζει). Ανακατεύουμε πάνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Σ' αυτό το διάστημα έχει ψηθεί η ζύμη και τη βγάζουμε από το φούρνο.


Αλλάζουμε τη ρύθμιση του φούρνου, ίδια θερμοκρασία αλλά χωρίς αέρα.
Γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα και από πάνω στρώνουμε τα πορτοκάλια και ρίχνουμε και το σιρόπι τους.
Η κρέμα και το σιρόπι πρέπει να είναι πυκνά. Αν η κρέμα βγεί αραιή, την πήζουμε ρίχνοντας λίγο σιμιγδάλι ακόμα πασπαλιστά για να μην κάνει σβωλάκια. Αν βγεί πολύ πηχτή την αραιώνουμε με λίγο γάλα.
Ψήνουμε την γεμάτη τάρτα για 25-30 λεπτά.
Στο σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με κανέλλα και καβουρντισμένο αμύγδαλο ή φουντούκια χοντροτριμμένα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν εί...

Μοσχάρι στη λαδόκολλα...

... το φαΐ γίνεται μόνο του, και δεν λερώνεται και το ταψί! Υλικά: 2-3 κιλά μοσχάρι σιδηρόδρομος (στηθοπλευρές) ή κότσι με το κόκκαλο. 8-10 πατάτες ολόκληρες αλάτι - πιπέρι 4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και με το φλούδι τους, χυμό από 1 λεμόνι & 1 πορτοκάλι 3 μεγάλες λαδόκολλες Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φουλ. Αλατοπιπερώνουμε κρέας και πατάτες. Τυλίγουμε στις λαδόκολλες, φροντίζοντας οι πατάτες να είναι από κάτω για να ψηθούν στο ζωμό που θα βγάζει το κρέας. Το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 130-140 βαθμούς, και... το ξεχνάμε για 5-6 ώρες. Όταν το βγάλουμε αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει και κόβουμε σταυρωτά τα χαρτιά από γωνία σε γωνία του πακέτου.  Ανοίγουμε τα χαρτιά προς τα έξω και αποκαλύπτουμε το θαύμα: το κρέας είναι λουκούμι, κυριολεκτικά λειώνει και ξεκολλάει από το κόκκαλο. Τρίβουμε πιπεράκι με το μύλο, λίγη ρίγανη αν θέλουμε, και φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρουμε όπως είναι το ταψί με το ανοιχτό πακέτο. ...

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.