Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι ελιές του Αρχηγού

Ελιές θρούμπες, μαύρες, ζαρωμένες και γλυκές.


Για να φτιάξουμε ελιές θρούμπες, μαζεύουμε τις ελιές ώριμες, μαύρες, τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοέμβρη - αυτή θεωρείται γενικά η εποχή της ελιάς.
Κάθε χρόνο όμως, αφήνουμε από δυο κλάρες σε δυό-τρία δέντρα ατρύγητες μέχρι τα μέσα περίπου του Ιανουαρίου, για να ωριμάσουν καλά καλά οι καρποί πάνω στο δέντρο, και να φτιάξουμε τις "ελιές του αρχηγού". Αυτές οι ώριμες ελιές θέλουν ειδική μεταχείρηση. Δεν τις γκρεμίζουμε με το χτένι να τις μαζέψουμε μετά από κάτω με τις λινάτσες... Τις μαζεύουμε μία μία με το χέρι σαν να μαζεύαμε κεράσια.

Η ελιά έτσι όπως την μαζεύουμε από το δέντρο είναι πικρή γιατί είναι άγουρη. Ακόμα και όταν μαυρίσει όμως εξακολουθεί να είναι πικρή.
Αν παραμείνει όμως στο δέντρο κι άλλο, κατά τα Χριστούγεννα ή και αργότερα, τον Ιανουάριο, μαυρίζει πολύ, σχεδόν μέχρι το κουκούτσι, κι αρχίζει να ζαρώνει και να μαλακώνει από μόνη της πάνω στο δέντρο. Σιγά σιγά, αρχίζει και πιάνει το φλούδι της μια θολούρα σαν πρασινωπή σκόνη.
Τότε λοιπόν τις μαζεύουμε από το δέντρο μία μία με το χέρι - όσες έχουν σωθεί από τη μανία του αέρα και την πείνα των πουλιών - τις πλένουμε, τις λαδώνουμε και τις αλατίζουμε, και τρώγονται όπως είναι.
Είναι οι πιό νόστιμες και γλυκές ελιές, και πάνε πολύ με κρασί ή τσίπουρο.

Δύσκολα τις βρίσκει κανείς, μόνο "από σπίτι", γιατί μια και δεν έχουν μπει στο αλάτι δεν συντηρούνται για πολύ, αλλά και γιατί οι παραγωγοί τις μαζεύουν νωρίτερα, αφού αν τις άφηναν στο δέντρο τόσο πολύ θα έχαναν το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς στο χώμα ή θα το έτρωγαν τα πουλιά.


Ο παππούς μου τις ζητούσε για το κρασί του. Ήταν ο μεζές του καθώς ήταν λιτοδίαιτος, και επειδή φτιάχναμε πολύ λίγες, δεν τις καταναλώναμε στο καθημερινό τραπέζι για να υπάρχουν όταν θα ζητούσε.

Γι' αυτό τους έμεινε το όνομα "οι ελιές του αρχηγού", δηλαδή του αρχηγού της οικογένειας.


Για ελιές θρούμπες:
Τις ανακατεύουμε με χοντρό αλάτι, και τις βάζουμε σε τσουβάλι ή καλάθι ή τρυπητό, με βάρος από πάνω τους, και σε σημείο που να μπορούν να στραγγίζουν τα υγρά τους. Τις αφήνουμε αρκετές μέρες, (περίπου 10-15) να ψηθούν στο αλάτι ανακινώντας τες κάθε μέρα. Για μυρωδιά τους ρίχνουμε θυμάρι ή ρίγανη ή θρούμπι ή δεντρολίβανο. Είναι έτοιμες όταν μαυρίσουν μέχρι το κουκούτσι και δεν έχουν μέσα καθόλου άσπρο ή μωβ. Τινάζουμε το αλάτι αν έχει μείνει πάνω τους και τις λαδώνουμε. Συντηρούνται σε βάζο ή σε κιούπι. Αναλογία αλατιού με το μάτι: μια σακούλα του σούπερ μάρκετ ελιές γεμάτη όσο που να μην σκιστεί - 1 κιλό αλάτι.

Σχόλια

Ο χρήστης My little Prince ♕ Nikolas είπε…
δεν έχω φτιάξει ποτέ ελιές, με κανέναν τρόπο. θα το δοκιμάσω. δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολη αυτή η τακτική

ΥΓ πολύ όμορφη η δουλειά σου. Και οι παιδικές και οι υπόλοιπες τεχνοτροπίες

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι: τα cookies α λα ελληνικά

American cookies, chocolate chip cookies, ότι μπορείτε να φανταστείτε σε cookie το έχω δοκιμάσει για τη Δήμητρα. Με κάθε νέα συνταγή που δοκιμάζω ενθουσιάζομαι! Άλλη έχει μαύρη ζάχαρη - από τα αγαπημένα μου συστατικά. Άλλη φυστικοβούτυρο, άλλη σταφίδες, άλλη καρύδι ή φουντούκι, άλλη βούτυρο γάλακτος... Και κάθε φορά η Δήμητρα με προσγειώνει απότομα! Δεν της αρέσουν - δεν τα τρώει - τέλος! Και -όπως πάντα- κατά τύχη, έρχεται η μεγάλη ανακάλυψη και η ανατροπή όλων των δεδομένων. Με ότι υλικά υπήρχαν πρόχειρα στο σπίτι, μαστόρεψα μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι μπισκοτάκια, που έγιναν ανάρπαστα! Τα έψηνα την ώρα που η Δήμητρα ήταν στο μπάνιο, και με το που βγήκε βρεγμένη και τυλιγμένη με την πετσέτα, δοκίμασε το πρώτο, ζεστό ακόμα από το ταψί. Αυτό ήταν! Έρωτας με την πρώτη ματιά! Όπως είναι φυσικό η συνταγή καταγράφηκε όσο είχα φρέσκες τις αναλογίες, και θα εκτελείται σε μόνιμη βάση για πρωινό, κολατσιό κ.τ.λ. Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι. Υλικά: 3 κούπες γεμάτες ως επάνω αλεύρι για όλε