Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κέικ πορτοκάλι, με υγρές σοκολάτες!


Δεν είχα σκοπό να κάνω ένα site με συνταγές. Ηθελα μόνο να δείξω και να μοιραστώ εικόνες που με συγκινούν λόγω της ομορφιάς τους ή λόγω των δικών μου αναμνήσεων.
Και η γεύση όμως είναι μια αίσθηση που μπορεί να προσφέρει συγκινήσεις, περισσότερο ή λιγότερο δυνατές, ανάλογα με την εξοικείωση του υποδοχέα και τον βαθμό του εθισμού.
Γι' αυτό ορίστε το κέικ με τις κλαίουσες σοκολάτες, για τη Λία και άλλους σοκολατομανείς:

Υλικά:
500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του250 γρ βούτυρο2 κούπες ζάχαρη( ή και λίγο παραπάνω)
5 αυγά
1 κούπα χυμό από πορτοκάλι, με 1 σφηνάκι κονιάκ μέσα
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού ή 2 βανίλιες (ή και τα δύο)
2 σοκολάτες κουβερτούρες 125 γρ η κάθε μία
2 κουταλιές βούτυρο
125 ml κρέμα γάλακτος (μισό κουτί)


Ανάβουμε το φούρνο, να προθερμαίνεται στους 190-200 βαθμούς.
Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, να ασπρίσει και να αφρατύνει. Προσθέτουμε συνεχίζοντας το χτύπημα, ένα ένα τα αυγά, το ξύσμα, τις βανίλιες, και το χυμό. Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι, και συνεχίζουμε το χτύπημα να ενσωματωθεί κι αυτό καλά στη ζύμη.
Ψήνουμε σε φόρμα βουτυρωμένη και αλευρωμένη, για 50 λεπτά, αντιστάσεις πάνω-κάτω, στην κάτω θέση του φούρνου.
Με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβουμε τη μία κουβερτούρα, φροντίζοντας να κόβονται τα κομμάτια κάπως σφηνοειδη, ωστε να μπορούν να εισχωρήσουν στο κέικ πιο εύκολα.
Μόλις βγεί από το φούρνο, καυτό όπως είναι, καρφώνουμε τα κομμάτια της σοκολάτας, γύρω γύρω στο σημείο που έχει σκάσει το κέικ. Με τη θερμοκρασία η σοκολάτα θα λειώσει. Οταν κρυώσει, δεν στερεοποιήται εντελώς. Ξεφορμάρουμε μετά από 20' λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει, και φτιάχνουμε την επικάλυψη: Λειώνουμε την άλλη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο σε μπαιν μαρί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά και καλύπτουμε το κέικ, φροντίζοντας να τρέξει και στα πλάγια δήθεν τυχαία.
Tips για απόλυτα εξηρτημένους:
α) Το κέικ μπορεί να γίνει σοκολατένιο, αν προσθέσουμε στο χτυπημένο βούτυρο με τη ζάχαρη 1 κουβερτούρα λυωμένη, και 4-5 κουταλιές κακάο κοσκινισμένο.
β) Η σοκολάτα που θα εμφυτεύσουμε στο κέικ μπορεί να είναι άσπρη, μαύρη, γάλακτος, με ξηρούς καρπούς ή ακόμη και γεμιστή όπως με καρύδα (boundy) ή καραμέλα. Λυώνοντας, δίνει πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα.
γ) Μην δοκιμάσετε τη σοκολάτα της επικάλυψης πάνω από μία φορά, γιατί δεν θα μείνει τίποτα να βάλετε στο κέικ!

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
to keik einai poli wraio.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
to portokali opou mpainei kanei thamata kai to keik einai poli kalo dokimaste to.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι: τα cookies α λα ελληνικά

American cookies, chocolate chip cookies, ότι μπορείτε να φανταστείτε σε cookie το έχω δοκιμάσει για τη Δήμητρα. Με κάθε νέα συνταγή που δοκιμάζω ενθουσιάζομαι! Άλλη έχει μαύρη ζάχαρη - από τα αγαπημένα μου συστατικά. Άλλη φυστικοβούτυρο, άλλη σταφίδες, άλλη καρύδι ή φουντούκι, άλλη βούτυρο γάλακτος... Και κάθε φορά η Δήμητρα με προσγειώνει απότομα! Δεν της αρέσουν - δεν τα τρώει - τέλος! Και -όπως πάντα- κατά τύχη, έρχεται η μεγάλη ανακάλυψη και η ανατροπή όλων των δεδομένων. Με ότι υλικά υπήρχαν πρόχειρα στο σπίτι, μαστόρεψα μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι μπισκοτάκια, που έγιναν ανάρπαστα! Τα έψηνα την ώρα που η Δήμητρα ήταν στο μπάνιο, και με το που βγήκε βρεγμένη και τυλιγμένη με την πετσέτα, δοκίμασε το πρώτο, ζεστό ακόμα από το ταψί. Αυτό ήταν! Έρωτας με την πρώτη ματιά! Όπως είναι φυσικό η συνταγή καταγράφηκε όσο είχα φρέσκες τις αναλογίες, και θα εκτελείται σε μόνιμη βάση για πρωινό, κολατσιό κ.τ.λ. Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι. Υλικά: 3 κούπες γεμάτες ως επάνω αλεύρι για όλε