
Φτιάχνω τυρόπιτα, και η μικρή παίρνει ένα ταπεράκι από το ντουλάπι, το βάζει δίπλα μου στο πάτωμα ανάποδα, το κάνει σκαλοπάτι και πατάει πάνω να βλέπει τί κάνω. Πιάνει ένα κομματάκι ζύμη, τραγουδάμε και χορεύει πάνω-κάτω στο ταπεράκι:
Αχ και νά'χα μια γιαγιά
μια γιαγιά μπαμπογιαγιά
νά'χα να μαγείρευε
πίτες να μου ζύμωνε
πίτες και γλυκά ψωμιά
και κουλούρια τραγανά
μυρωδάτα κουλουράκια
μια γιαγιά μπαμπογιαγιά
νά'χα να μαγείρευε
πίτες να μου ζύμωνε
πίτες και γλυκά ψωμιά
και κουλούρια τραγανά
μυρωδάτα κουλουράκια
που αρέσουν στα παιδάκια.
Υλικά: (για ένα σινί ή ταψί διαμέτρου 35 εκ)
8 φύλλα κρούστας (ή ανοίγω 4 φύλλα με 3 φλυτζάνια αλεύρι, μισό φλυτζ. λάδι, μια πρέζα αλάτι και νερό όσο σηκώσει)
500γρ κατίκι3 αυγά
λάδι
Εκτέλεση:
Ανακατεύγω τα αυγά με το κατίκι.
Στρώνω 4 φύλλα κρούστας (ή 2 σπιτικά) στο λαδωμένο σινί, λαδώνοντας το καθένα με το πινέλο. Ρίχνω τη γέμιση. Στρώνω από πάνω 1 φύλλο κρούστας τσαλακωμένο και τα υπόλοιπα 3 κανονικά (ή τα άλλα 2 σπιτικά) επίσης λαδώνοντας το καθένα. Χαράζω την επιφάνεια των φύλλων με κοφτερό μαχαίρι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω θέση του φούρνου, 45 λεπτά.
Μπροστά στο φούρνο τοποθετώ καθαρό χαλάκι, πάχους περίπου 2 εκ, για να μην κρυώσει το μωρό που περιμένει καθισμένο μπροστά στην κουζίνα να ψηθεί η πίτα.
- Μαμάααα, μάααμ!
Στρώνω 4 φύλλα κρούστας (ή 2 σπιτικά) στο λαδωμένο σινί, λαδώνοντας το καθένα με το πινέλο. Ρίχνω τη γέμιση. Στρώνω από πάνω 1 φύλλο κρούστας τσαλακωμένο και τα υπόλοιπα 3 κανονικά (ή τα άλλα 2 σπιτικά) επίσης λαδώνοντας το καθένα. Χαράζω την επιφάνεια των φύλλων με κοφτερό μαχαίρι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω θέση του φούρνου, 45 λεπτά.
Μπροστά στο φούρνο τοποθετώ καθαρό χαλάκι, πάχους περίπου 2 εκ, για να μην κρυώσει το μωρό που περιμένει καθισμένο μπροστά στην κουζίνα να ψηθεί η πίτα.
- Μαμάααα, μάααμ!
Σχόλια