8/12/08

Αμπελάκια τουρσί


Αν έχετε πρόσβαση σε καμιά κληματαριά, αυτή την εποχή, εκτός από τα αμπελόφυλλα μπορείτε να μαζέψετε και βλασταράκια αμπελιού. Οι τρυφερές ακρούλες με τα μικρά φρέσκα φυλλαράκια γίνονται τουρσί, και συνοδεύουν πολύ ωραία το τσίπουρο ή το ούζο.
Υλικά:
βλασταράκια αμπελιού
ξύδι
ζάχαρη
αλάτι
μυρωδικά προαιρετικά και κατά την προτίμησή σας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σπόροι μάραθου, κόκκοι μουστάρδας, πιπέρια διάφορα χρώματα, πιπερίτσες καυτερές
Μαζεύουμε μόνο τις τρυφερές ακρούλες από τα κλαδιά. Τις πλένουμε και τις ζεματίζουμε για 2 λεπτά σε νερό που βράζει. Σουρώνουμε.
Ανακατεύουμε νερό, ξύδι, αλάτι και ζάχαρη σε αναλογία:
1 lt νερό - 1 φλ.τσ. ξύδι - 2 κουτ.σούπας ζάχαρη - 1 κουτ. σούπας αλάτι. Οι αναλογίες αυτές είναι ενδεικτικές και μπορούν να τροποποιηθούν λίγο αν θέλουμε πιο αλμυρό ή πιο ξινό ή πιο γλυκό.
Τοποθετούμε τα αμπελάκια σε βάζο που να κλείνει αεροστεγώς, όσο πιο πολλά γίνεται, να σφηνώσουν. Αν χρησιμοποιήσουμε μυρωδικά, τα βάζουμε κι αυτά ανάμεσα. Ρίχνουμε το υγρό μείγμα να σκεπάσει τα φύλλα, αφήνοντας 3 εκ. κενό πάνω πάνω. Σφραγίζουμε το βάζο και τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό μέχρι το λαιμό του βάζου. Ανάβουμε τη φωτιά και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Βγάζουμε με τσιμπίδα, ακουμπάμε πάνω σε βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει.
Θα είναι έτοιμο για κατανάλωση σε 15 μέρες για να πάρει τις γεύσεις από τα μυρωδικά.
Συντηρείται εκτός ψυγείου ακόμα κι όταν ανοιχτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: