Αλάτι με μυρωδικά για χρήση στην κουζίνα και στο μπάρμπεκιου,
αλλά και ωραίο μικρό-οικονομικό-πρωτότυπο δωράκι για φιλαράκια που ασχολούνται με τις γεύσεις.
Γίνεται πολύ εύκολα, χτυπώντας στο μούλτι χοντρό αλάτι μαζί με μυρωδικά. Φυλάσσεται σε βαζάκι στο ντουλάπι επ'αόριστον, μια και το αλάτι συντηρεί θαυμάσια τα μυρωδικά. Μή σας φοβίζει η υγρασία των μυρωδικών, πρακτικά παστώνονται από το αλάτι και δεν χαλάνε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως, αλλά όσο μένει ανακατεύονται τα αρώματα και γίνεται καλύτερο. Όταν ανοίγεις το βαζάκι μετά από 3-4 μέρες μυρίζει υπέροχα. Προσοχή στην ποσότητα, θέλει λιγότερο γιατί "πιάνει" στο φαγητό.
Πώς χρησιμοποιήται:
Έφτιαξα δυο γεύσεις. Οι αναλογίες που δίνω είναι ενδεικτικές φυσικά, μπορούν να τροποποιηθούν κατά τις προτιμήσεις του κάθε μάγειρα. Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μούλτι 3-4 λεπτά, και έτοιμο.
Δεντρολίβανο, θυμάρι, πιπέρι, λεμόνι.
1 κούπα αλάτι χοντρό
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας κόκκους πιπέρι
1/2 φλυτζ. τσαγιού φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου
2 κουτ.σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού
Ξύσμα ενός λεμονιού
Φασκόμηλο, θυμάρι, σκόρδο, πιπέρι, λεμόνι.
Αυτό ταιριάζει πολύ με λευκά κρέατα, κοτόπουλο, χοιρινό και γαλοπούλα, και για σκορδόψωμα.
1 κούπα αλάτι χοντρό
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας κόκκους πιπέρι
1/2 φλυτζ. τσαγιού φρέσκα φύλλα φασκόμηλου
2 κουτ.σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού
2 σκελίδες σκόρδο χωρίς το φύτρο
Ξύσμα ενός λεμονιού
αλλά και ωραίο μικρό-οικονομικό-πρωτότυπο δωράκι για φιλαράκια που ασχολούνται με τις γεύσεις.
Γίνεται πολύ εύκολα, χτυπώντας στο μούλτι χοντρό αλάτι μαζί με μυρωδικά. Φυλάσσεται σε βαζάκι στο ντουλάπι επ'αόριστον, μια και το αλάτι συντηρεί θαυμάσια τα μυρωδικά. Μή σας φοβίζει η υγρασία των μυρωδικών, πρακτικά παστώνονται από το αλάτι και δεν χαλάνε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως, αλλά όσο μένει ανακατεύονται τα αρώματα και γίνεται καλύτερο. Όταν ανοίγεις το βαζάκι μετά από 3-4 μέρες μυρίζει υπέροχα. Προσοχή στην ποσότητα, θέλει λιγότερο γιατί "πιάνει" στο φαγητό.
Πώς χρησιμοποιήται:
- Αντί για το σκέτο αλάτι στα μαγειρευτά, στα ρεβύθια, στους γίγαντες.
- Αλατίζουμε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, αλλά και μανιτάρια, φέτες μελιτζάνας για ψήσιμο στη σχάρα ή στο γκρίλ.
- Αλατίζουμε πατάτες για το φούρνο.
- Φέτες μπαγιάτικου ψωμιού, ραντίζονται με ελαιόλαδο και πασπαλίζονται με λίγο από αυτό το αλάτι, και ψήνονται στο γκρίλ, στη σχάρα ή την τοστιέρα. Σερβίρονται ζεστές με τυριά, ελιές, ντομάτα φρέσκια ή λιαστή, ακόμα και με πελτέ.
- Δίνει γεύση στα λαδόξυδα και στα λαδολέμονα για τις σαλάτες μας.
- Μπορεί να μπεί στο φούρνο σε 120 βαθμούς με αέρα, απλωμένο πάνω σε λαδόκολλα για να στεγνώσει, και μετά να χρησιμοποιηθεί με το μύλο του αλατιού.
- Το πάμε δωράκι σε όποιον μπορεί να το εκτιμήσει.
Έφτιαξα δυο γεύσεις. Οι αναλογίες που δίνω είναι ενδεικτικές φυσικά, μπορούν να τροποποιηθούν κατά τις προτιμήσεις του κάθε μάγειρα. Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μούλτι 3-4 λεπτά, και έτοιμο.
Δεντρολίβανο, θυμάρι, πιπέρι, λεμόνι.
1 κούπα αλάτι χοντρό
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας κόκκους πιπέρι
1/2 φλυτζ. τσαγιού φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου
2 κουτ.σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού
Ξύσμα ενός λεμονιού
Φασκόμηλο, θυμάρι, σκόρδο, πιπέρι, λεμόνι.
Αυτό ταιριάζει πολύ με λευκά κρέατα, κοτόπουλο, χοιρινό και γαλοπούλα, και για σκορδόψωμα.
1 κούπα αλάτι χοντρό
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας κόκκους πιπέρι
1/2 φλυτζ. τσαγιού φρέσκα φύλλα φασκόμηλου
2 κουτ.σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού
2 σκελίδες σκόρδο χωρίς το φύτρο
Ξύσμα ενός λεμονιού
Σχόλια
Έχω κάτι παρόμοιο που το έχω αγοράσει αλλά μου φαίνεται εύκολο και θα το κάνω!Αφού μπορώ ,γιατί να αγοράζω;;)