Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο μάγειρας έχει κέφια...

Κοτόπουλο με μεξικάνικες ρίζες, ευρωπαϊκές επιρροές, και μεσογειακή εκτέλεση.

Από Μαμ - ά!!
Υλικά:
1 κοτόπουλο κομμένο μερίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο
6-7 πιπεριές φλωρίνης
300 gr καλαμπόκι φρέσκο ή κατεψυγμένο (άντε, και κονσέρβα κάνει)
1 ποτήρι του κρασιού ουΐσκυ
1 λεμόνι το χυμό
2 πορτοκάλια το χυμό
αλάτι, πιπέρι, (μπούκοβο ή ταμπάσκο για τους πιο γενναίους)
λάδι
1-2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

Εκτέλεση:
Βάζουμε τις πιπεριές να ψήνονται στο γκρίλ. Πρέπει απλά να φουσκώσει η φλούδα και να μαυρίσει ελαφρά, για να τις ξεφλουδίσουμε. Οχι να παραψηθούν και να λειώνουν. Τις έχουμε στο νου μας για να τις γυρίσουμε να ψηθούν γύρω γύρω (αρπάζουν εύκολα) και βάζουμε να γίνεται το κοτόπουλο.

Ιδανικό σκεύος γι' αυτή τη δουλειά, είναι ένα μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι, αλλά και οποιαδήποτε κατσαρόλα καλή είναι. Βάζουμε λάδι και το βούτυρο με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πιπέρι ή το μπούκοβο (ή και τα δύο) και τσιγαρίζουμε να γυαλίσει το κρεμμύδι. Δεν θέλουμε να πάρει χρώμα. Τα αφαιρούμε όλα με μια τρυπητή κουτάλα, και στο ίδιο λάδι σωτάρουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του κοτόπουλου να πάρουν λίγο χρώμα απ'όλες τις πλευρές. (Δεν ξεχνάμε τις πιπεριές, οι οποίες πρέπει να θέλουν ήδη γύρισμα). Μόλις τα σωτάρουμε όλα, τα ξαναρίχνουμε στο σκεύος, ξαναρίχνουμε και τα κρεμμύδια, και σβήνουμε με το ουίσκυ. Μόλις περάσει η πρώτη ταραχή από το σβήσιμο, ρίχνουμε και τους χυμούς και αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει σκεπασμένο για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος χρειαστεί επιπλέον υγρά,προσθέτουμε κι άλλο χυμό πορτοκαλιού.

Στο μεταξύ πρέπει να έχουν γίνει οι πιπεριές. Τις αφήνουμε να κρυώσουν για να μπορούμε να τις πιάσουμε, τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους, τις κόβουμε χοντρές λωρίδες και τις αφήνουμε στην άκρη.

Μόλις γίνει το κοτόπουλο, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε ένα ταψάκι. Για λόγους εμφάνισης και μόνο, το βάζουμε στο γκρίλ για 3-4 λεπτά, να ξεροψηθεί λίγο η πέτσα.

Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το καλαμπόκι να πάρει βράση για λίγα λεπτά, και μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε τις πιπεριές. Αυτές είναι ήδη ψημένες οπότε θέλουν ελάχιστο βράσιμο, ίσα ίσα να πάρουν γεύση από τη σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και δένουμε τη σάλτσα προσθέτοντας το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τις πιπεριές και το καλαμπόκι, και μπόλικη σάλτσα. Η σάλτσα βέβαια ζητάει ένα ωραίο ψωμάκι, και το φαγητό στο σύνολό του μια παγωμένη μπύρα.

Αν πεινάμε λίγο παραπάνω μπορεί να συνοδευτεί με ένα απλό ρύζι. Ταιριάζει και με ψημένες πιτούλες - τορτίγιες, αραβικές ή σπιτικές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι: τα cookies α λα ελληνικά

American cookies, chocolate chip cookies, ότι μπορείτε να φανταστείτε σε cookie το έχω δοκιμάσει για τη Δήμητρα. Με κάθε νέα συνταγή που δοκιμάζω ενθουσιάζομαι! Άλλη έχει μαύρη ζάχαρη - από τα αγαπημένα μου συστατικά. Άλλη φυστικοβούτυρο, άλλη σταφίδες, άλλη καρύδι ή φουντούκι, άλλη βούτυρο γάλακτος... Και κάθε φορά η Δήμητρα με προσγειώνει απότομα! Δεν της αρέσουν - δεν τα τρώει - τέλος! Και -όπως πάντα- κατά τύχη, έρχεται η μεγάλη ανακάλυψη και η ανατροπή όλων των δεδομένων. Με ότι υλικά υπήρχαν πρόχειρα στο σπίτι, μαστόρεψα μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι μπισκοτάκια, που έγιναν ανάρπαστα! Τα έψηνα την ώρα που η Δήμητρα ήταν στο μπάνιο, και με το που βγήκε βρεγμένη και τυλιγμένη με την πετσέτα, δοκίμασε το πρώτο, ζεστό ακόμα από το ταψί. Αυτό ήταν! Έρωτας με την πρώτη ματιά! Όπως είναι φυσικό η συνταγή καταγράφηκε όσο είχα φρέσκες τις αναλογίες, και θα εκτελείται σε μόνιμη βάση για πρωινό, κολατσιό κ.τ.λ. Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι. Υλικά: 3 κούπες γεμάτες ως επάνω αλεύρι για όλε