19/4/12

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο.
Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού.
Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου.

Υλικά:
60 σύκα μέτρια
6 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι)
γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών)
αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα

Εκτέλεση:
Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χρονοβόρο.
Κόβουμε το κοτσανάκι και γύρω γύρω τον αφαλό σε κάθε σύκο. Σκαλίζουμε και λίγο μέσα με ένα καρφί ή σουβλί για να εισχωρήσει καλύτερα το σιρόπι.

Βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τη γαλαζόπετρα και αυτή αφρίζει. Ρίχνουμε και τα σύκα και αφήνουμε να βράσουν 3-4 λεπτά.
Αδειάζουμε το νερό με τη γαλαζόπετρα, προσθέτουμε καθαρό και βάζουμε στη φωτιά. Ξαναβράζουμε 5 λεπτά, ξαναδειάζουμε, και ξανακάνουμε το ίδιο. Στο τρίτο βράσιμο θα πρέπει να βράσουν τόσο ώστε να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με μια οδοντογλυφίδα, αλλά μην παραβράσουν, γιατί ξαναβράζουν με το σιρόπι.

Αδειάζουμε το νερό και βάζουμε κρύο. Το αφήνουμε μέχρι την άλλη μέρα αλλάζοντας 3-4 φορές τα νερά.
Την άλλη μέρα, σουρώνουμε τα σύκα. Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό, τη γλυκόζη και το αρωματικό της επιλογής μας αν χρησιμοποιήσουμε, και βράζουμε να μισοδέσει το σιρόπι. Ρίχνουμε τα σύκα και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει καλά.
Αφήνουμε πάλι όλη νύχτα στην κατσαρόλα και την άλλη μέρα ελέγχουμε το δέσιμο του σιροπιού. Τα σύκα μπορεί να έχουν βγάλει νερό και να έχει αραιώσει, οπότε χρειάζεται να ξαναβράσει σε χαμηλή φωτιά για να ξαναδέσει.
Συσκευάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Η γαλαζόπετρα χρειάζεται για να διατηρήσουν το καταπράσινο χρώμα τους. Αν την παραλείψετε, θα γίνουν καφετί.
Ταιριάζει πολύ μαζί με γιαούρτι ή με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.

1 σχόλιο:

Arhontia είπε...

Τελευταία έχω καταργήσει τη γλυκόζη και μ'αρέσει πολύ καλύτερα!!