Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μελομακάρονα γεμιστά

Χριστουγεννιάτικων συνταγών συνέχεια: Μελομακάρονα γεμιστά με καρύδι ή χωρίς, ζύμη που μελώνει ωραία χωρίς να μαλακώνει υπερβολικά.

Την ώρα που τα έφτιαχνα, η μικρούλα μου είχε ανέβει στον πάγκο της κουζίνας και παρακολουθούσε τη διαδικασία βοηθώντας όπου μπορούσε: στο αναποδογύρισμα του λαδιού, το σκόρπισμα του αλεύρου, το πέταγμα των καρυδιών, το γλύψιμο του μελιού και άλλα. Παρά... εεε... χάρη ήθελα να πώ, στην πολύτιμη βοήθειά της, καταφέραμε τελικά να ετοιμάσουμε ωραιότατα μελομακάρονα (χωρίς να διαλύσουμε εντελώς την κουζίνα)


Υλικά:


2 κούπες (μεγάλες του νες-καφέ) λάδι. Εδώ οι γνώμες συγκρούονται: παραδοσιακά και ποιοτικά επιβάλεται καλό ελαιόλαδο. Η γεύση του όμως μου πέφτει πολύ έντονη για τα γλυκά και βάζω ηλιέλαιο. (Η γιαγιά που ανέφερα στο προηγούμενο post, αγνοεί ευτυχώς και αυτήν την παρέμβαση)
1 αυγό
1 πορτοκάλι το χυμό (περίπου 1/2 της κούπας)
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
1 φλυτζ. τσαγιού καρύδι τριμμένο
6 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις ή μαλακό - όχι όμως up)
2 κουτ.γλυκού όχι πολύ φουσκωτές μπέικιν πάουντερ
1 κουτ.γλυκού κοφτή αλάτι
2 κουτ. σούπας κανέλλα
1 κουτ. σούπας γαρύφαλλο

Για το γέμισμα: καρύδια ακοπάνιστα
Για το μέλωμα: 2 κούπες μέλι+1κούπα νερό ( ή 1 κούπα μέλι+1κούπα ζάχαρη+1κούπα νερό) Το μέλι το μετράμε με την κούπα που μετρήσαμε το λάδι. Στην λαδωμένη κούπα δεν κολλάει, και έτσι πέφτει όλο από αυτήν.
Για το σερβίρισμα: καρύδι τριμμένο

Εκτέλεση:

Ανεβάζουμε το μωρό στον πάγκο, γιατί έτσι που έχει σκαρφαλώσει στο σκαμνί και τεντώνεται να δεί, θα βρεθεί με το κεφάλι κάτω.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα και ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι. Δεν την ταλαιπωρούμε πολύ τη ζύμη, ίσα ίσα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σκουπίζουμε το λάδι που έριξε το μωρό.
Στρώνουμε τις λαμαρίνες (2-3 ανάλογα με το μέγεθος) που θα χρησιμοποιήσουμε με αντικολλητικό χαρτί. Αρπάζουμε στον αέρα το σακουλάκι με το αλεύρι, που ανεμίζει επικίνδυνα στα χεράκια του θυσαυρού μας.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι τα υλικά του σιροπιού να βράσουν για 5 λεπτά. Αν χρειαστεί ξαφρίζουμε. Σβήνουμε το μάτι και το αφήνουμε να διατηρηθεί ζεστό. Καθαρίζουμε το μωρό από τα μέλια.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα κλείνοντας μέσα στο καθένα μισό καρύδι. Πιέζουμε πάνω στον τρίφτη του τυριού για να αποτυπωθούν τα σχέδια και τα αραδιάζουμε στις λαμαρίνες.
Κατεβάζουμε το αστέρι μας από τον πάγκο γιατί τρώει το ζυμάρι ωμό και χαλάει μάλιστα τα έτοιμα πλασμένα - δεν παίρνει από το λεκανάκι.
Φουρνίζουμε μία μία λαμαρίνα σε προθερμασμένο φούρνο, 180 βαθμούς με αέρα, 12-13 λεπτά. Μην φοβηθείτε, βγαίνουν μαλακά από το φούρνο, και σκληραίνουν καθώς κρυώνουν.
Όπως βγαίνουν τα μελομακάρονα, τα αφήνουμε 5-6 λεπτά να πάρουν μια ανάσα, και τα βουτάμε λίγα λίγα στο σιρόπι. Μπλούμ, βουτιά, τούμπα και έξω με την τρυπητή κουτάλα - έχουν τραβήξει όσο χρειάζεται, και κρυώνοντας θα είναι όπως πρέπει.
Κατεβάζουμε κάτω το θηρίο που έχει ξανασκαρφαλώσει στο σκαμνί και παλεύει να πιάσει τα ζεματιστά μελομακάρονα φωνάζοντας μάααααμμμ! Τα φυσάμε (και δεν κρυώνουν) και του δίνουμε μερικά, έστω και αμέλωτα. Παίρνει το πιατάκι με τα μελομακάρονα-μπισκότα και κάθεται σε ένα αναποδογυρισμένο ταπεράκι να τα απολαύσει.
Τακτοποιούμε τα μελομακάρονα στην πιατέλα, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με τριμμένο καρύδι. Tip: Για να κολλήσει το καρύδι βάζουμε με τη μύτη ενός μαχαιριού σε κάθε μελομακάρονο μια αλειψιά μέλι.
Δίνουμε στο θυσαυρό μας - επιτέλους - ένα έτοιμο μελομακάρονο!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν εί...

Μοσχάρι στη λαδόκολλα...

... το φαΐ γίνεται μόνο του, και δεν λερώνεται και το ταψί! Υλικά: 2-3 κιλά μοσχάρι σιδηρόδρομος (στηθοπλευρές) ή κότσι με το κόκκαλο. 8-10 πατάτες ολόκληρες αλάτι - πιπέρι 4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και με το φλούδι τους, χυμό από 1 λεμόνι & 1 πορτοκάλι 3 μεγάλες λαδόκολλες Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φουλ. Αλατοπιπερώνουμε κρέας και πατάτες. Τυλίγουμε στις λαδόκολλες, φροντίζοντας οι πατάτες να είναι από κάτω για να ψηθούν στο ζωμό που θα βγάζει το κρέας. Το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 130-140 βαθμούς, και... το ξεχνάμε για 5-6 ώρες. Όταν το βγάλουμε αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει και κόβουμε σταυρωτά τα χαρτιά από γωνία σε γωνία του πακέτου.  Ανοίγουμε τα χαρτιά προς τα έξω και αποκαλύπτουμε το θαύμα: το κρέας είναι λουκούμι, κυριολεκτικά λειώνει και ξεκολλάει από το κόκκαλο. Τρίβουμε πιπεράκι με το μύλο, λίγη ρίγανη αν θέλουμε, και φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρουμε όπως είναι το ταψί με το ανοιχτό πακέτο. ...

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.