Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αμπελάκια τουρσί


Αν έχετε πρόσβαση σε καμιά κληματαριά, αυτή την εποχή, εκτός από τα αμπελόφυλλα μπορείτε να μαζέψετε και βλασταράκια αμπελιού. Οι τρυφερές ακρούλες με τα μικρά φρέσκα φυλλαράκια γίνονται τουρσί, και συνοδεύουν πολύ ωραία το τσίπουρο ή το ούζο.
Υλικά:
βλασταράκια αμπελιού
ξύδι
ζάχαρη
αλάτι
μυρωδικά προαιρετικά και κατά την προτίμησή σας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σπόροι μάραθου, κόκκοι μουστάρδας, πιπέρια διάφορα χρώματα, πιπερίτσες καυτερές
Μαζεύουμε μόνο τις τρυφερές ακρούλες από τα κλαδιά. Τις πλένουμε και τις ζεματίζουμε για 2 λεπτά σε νερό που βράζει. Σουρώνουμε.
Ανακατεύουμε νερό, ξύδι, αλάτι και ζάχαρη σε αναλογία:
1 lt νερό - 1 φλ.τσ. ξύδι - 2 κουτ.σούπας ζάχαρη - 1 κουτ. σούπας αλάτι. Οι αναλογίες αυτές είναι ενδεικτικές και μπορούν να τροποποιηθούν λίγο αν θέλουμε πιο αλμυρό ή πιο ξινό ή πιο γλυκό.
Τοποθετούμε τα αμπελάκια σε βάζο που να κλείνει αεροστεγώς, όσο πιο πολλά γίνεται, να σφηνώσουν. Αν χρησιμοποιήσουμε μυρωδικά, τα βάζουμε κι αυτά ανάμεσα. Ρίχνουμε το υγρό μείγμα να σκεπάσει τα φύλλα, αφήνοντας 3 εκ. κενό πάνω πάνω. Σφραγίζουμε το βάζο και τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό μέχρι το λαιμό του βάζου. Ανάβουμε τη φωτιά και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Βγάζουμε με τσιμπίδα, ακουμπάμε πάνω σε βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει.
Θα είναι έτοιμο για κατανάλωση σε 15 μέρες για να πάρει τις γεύσεις από τα μυρωδικά.
Συντηρείται εκτός ψυγείου ακόμα κι όταν ανοιχτεί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν εί...

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μοσχάρι στη λαδόκολλα...

... το φαΐ γίνεται μόνο του, και δεν λερώνεται και το ταψί! Υλικά: 2-3 κιλά μοσχάρι σιδηρόδρομος (στηθοπλευρές) ή κότσι με το κόκκαλο. 8-10 πατάτες ολόκληρες αλάτι - πιπέρι 4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και με το φλούδι τους, χυμό από 1 λεμόνι & 1 πορτοκάλι 3 μεγάλες λαδόκολλες Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φουλ. Αλατοπιπερώνουμε κρέας και πατάτες. Τυλίγουμε στις λαδόκολλες, φροντίζοντας οι πατάτες να είναι από κάτω για να ψηθούν στο ζωμό που θα βγάζει το κρέας. Το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 130-140 βαθμούς, και... το ξεχνάμε για 5-6 ώρες. Όταν το βγάλουμε αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει και κόβουμε σταυρωτά τα χαρτιά από γωνία σε γωνία του πακέτου.  Ανοίγουμε τα χαρτιά προς τα έξω και αποκαλύπτουμε το θαύμα: το κρέας είναι λουκούμι, κυριολεκτικά λειώνει και ξεκολλάει από το κόκκαλο. Τρίβουμε πιπεράκι με το μύλο, λίγη ρίγανη αν θέλουμε, και φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρουμε όπως είναι το ταψί με το ανοιχτό πακέτο. ...