8/12/08

Σαρδέλες στην άλμη

Καλοκαίρι, θάλασσα, ουζάκι και μεζές...

Υλικά:
1 κιλό σαρδέλες - 500 γρ αλάτι χοντρό - 2 λίτρα νερό

Καθαρίζουμε τις σαρδέλες, κόβουμε τα κεφάλια, και τις πλένουμε. Τις βάζουμε σε ένα δοχείο και τις καπακώνουμε με ένα πιάτο, για να τις κρατήσει στη θέση τους βυθισμένες όταν προσθέσουμε την άλμη. Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το ρίχνουμε στις σαρδέλες. Αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός, βάζουμε το δοχείο στο ψυγείο. Τις αφήνουμε 2-3 μέρες, ανάλογα με το μέγεθός τους. Αν είναι μικρές σε δυο μέρες είναι έτοιμες, αλλιώς θέλουν άλλη μια. Σουρώνουμε, τις μεταφέρουμε σε βάζο ή τάπερ και καλύπτουμε με λάδι. Είναι έτοιμες για κατανάλωση.
Σερβίρουμε με λάδι και λεμόνι, ή ξύδι αν προτιμάμε. Μπορούμε όμως να προσθέσουμε και πιπερίτσα καυτερή, ή φρέσκο πιπέρι, σκόρδο και μαϊντανό, ή ρίγανη.

Με αυτόν τον τρόπο οι σαρδέλες μένουν ζουμερές, δεν βγάζουν τα υγρά τους όπως με το πάστωμα στο αλάτι. Συντηρούνται μέσα στο λάδι, για πολύ καιρό στο ψυγείο.
Με τον ίδιο τρόπο, μπορούν να γίνουν και άλλα ψάρια, όπως σκουμπρί, παλαμίδα(λακέρδα), ακόμα και σολωμός, κομμένα κομμάτια ή φέτες, αυξάνοντας τον χρόνο παραμονής στην άλμη σε 3-4 ημέρες ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών.

Καλό καλοκαίρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: