Για να ολοκληρωθεί η χριστουγεννιάτικη γευστική τριλογία: Σπιτικοί και βουτυρένιοι, μοσχομυρωδάτοι και αφράτοι. Συνταγή πετυχημένη και αγαπημένη τόσο, που τους φτιάχνω και εκτός γιορτών (χωρίς άχνη) για τον καφέ μας, αντί για cookies.

Υλικά:
500 γρ βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρντισμένα ελαφρά και χοντροτριμμένα
6 κούπες αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο (περίπου 1 kgr)
2 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
2 κρόκους αυγού
2 βανίλιες
Για το πασπάλισμα: 3-4 πακέτα ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη, 1-2 κουτ. σούπας ανθόνερο
Εκτέλεση:
Λόγω της προηγούμενης εμπειρίας, ετοιμάζουμε το μωρό: φόρμα εκστρατίας κ.τ.λ. και το τοποθετούμε στον πάγκο της κουζίνας αφού έτσι κι αλλιώς εκεί θα καταλήξει.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε λεκανίτσα και ζυμώνουμε να γίνει ομοιογενής ζύμη.
Βάζουμε λίγο συμπληρωματικό βούτυρο, γιατί στο μεταξύ το μωρό έβαλε δαχτυλάκι στα υλικά και γλείψε-γλείψε αφαίρεσε αρκετή από την αρχική ποσότητα.
Αφήνουμε τη ζύμη 1 ώρα στο ψυγείο.Βγάζουμε το μωρό από το ψυγείο και κλείνουμε την πόρτα, γιατί άμα μείνει εκεί να παρακολουθεί τόση ώρα τη ζύμη, θα κάνουμε απόψυξη. Για να το πείσουμε να μείνει εκτός ψυγείου, ψήνουμε κατεπειγόντως 4-5 κομμάτια από τη ζύμη σαν κουλουράκια και του τα δίνουμε, γιατί έτσι που φωνάζει "- μάαααμμμ", οι γείτονες θα νομίζουν ότι το αφήνουμε νηστικό.
Ζυμώνουμε τους κουραμπιέδες και τους τοποθετούμε πάνω σε αντικολητικό χαρτί. Δυσκολεύουν λίγο στο πλάσιμο γιατί η ζύμη σκληραίνει στο ψυγείο, αλλά είναι απαραίτητο για να βγεί κουραμπιές. Αν ψηθεί κατ'ευθείαν φουσκώνει πιο πολύ στο ψήσιμο και βγαίνει σαν κουλουράκι.
Στρώνουμε ένα χαλάκι έξω από το φούρνο ή τοποθετούμε σκαμνάκι αναλόγου μεγέθους, για να παρακολουθεί το αστέρι μας την πρόοδο του ψησίματος χωρίς να του παγώσει... η πάνα.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα, στη μέση του φούρνου, 13-15 λεπτά την κάθε λαμαρίνα. Δεν πρέπει να σκουρήνουν αλλά να μείνουν λευκοί. Μην φοβηθείτε αν είναι μαλακοί μόλις βγούν, κρυώνοντας σκληραίνουν.
Τώρα το άχνισμα: Έχουμε μπόλικη άχνη κοσκινισμένη σε δυο μπώλ, και σε ένα καθαρό ψεκαστήρι σαν αυτό που ψεκάζουμε τα ρούχα βάζουμε το ανθόνερο και το απογεμίζουμε με νερό. Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν λίγο, τους ψεκάζουμε με νερό και τους ρίχνουμε στο πρώτο μπωλ να πασπαλιστούν και τους αφήνουμε μέχρι να βγεί η επόμενη φουρνιά. Τους ρίχνουμε στο δεύτερο μπωλ και τους αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν καλά.Tip: Στο μωρό δίνουμε χωρίς άχνη, πρώτον για να μην τρώει τόση ζάχαρη, και δεύτερον για να μην ζαχαρώσει μέχρι και τις μαξιλαροθήκες στο σπίτι.

Σχόλια
Και πάλι καλώς όρισες!!!
Ηλιάννα
Τί έγινε με τη θερμοκρασία; Τους δοκίμασες και ήταν πολύ υψηλή; Πολύ χαμηλή;
Διαφέρει και από κουζίνα σε κουζίνα... Στης μαμάς μου π.χ. τους ψήνουμε στους 170, είναι πιο δυνατή η κουζίνα της.
Από εδώ νομίζω θα είναι καλύτερα να δημοσιεύεις τις συνταγές σου, για να τις βρίσκουμε μαζεμένες!!!!
Όσο για τη θερμοκρασία, παλαιότερα ειχα φτιάξει διάφορες πολύ καλές και πετυχημένες (γεμιστές πιπεριές φλωρίνης, τσουρέκι σαν σου ...)με ένα μικρό πρόβλημα στη θερμοκρασία του φούρνου.
Βέβαια θα μού πεις ότι φούρνος από φούρνο διαφέρει....ναι, αλλά δεν είχα πρόβλημα με άλλες συνταγές. Εσύ ξέρεις καλύτερα και θα μάς διαφωτίζεις για τη θερμοκρασία και το ύψος του ταψιού στο φούρνο, καθώς και αν είναι με αέρα ή όχι.
Τους κουραμπιέδες δεν τους έφτιαξα, γιατί δεν τους τρώει η οικογένεια....μόνο μελομακάρονα.
Απλά χρησιμοποίησα την τελευταία σου συνταγή για να γράψω τις παρατηρήσεις μου, που όμως αποσκοπούν στο να τελειοποιήσουν τις συνταγές σου. Να είσαι καλά εσύ και η οικογένειά σου και φιλιά στη Δημητρούλα!!!!!!!
Ηλιάννα