Τα δώρα του ήλιου...

4 μεγάλα πορτοκάλια
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας βούτυρο
Βάση:
175 γρ. βούτυρο ξεπαγωμένο (μισό πακέτο)
2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού κανέλλα
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουτ. σούπας κονιάκ
Κρέμα:
3 φλ. τσαγιού γάλα
3 κουτ. σούπας βούτυρο
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
3/4 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
τη φλούδα από το ένα πορτοκάλι - μόνο το πορτοκαλί μέρος
(κανονικά θέλει και 1 αυγό χτυπημένο, που το ρίχνουμε μόλις πήξει η κρέμα - αλλά συνήθως δεν το βάζω)
Εκτέλεση: Δέ θέλει κόπο... θέλει τρόπο!


Υλικά:
Από πάνω:4 μεγάλα πορτοκάλια
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας βούτυρο
Βάση:
175 γρ. βούτυρο ξεπαγωμένο (μισό πακέτο)
2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού κανέλλα
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουτ. σούπας κονιάκ
Κρέμα:
3 φλ. τσαγιού γάλα
3 κουτ. σούπας βούτυρο
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
3/4 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
τη φλούδα από το ένα πορτοκάλι - μόνο το πορτοκαλί μέρος
(κανονικά θέλει και 1 αυγό χτυπημένο, που το ρίχνουμε μόλις πήξει η κρέμα - αλλά συνήθως δεν το βάζω)
Εκτέλεση: Δέ θέλει κόπο... θέλει τρόπο!

Από το ένα πορτοκάλι κρατάμε το ξύσμα και το χυμό.
Καθαρίζουμε τα υπόλοιπα τρία και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες (κρατάμε και τη φλούδα από το ένα για την κρέμα). Λειώνουμε το βούτυρο στο τηγάνι και βάζουμε τις ροδέλες του πορτοκαλιού με τη ζάχαρη να σωταριστούν. Γυρίζουμε τις ροδέλες να γίνουν λίγο κι από την άλλη και ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα. Δεν τις ταλαιπωρούμε για να μην δυαλυθούν. Αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι να δέσει το σιρόπι, και προχωρούμε να φτιάξουμε τη ζύμη.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί, μέχρι να γίνει ομοιογενής. Στρώνουμε ένα μικρό ταψάκι τάρτας με λαδόχαρτο, το βουτυρώνουμε, και στρώνουμε τη ζύμη πιέζοντας με τα δάχτυλα, ώστε να καλυφθούν και τα τοιχώματα. [Σ'αυτό το διάστημα τα πορτοκάλια μάλλον θα είναι έτοιμα, οπότε τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.] Τρυπάμε όλη τη ζύμη με πιρούνι για να μην φουσκώσει
και χάσει το σχήμα της, και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς με αέρα, για 15 λεπτά. Όσο η ζύμη ψήνεται φτιάχνουμε την κρέμα.
Βάζουμε να βράσει τα 2 φλυτζάνια γάλα με το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη φλούδα. Μόλις πάρει βράση κατεβάζουμε από τη φωτιά. Έχουμε βάλει το υπόλοιπο γάλα με το σιμιγδάλι σε ένα σέικερ και το χτυπάμε καλά να ανακατευτούν καλά καλά. Αφαιρούμε τη φλούδα από το γάλα και ρίχνουμε το μείγμα του σέικερ. (Μ' αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε κρέμα που γίνεται με σιμιγδάλι, αλεύρι ή κορν φλάουρ δεν σβωλιάζει). Ανακατεύουμε πάνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Σ' αυτό το διάστημα έχει ψηθεί η ζύμη και τη βγάζουμε από το φούρνο.
Αλλάζουμε τη ρύθμιση του φούρνου, ίδια θερμοκρασία αλλά χωρίς αέρα.
Γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα και από πάνω στρώνουμε τα πορτοκάλια και ρίχνουμε και το σιρόπι τους.
Η κρέμα και το σιρόπι πρέπει να είναι πυκνά. Αν η κρέμα βγεί αραιή, την πήζουμε ρίχνοντας λίγο σιμιγδάλι ακόμα πασπαλιστά για να μην κάνει σβωλάκια. Αν βγεί πολύ πηχτή την αραιώνουμε με λίγο γάλα.
Ψήνουμε την γεμάτη τάρτα για 25-30 λεπτά.
Στο σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με κανέλλα και καβουρντισμένο αμύγδαλο ή φουντούκια χοντροτριμμένα.
Καθαρίζουμε τα υπόλοιπα τρία και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες (κρατάμε και τη φλούδα από το ένα για την κρέμα). Λειώνουμε το βούτυρο στο τηγάνι και βάζουμε τις ροδέλες του πορτοκαλιού με τη ζάχαρη να σωταριστούν. Γυρίζουμε τις ροδέλες να γίνουν λίγο κι από την άλλη και ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα. Δεν τις ταλαιπωρούμε για να μην δυαλυθούν. Αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι να δέσει το σιρόπι, και προχωρούμε να φτιάξουμε τη ζύμη.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί, μέχρι να γίνει ομοιογενής. Στρώνουμε ένα μικρό ταψάκι τάρτας με λαδόχαρτο, το βουτυρώνουμε, και στρώνουμε τη ζύμη πιέζοντας με τα δάχτυλα, ώστε να καλυφθούν και τα τοιχώματα. [Σ'αυτό το διάστημα τα πορτοκάλια μάλλον θα είναι έτοιμα, οπότε τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.] Τρυπάμε όλη τη ζύμη με πιρούνι για να μην φουσκώσει

Βάζουμε να βράσει τα 2 φλυτζάνια γάλα με το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη φλούδα. Μόλις πάρει βράση κατεβάζουμε από τη φωτιά. Έχουμε βάλει το υπόλοιπο γάλα με το σιμιγδάλι σε ένα σέικερ και το χτυπάμε καλά να ανακατευτούν καλά καλά. Αφαιρούμε τη φλούδα από το γάλα και ρίχνουμε το μείγμα του σέικερ. (Μ' αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε κρέμα που γίνεται με σιμιγδάλι, αλεύρι ή κορν φλάουρ δεν σβωλιάζει). Ανακατεύουμε πάνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Σ' αυτό το διάστημα έχει ψηθεί η ζύμη και τη βγάζουμε από το φούρνο.
Αλλάζουμε τη ρύθμιση του φούρνου, ίδια θερμοκρασία αλλά χωρίς αέρα.
Γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα και από πάνω στρώνουμε τα πορτοκάλια και ρίχνουμε και το σιρόπι τους.
Η κρέμα και το σιρόπι πρέπει να είναι πυκνά. Αν η κρέμα βγεί αραιή, την πήζουμε ρίχνοντας λίγο σιμιγδάλι ακόμα πασπαλιστά για να μην κάνει σβωλάκια. Αν βγεί πολύ πηχτή την αραιώνουμε με λίγο γάλα.
Ψήνουμε την γεμάτη τάρτα για 25-30 λεπτά.
Στο σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με κανέλλα και καβουρντισμένο αμύγδαλο ή φουντούκια χοντροτριμμένα.
Σχόλια