Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κουραμπιέδες με κακάο και φουντούκι

Αυτοί, δεν είναι βέβαια οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες, αλλά αρέσουν πάρα πολύ. Χρησιμοποίησα την κλασσική συνταγή στην οποία πρόσθεσα κακάο, και αντικατέστησα το αμύγδαλο με φουντούκι.

Υλικά:
500 γρ βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
1 κούπα φουντούκια χοντροτριμμένα
5+1/2 κούπες αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο (περίπου 1 kgr)
1/2 κούπα κακάο
2 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
2 κρόκους αυγού
2 βανίλιες
Για το πασπάλισμα: 3-4 πακέτα ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη, 1-2 κουτ. σούπας ανθόνερο

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε λεκανίτσα και ζυμώνουμε να γίνει ομοιογενής ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη 1 ώρα στο ψυγείο. Ζυμώνουμε τους κουραμπιέδες και τους τοποθετούμε πάνω σε αντικολητικό χαρτί. Δυσκολεύουν λίγο στο πλάσιμο γιατί η ζύμη σκληραίνει στο ψυγείο, αλλά είναι απαραίτητο για να βγεί κουραμπιές. Αν ψηθεί κατ'ευθείαν φουσκώνει πιο πολύ στο ψήσιμο και βγαίνει σαν κουλουράκι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα, στη μέση του φούρνου, 13-15 λεπτά την κάθε λαμαρίνα. Μην φοβηθείτε αν είναι μαλακοί μόλις βγούν, κρυώνοντας σκληραίνουν.
Τώρα το άχνισμα: Έχουμε μπόλικη άχνη κοσκινισμένη σε δυο μπώλ, και σε ένα καθαρό ψεκαστήρι σαν αυτό που ψεκάζουμε τα ρούχα βάζουμε το ανθόνερο και το απογεμίζουμε με νερό. Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν λίγο, τους ψεκάζουμε με νερό και τους ρίχνουμε στο πρώτο μπωλ να πασπαλιστούν και τους αφήνουμε μέχρι να βγεί η επόμενη φουρνιά. Τους ρίχνουμε στο δεύτερο μπωλ και τους αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν καλά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μαγειρίτσα - δεν θέλει κόπο!

Παρεξηγημένο φαγητό - τάχα δύσκολο, θέλει κόπο, χρόνο κ.τ.λ. Μύθος! Όλη η δουλειά είναι το πλύσιμο και το κόψιμο των υλικών. Ούτε ζεμάτισμα ούτε τσιγάρισμα ούτε πολλά σκεύη λερωμένα. Ιδού λοιπόν πώς μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα και με εγγυημένη επιτυχία: Υλικά: 1 συκωταριά πλυμένη και κομμένη κομματάκια ψιλά ή χοντρά όπως σας αρέσει 5 μαρούλια πλυμένα και χοντροκομμένα 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα πλυμένα και κομμένα ροδέλες 1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι λάδι περίπου 1 κούπα ή κατά τη συνήθειά σας 2 αυγά 1-2 λεμόνια το χυμό 1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο μέσα στο χυμό από τα 2 παραπάνω λεμόνια Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φούλ, αντιστάσεις πάνω κάτω. Όλα τα λαχανικά και μυρωδικά μέσα σε μια γάστρα ή βαθύ ταψί, και από πάνω η συκωταριά, όλα αλατοπιπερωμένα. Θα ξεχειλίσει η γάστρα αλλά μήν φοβηθείτε, με το ψήσιμο μένουν τα μισά.  Περιλούζουμε με το λάδι και βάζουμε στον φούρνο που τον χαμηλώνουμε στο