Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τυρόπιτα και χαρά...


Φτιάχνω τυρόπιτα, και η μικρή παίρνει ένα ταπεράκι από το ντουλάπι, το βάζει δίπλα μου στο πάτωμα ανάποδα, το κάνει σκαλοπάτι και πατάει πάνω να βλέπει τί κάνω. Πιάνει ένα κομματάκι ζύμη, τραγουδάμε και χορεύει πάνω-κάτω στο ταπεράκι:

Αχ και νά'χα μια γιαγιά
μια γιαγιά μπαμπογιαγιά

νά'χα να μαγείρευε
πίτες να μου ζύμωνε

πίτες και γλυκά ψωμιά
και κουλούρια τραγανά

μυρωδάτα κουλουράκια
που αρέσουν στα παιδάκια.

Υλικά: (για ένα σινί ή ταψί διαμέτρου 35 εκ)

8 φύλλα κρούστας (ή ανοίγω 4 φύλλα με 3 φλυτζάνια αλεύρι, μισό φλυτζ. λάδι, μια πρέζα αλάτι και νερό όσο σηκώσει)
500γρ κατίκι
3 αυγά
λάδι

Εκτέλεση:
Ανακατεύγω τα αυγά με το κατίκι.
Στρώνω 4 φύλλα κρούστας (ή 2 σπιτικά) στο λαδωμένο σινί, λαδώνοντας το καθένα με το πινέλο. Ρίχνω τη γέμιση. Στρώνω από πάνω 1 φύλλο κρούστας τσαλακωμένο και τα υπόλοιπα 3 κανονικά (ή τα άλλα 2 σπιτικά) επίσης λαδώνοντας το καθένα. Χαράζω την επιφάνεια των φύλλων με κοφτερό μαχαίρι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω θέση του φούρνου, 45 λεπτά.
Μπροστά στο φούρνο τοποθετώ καθαρό χαλάκι, πάχους περίπου 2 εκ, για να μην κρυώσει το μωρό που περιμένει καθισμένο μπροστά στην κουζίνα να ψηθεί η πίτα.
- Μαμάααα, μάααμ!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν εί...

Μοσχάρι στη λαδόκολλα...

... το φαΐ γίνεται μόνο του, και δεν λερώνεται και το ταψί! Υλικά: 2-3 κιλά μοσχάρι σιδηρόδρομος (στηθοπλευρές) ή κότσι με το κόκκαλο. 8-10 πατάτες ολόκληρες αλάτι - πιπέρι 4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και με το φλούδι τους, χυμό από 1 λεμόνι & 1 πορτοκάλι 3 μεγάλες λαδόκολλες Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φουλ. Αλατοπιπερώνουμε κρέας και πατάτες. Τυλίγουμε στις λαδόκολλες, φροντίζοντας οι πατάτες να είναι από κάτω για να ψηθούν στο ζωμό που θα βγάζει το κρέας. Το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 130-140 βαθμούς, και... το ξεχνάμε για 5-6 ώρες. Όταν το βγάλουμε αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει και κόβουμε σταυρωτά τα χαρτιά από γωνία σε γωνία του πακέτου.  Ανοίγουμε τα χαρτιά προς τα έξω και αποκαλύπτουμε το θαύμα: το κρέας είναι λουκούμι, κυριολεκτικά λειώνει και ξεκολλάει από το κόκκαλο. Τρίβουμε πιπεράκι με το μύλο, λίγη ρίγανη αν θέλουμε, και φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρουμε όπως είναι το ταψί με το ανοιχτό πακέτο. ...

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.