Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο μάγειρας έχει κέφια...

Κοτόπουλο με μεξικάνικες ρίζες, ευρωπαϊκές επιρροές, και μεσογειακή εκτέλεση.

Από Μαμ - ά!!
Υλικά:
1 κοτόπουλο κομμένο μερίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο
6-7 πιπεριές φλωρίνης
300 gr καλαμπόκι φρέσκο ή κατεψυγμένο (άντε, και κονσέρβα κάνει)
1 ποτήρι του κρασιού ουΐσκυ
1 λεμόνι το χυμό
2 πορτοκάλια το χυμό
αλάτι, πιπέρι, (μπούκοβο ή ταμπάσκο για τους πιο γενναίους)
λάδι
1-2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

Εκτέλεση:
Βάζουμε τις πιπεριές να ψήνονται στο γκρίλ. Πρέπει απλά να φουσκώσει η φλούδα και να μαυρίσει ελαφρά, για να τις ξεφλουδίσουμε. Οχι να παραψηθούν και να λειώνουν. Τις έχουμε στο νου μας για να τις γυρίσουμε να ψηθούν γύρω γύρω (αρπάζουν εύκολα) και βάζουμε να γίνεται το κοτόπουλο.

Ιδανικό σκεύος γι' αυτή τη δουλειά, είναι ένα μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι, αλλά και οποιαδήποτε κατσαρόλα καλή είναι. Βάζουμε λάδι και το βούτυρο με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πιπέρι ή το μπούκοβο (ή και τα δύο) και τσιγαρίζουμε να γυαλίσει το κρεμμύδι. Δεν θέλουμε να πάρει χρώμα. Τα αφαιρούμε όλα με μια τρυπητή κουτάλα, και στο ίδιο λάδι σωτάρουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του κοτόπουλου να πάρουν λίγο χρώμα απ'όλες τις πλευρές. (Δεν ξεχνάμε τις πιπεριές, οι οποίες πρέπει να θέλουν ήδη γύρισμα). Μόλις τα σωτάρουμε όλα, τα ξαναρίχνουμε στο σκεύος, ξαναρίχνουμε και τα κρεμμύδια, και σβήνουμε με το ουίσκυ. Μόλις περάσει η πρώτη ταραχή από το σβήσιμο, ρίχνουμε και τους χυμούς και αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει σκεπασμένο για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος χρειαστεί επιπλέον υγρά,προσθέτουμε κι άλλο χυμό πορτοκαλιού.

Στο μεταξύ πρέπει να έχουν γίνει οι πιπεριές. Τις αφήνουμε να κρυώσουν για να μπορούμε να τις πιάσουμε, τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους, τις κόβουμε χοντρές λωρίδες και τις αφήνουμε στην άκρη.

Μόλις γίνει το κοτόπουλο, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε ένα ταψάκι. Για λόγους εμφάνισης και μόνο, το βάζουμε στο γκρίλ για 3-4 λεπτά, να ξεροψηθεί λίγο η πέτσα.

Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το καλαμπόκι να πάρει βράση για λίγα λεπτά, και μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε τις πιπεριές. Αυτές είναι ήδη ψημένες οπότε θέλουν ελάχιστο βράσιμο, ίσα ίσα να πάρουν γεύση από τη σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και δένουμε τη σάλτσα προσθέτοντας το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τις πιπεριές και το καλαμπόκι, και μπόλικη σάλτσα. Η σάλτσα βέβαια ζητάει ένα ωραίο ψωμάκι, και το φαγητό στο σύνολό του μια παγωμένη μπύρα.

Αν πεινάμε λίγο παραπάνω μπορεί να συνοδευτεί με ένα απλό ρύζι. Ταιριάζει και με ψημένες πιτούλες - τορτίγιες, αραβικές ή σπιτικές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν εί...

Μοσχάρι στη λαδόκολλα...

... το φαΐ γίνεται μόνο του, και δεν λερώνεται και το ταψί! Υλικά: 2-3 κιλά μοσχάρι σιδηρόδρομος (στηθοπλευρές) ή κότσι με το κόκκαλο. 8-10 πατάτες ολόκληρες αλάτι - πιπέρι 4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και με το φλούδι τους, χυμό από 1 λεμόνι & 1 πορτοκάλι 3 μεγάλες λαδόκολλες Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φουλ. Αλατοπιπερώνουμε κρέας και πατάτες. Τυλίγουμε στις λαδόκολλες, φροντίζοντας οι πατάτες να είναι από κάτω για να ψηθούν στο ζωμό που θα βγάζει το κρέας. Το βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 130-140 βαθμούς, και... το ξεχνάμε για 5-6 ώρες. Όταν το βγάλουμε αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει και κόβουμε σταυρωτά τα χαρτιά από γωνία σε γωνία του πακέτου.  Ανοίγουμε τα χαρτιά προς τα έξω και αποκαλύπτουμε το θαύμα: το κρέας είναι λουκούμι, κυριολεκτικά λειώνει και ξεκολλάει από το κόκκαλο. Τρίβουμε πιπεράκι με το μύλο, λίγη ρίγανη αν θέλουμε, και φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρουμε όπως είναι το ταψί με το ανοιχτό πακέτο. ...

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.