Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γαλακτομπούρεκο της Αρχοντίας (δικό μου δηλαδή)

Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας

1 κούπα αμύγδαλο και καρύδι τριμμένα
1 κουτ.γλυκού κανέλλα (και 2 μπορώ να πώ...)
2-3
κουτ.σούπας ζάχαρη
βούτυρο λειωμένο (από βαζάκι) ή λάδι για το άλειμμα των φύλλων

Κρέμα:
3,5 φλ
υτζ. τσαγιού γάλα
1 φλυτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη

1 βανίλια
2-3 αυγά αναλόγως μεγέθους

Σιρόπι:

2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα νερό

Εκτέλεση:


Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ τους ξηρούς καρπούς, κανέλλα, και ζάχαρη και το αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε την κρέμα: βάζουμε να βράσει το γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το σιμιγδάλι πασπαλιστά και ανακατεύοντας για να μη σβωλιάσει. Ξαναβάζουμε στην φωτιά (χαμηλωμένη όμως) και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Ξανά κάτω από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα. Ανακατεύουμε και προχωρούμε...

Τα φύλλα τα δουλεύουμε ανά δύο: στρώνουμε οριζόντια μπροστά μας ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε ελαφρά με το πινέλο, πασπαλίζουμε με το μείγμα του καρυδιού, καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, και το βουτυρώνουμε και αυτό.






Κόβουμε τα δύο φ
ύλλα μαζί σε 4 λωρίδες, και βάζουμε από μια κουταλιά κρέμα στην άκρη της κάθε μιας. Δαχτυλάκι στην κρέμα δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν είμαστε σίγουροι για τα αυγά, γιατί δεν έχουν ψηθεί ακόμη.




Τυλίγουμε χαλαρά 3-4 τούμπες, διπλώνουμε τις άκρες να κλείσει ο κύλινδρος, βουτυρώνουμε πάνω στο δίπλωμα και ολοκληρώνουμε το τύλιγμα. Βουτυρώνουμε το μπουρέκι γύρω γύρω και τοποθετούμε στη λαμαρίνα σε αντικολλητικό χαρτί. Να έχουν λίγη απόσταση μεταξύ τους, ώστε αν ανοίξει κανένα στο ψήσιμο και χυθεί η κρέμα του, να μην χαλάσει και τα υπόλοιπα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς με αέρα, στην μέση του φούρνου, 30-35 λεπτά.



Αφήνουμε να κρυώσουν. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 10 περίπου λεπτά. Στρώνουμε τα μπουρέκια σε ένα βαθύ σκεύος και τα λούζουμε με το
σιρόπι. Μόλις κρυώσει το σιρόπι τα βγάζουμε - όσο τράβηξαν... τράβηξαν - για να μείνουν τραγανά.






Εναλλακτικά:
Αντί να σιροπιάσουμε, πασπαλίζουμε απλώς με άχνη και κανέλλα, και έχουμε "μπουγατσίνια της Αρχοντίας".



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μαγειρίτσα - δεν θέλει κόπο!

Παρεξηγημένο φαγητό - τάχα δύσκολο, θέλει κόπο, χρόνο κ.τ.λ. Μύθος! Όλη η δουλειά είναι το πλύσιμο και το κόψιμο των υλικών. Ούτε ζεμάτισμα ούτε τσιγάρισμα ούτε πολλά σκεύη λερωμένα. Ιδού λοιπόν πώς μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα και με εγγυημένη επιτυχία: Υλικά: 1 συκωταριά πλυμένη και κομμένη κομματάκια ψιλά ή χοντρά όπως σας αρέσει 5 μαρούλια πλυμένα και χοντροκομμένα 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα πλυμένα και κομμένα ροδέλες 1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι λάδι περίπου 1 κούπα ή κατά τη συνήθειά σας 2 αυγά 1-2 λεμόνια το χυμό 1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο μέσα στο χυμό από τα 2 παραπάνω λεμόνια Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φούλ, αντιστάσεις πάνω κάτω. Όλα τα λαχανικά και μυρωδικά μέσα σε μια γάστρα ή βαθύ ταψί, και από πάνω η συκωταριά, όλα αλατοπιπερωμένα. Θα ξεχειλίσει η γάστρα αλλά μήν φοβηθείτε, με το ψήσιμο μένουν τα μισά.  Περιλούζουμε με το λάδι και βάζουμε στον φούρνο που τον χαμηλώνουμε στο