Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δίπλες της γιαγιάς Ελένης - της ωραίας!

Εν όψη των γιορτών που πλησιάζουν, ορίστε και οι συνταγή για δίπλες της γιαγιάς μου της Ελένης, γνωστής τόσο για την κουζίνα της όσο και για την ομορφιά της στα νιάτα της.
Η κυρά-Λένη σήμερα, η ωραία Ελένη τότε! Ιδια η Ρίτα Χέηγουορθ με σκαλωτά μαλλιά και μέση δαχτυλίδι τότε, στρουμπουλή και με κότσο σήμερα. Μεγάλωσε πέντε παιδιά από τα οποία τα δύο ήταν δικά της, και τα τρία ορφανά από μητέρα, από τον πρώτο γάμο του άντρα της, του παπού μου. Άλλος κούκλος εκείνος - ήρωας του αλβανικού με όλα τα "πιστοποιητικά": και τα κρυοπαγήματά του, και μια σφαίρα σφηνωμένη μόνιμα στο κορμί του... Παλικάρι όμως, λεβέντης από τους λίγους! Γι' αυτό τον πήρε χήρο με τρία παιδιά και τελικά δεν το μετάνιωσε. Πρίν παντρευτώ, όταν γνώρισε τον άντρα μου η γιαγιά μου ευχήθηκε:
- Κορίτσι μου... σου εύχομαι τη μισή γλύκα από όση πήρα εγώ από τον μακαρίτη τον παπού σου να νιώσεις από τον άντρα σου, και τίποτα άλλο δε θες! Θα ζήσεις ζωή χαρισάμενη!
Είμαι η πρώτη - και μάλλον και μοναδική - από τις εγγόνες που είχε το προνόμιο να δεί και να λάβει γνώση από το τετράδιο με τις συνταγές της και πρόκειται περί θυσαυρού. Συμπεριλαμβάνει όχι μόνο συνταγές για γλυκά, αλλά και για σπιτικά καλλυντικά, ακόμα και... ξεματιάσματα!
Τα υλικά είναι αντιγραφή από το τετράδιο της γιαγιάς λοιπόν, αλλά η εκτέλεση από το στόμα της:
Υλικά:
8 αυγά

8 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
3 κουτ. σούπας κονιάκ
3 κουτ. σούπας λεμόνι
1 κουτ. σούπας μπέικιν
αλεύρι σκληρό (όσο πάρει - η γιαγιά δεν έγραφε ποσότητα, περίπου 1 κιλό μου πήρε)

λάδι για το τηγάνισμα (έβαλα σπορέλαιο - ευτυχώς που δεν ξέρει από ίντερνετ γιατί αν το μάθαινε θα με πέταγε έξω από το σπίτι της - μόνο της ελιάς είναι λάδι!)
μέλι, καρύδι τριμμένο, σησάμι, κανέλλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Τα αυγά να τα χτυπήσεις λίγο και να τα ρίξεις στη λεκανίτσα με τα υπόλοιπα υλικά - αλλά να μην είναι παγωμένα... Τίποτα να μην βάζεις κατευθείαν απ' το ψυγείο γιατί δεν γίνεται καλό το ζυμάρι! Ζύμωσέ τα καλά με το χέρι να γίνουν ζύμη που να μην σου κολλάει στα χέρια αλλά όχι πολύ σφιχτή και δεν ανοίγουν μετά τα φύλλα. Μήν ρίξεις μεμιάς όλο το αλεύρι μήπως δεν το σηκώσει... Ασε τη ζύμη να περιμένει λίγο.
Το λάδι να το βάλεις να κάψει σε κατσαρολάκι όχι σε τηγάνι, για να'ναι βαθύ και να σου φουσκώσουν ωραία οι δίπλες. Τα φύλλα να τα ανοίγεις ένα ένα για να μην ξεραίνονται - όχι πολύ λεπτά, πάχος όσο ένα εικοσάρικο περίπου (κέρμα 2-ευρω σημερινό). Για να γίνουν ωραίες διπλωτές, κόβεις το φύλλο - με τη ροδελίτσα να'ναι και δαντελωτά γύρω γύρω - σε κομμάτια περίπου τόσα (μού 'δειξε με τα χέρια κομμάτια περίπου 7Χ12 εκ) και την ώρα που τα ρίχνεις στο λάδι τα διπλώνεις στα τρία. Μήν ρίχνεις πολλές μαζί στο λάδι, 2-3 τη φορά για να προλαβαίνεις, γιατί γίνονται γρήγορα και θα σου αρπάξουν. Θα δείς που μόλις πέφτει στο λάδι πάει στον πάτο, και αμέσως φουσκώνει και ανεβαίνει πάνω. Ένα γύρισμα να χρυσίσει κι από την άλλη και είναι έτοιμη. Αυτή η δόση θα σου βγάλει δυο ταψιά.
- Και το σιρόπι γιαγιά;
- Πφφφ... σιρόπια! Οι δίπλες θέλουν μέλι αγνό. Κάθε στρώση που θα βάζεις στο ταψί, θα ρίχνεις μέλι με το κουτάλι όπως στους λουκουμάδες. Όπως θα είναι ζεστές οι δίπλες θα το τραβάνε. Και θα ρίχνεις και τα καρύδια με το σησάμι, και μπόλικη κανέλλα! Άντε.. καλή επιτυχία και καλοφάγωτες!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν εί...

Μοσχάρι στη λαδόκολλα...

... το φαΐ γίνεται μόνο του, και δεν λερώνεται και το ταψί! Υλικά: 2-3 κιλά μοσχάρι σιδηρόδρομος (στηθοπλευρές) ή κότσι με το κόκκαλο. 8-10 πατάτες ολόκληρες αλάτι - πιπέρι 4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και με το φλούδι τους, χυμό από 1 λεμόνι & 1 πορτοκάλι 3 μεγάλες λαδόκολλες Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φουλ. Αλατοπιπερώνουμε κρέας και πατάτες. Τυλίγουμε στις λαδόκολλες, φροντίζοντας οι πατάτες να είναι από κάτω για να ψηθούν στο ζωμό που θα βγάζει το κρέας. Το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 130-140 βαθμούς, και... το ξεχνάμε για 5-6 ώρες. Όταν το βγάλουμε αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει και κόβουμε σταυρωτά τα χαρτιά από γωνία σε γωνία του πακέτου.  Ανοίγουμε τα χαρτιά προς τα έξω και αποκαλύπτουμε το θαύμα: το κρέας είναι λουκούμι, κυριολεκτικά λειώνει και ξεκολλάει από το κόκκαλο. Τρίβουμε πιπεράκι με το μύλο, λίγη ρίγανη αν θέλουμε, και φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρουμε όπως είναι το ταψί με το ανοιχτό πακέτο. ...

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.