Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπισκότα αφρός

Πολύ πολύ αφράτα μπισκότα. Συνιστώ κυρίως την παραλλαγή με το λεμόνι, που μου αρέσουν με το τσάι μου. Η μικρή μου όμως, προτιμάει σαφώς αυτά με το σουσάμι, ενώ η καστανή ζάχαρη αρέσει στον μπαμπά μας με τον καφέ του.


Υλικά:
2 κούπες αλεύρι
1 κούπα νισεστέ ή κορν φλάουερ (το ίδιο είναι)
1 κούπα ζάχαρη άχνη
1/2 κούπα αμύγδαλα τριμμένα και καβουρντισμένα
250 γρ. βούτυρο γάλακτος
1,5 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1 αυγό
1/2 ποτυράκι κρασιού κονιάκ

Για τη διακόσμηση: γάλα εβαπορέ, σουσάμι, καστανή ζάχαρη, λευκή ζάχαρη, χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι.

Εκτέλεση:
Βάζουμε το χυμό με το ξύσμα σε μπολάκι να μαρινάρεται όσο θα ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το νισεστέ και την άχνη. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε να γίνει ομοιογενής ζύμη. Αφήνουμε να σταθεί 20-30 λεπτά.
Πλάθουμε τα μπισκότα και τα αραδιάζουμε στις λαμαρίνες που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
Για αυτά με το σουσάμι και την καστανή ζάχαρη, αλοίφουμε με το πινέλο ένα ένα μπισκότο με γάλα εβαπορέ, και το πιέζουμε στο σησάμι ή την καστανή ζάχαρη να κολλήσει μια καλή στρώση.
Για αυτά με το λεμόνι, αλοίφουμε με το πινέλο ένα ένα μπισκότο με το χυμό του λεμονιού, φροντίζοντας να μείνει πάνω του και αρκετό ξύσμα, και αμέσως το βουτάμε σε απλή ζάχαρη να κολλήσει μια καλή στρώση πάνω του.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς με αέρα, στη μέση του φούρνου, 13-15 λεπτά. Δεν πρέπει να σκουρήνουν, αλλά να μείνουν λευκά. Μην φοβηθείτε αν είναι μαλακά βγαίνοντας από τον φούρνο, σκληραίνουν καθώς κρυώνουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν εί...

Μοσχάρι στη λαδόκολλα...

... το φαΐ γίνεται μόνο του, και δεν λερώνεται και το ταψί! Υλικά: 2-3 κιλά μοσχάρι σιδηρόδρομος (στηθοπλευρές) ή κότσι με το κόκκαλο. 8-10 πατάτες ολόκληρες αλάτι - πιπέρι 4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και με το φλούδι τους, χυμό από 1 λεμόνι & 1 πορτοκάλι 3 μεγάλες λαδόκολλες Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φουλ. Αλατοπιπερώνουμε κρέας και πατάτες. Τυλίγουμε στις λαδόκολλες, φροντίζοντας οι πατάτες να είναι από κάτω για να ψηθούν στο ζωμό που θα βγάζει το κρέας. Το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 130-140 βαθμούς, και... το ξεχνάμε για 5-6 ώρες. Όταν το βγάλουμε αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει και κόβουμε σταυρωτά τα χαρτιά από γωνία σε γωνία του πακέτου.  Ανοίγουμε τα χαρτιά προς τα έξω και αποκαλύπτουμε το θαύμα: το κρέας είναι λουκούμι, κυριολεκτικά λειώνει και ξεκολλάει από το κόκκαλο. Τρίβουμε πιπεράκι με το μύλο, λίγη ρίγανη αν θέλουμε, και φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρουμε όπως είναι το ταψί με το ανοιχτό πακέτο. ...

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.