Οι συνταγές μηλόπιτας που υπάρχουν ανά τον κόσμο, πρέπει να είναι περισσότερες από τις ποικιλίες του ίδιου του μήλου. Αυτή είναι μια παραλλαγή στην οποία τα μήλα δεν μαγειρεύονται, αλλά μπαίνουν ωμά στη ζύμη.
Η μηλόπιτα αυτή υποτίθεται οτι πρέπει να "σταθεί" και να κόβεται την επόμενη μέρα ή πάντως αρκετές ώρες μετά το ψήσιμο. Είναι πολύ τραγανή την πρώτη μέρα, ενώ την δεύτερη μαλακώνει και δένει η γεύση της γέμισης με τη ζύμη.Οι γνώμες διχάζονται για το αν είναι καλύτερη την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα, τραγανή ή μελωμένη, γεγονός πάντως είναι ότι δεν έχει μείνει ποτέ παραπάνω από μιάμιση μέρα για να προλάβω να αποφασίσω πώς μου αρέσει καλύτερα.
Ζύμη:
1 πακέτο 250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
3 - 3 1/2 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι up (ή απλό + 1 κουτ.γλ.μπέικιν)
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 αυγό
1 σφηνάκι κονιάκ
1 βανίλια
1/2 κουτ. γλυκού μαχλέπι
Τα ζυμώνουμε όλα μαζί να γίνουν ομοιογενής ζύμη, και την αφήνουμε σκεπασμένη στην άκρη, να "σταθεί" μέχρι να τρίψουμε τα μήλα και να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.
Γέμιση:
6 μεγάλα κίτρινα μήλα
1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό (+ 4-5 κουτ. σούπας επιπλέον για το πασπάλισμα)
1-2 ή και 3 κουτ. γλυκού κανέλλα
Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό τρίφτη, και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά ( εκτός από τις 4-5 κουτ. σιμιγδάλι)
Για το άλειμα:
1 αυγό
1 κουτ.σούπας γάλα εβαπορέ
1 κουτ.σούπας ζάχαρη
1/2 κουτ.γλυκού κανέλλα
Χτυπάμε ελαφρά με ένα πηρούνι τα υλικά όλα μαζί.
Συναρμολόγηση:
Βουτυρώνουμε και ζαχαρώνουμε μια φόρμα για τάρτες ή ένα ταψάκι διαμέτρου 30 εκ. περίπου.
Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και τ' ανοίγουμε με τα χέρια ή με πλάστη, πάνω σε μια λαδόκολλα, σε φύλλο τόσο που να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας. Με τη λαδόκολλα το μεταφέρουμε στη φόρμα και το στρώνουμε. Πασπαλίζουμε με 2-3 κουταλιές σιμιγδάλι, ρίχνουμε τη γέμιση και πασπαλίζουμε με ακόμα 2-3 κουταλιές σιμιγδάλι. Από πάνω φτιάχνουμε κορδόνια με την υπόλοιπη ζύμη και καλύπτουμε τοποθετώντας τα οριζόντια και διαγώνια, σχηματίζοντας ρόμβους. Με πινέλο αλείφουμε καλά όλη την επιφάνεια της ζύμης με το χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180-190 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω-κάτω, στην κάτω θέση του φούρνου, 50' λεπτά.
Στη γέμιση μπορεί να προστεθεί και 1 φλυτζάνι καρύδι χοντροτριμμένο.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180-190 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω-κάτω, στην κάτω θέση του φούρνου, 50' λεπτά.
Στη γέμιση μπορεί να προστεθεί και 1 φλυτζάνι καρύδι χοντροτριμμένο.
Σχόλια