Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια συνταγή... που δεν τρώγεται!!!

Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια, αλλά όχι από κείνα που φαντάζεστε να τα βουτάτε στο καφεδάκι, το τσάι ή το κακάο σας. Αυτά εδώ, δεν τα τρώνε ούτε τα μαμούνια με τόσο αλάτι που έχουν!



Υλικά:
2 κούπες αλεύρι ότι νά'ναι
1/2 κούπας αλάτι
νερό όσο πάρει να γίνει μια ζύμη σφιχτή

κόλλα κοινή (γι)ούχου ή διάφανη χειροτεχνίας
χρυσόσκονη
διάφανο βερνίκι
κορδελίτσες, σπαγκάκια κ.τ.λ.

Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε τη ζύμη να γίνει ομοιογενής και την αφήνουμε στην άκρη για λίγο, για να ανοίγει πιο εύκολα το φύλλο.
Τοποθετούμε δίπλα στο τραπέζι αντιολισθητικό σκαμνάκι για να φτάνει η μικρή, γιατί από την καρέκλα κινδυνεύει να βρεθεί με την καρέκλα από πάνω.
Στρώνουμε σε μια λαμαρίνα του φούρνου λαδόκολλα.
Ανοίγουμε φυλλο πάχους περίπου μισού εκατοστού, και κοβουμε με κουπ πατ αστεράκια, καρδούλες και ότι άλλο θέλουμε.
Δεν ξεχνάμε να ανοίξουμε και μια τρυπούλα με μια οδοντογλυφίδα, για να περάσουμε μετά την κορδελίτσα.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170 βαθμούς με αέρα, στη μεσσαία θέση του φούρνου, 15-20 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.



Η Δήμητρα δοκιμάζει ένα μπισκότο και το φτύνει.
- Τί στιάξαμε μαμα;;;>>// Χάγια (χάλια) είναι!!!!>>>;;?//
- Βρε μήν τα τρώς... δεν είπαμε οτι είναι για το δέντρο; Έχουν πολύ αλάτι μην τυχόν και μαζευτούν μαμούνια και μυρμήγκια να τα φάνε...
- Ωωωωχ... έτσι και τα φάνε τα μαμούνια αυτά, θα μας πιούνε όλο το νερό!

Αλείφουμε κάθε μπισκότο με λίγη κόλλα και βουτάμε στην χρυσόσκονη να κολλήσει.

Τη χρυσόσκονη ανέλαβε η Δήμητρα και φυσικά χρυσώσαμε μέχρι και το χαλάκι του μπάνιου.
Από το χρύσωμα γλυτώσανε μόνο το τυρί και τα αυγά στο ψυγείο και οι κάλτσες του άντρα μου. Όλα τα υπόλοιπα στο σπίτι λάμπουν μαγικά!


Αφήνουμε να στεγνώσει καλά και αν έχουμε την υπομονή, περνάμε κι ένα χέρι βερνικάκι για να μην ξεκολλάει λίγη λίγη η χρυσόσκονη - δεν θα 'χει μείνει καθόλου μέχρι την πρωτοχρονιά.
Αφήνουμε να στεγνώσουν όλη νύχτα και τη άλλη μέρα περνάμε κορδελίτσες από τις τρυπούλες και στολίζουμε το δέντρο.

Περισσότερες ιδέες για χειροποίητη, home made, χριστουγεννιάτικη διακόσμηση θα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μαγειρίτσα - δεν θέλει κόπο!

Παρεξηγημένο φαγητό - τάχα δύσκολο, θέλει κόπο, χρόνο κ.τ.λ. Μύθος! Όλη η δουλειά είναι το πλύσιμο και το κόψιμο των υλικών. Ούτε ζεμάτισμα ούτε τσιγάρισμα ούτε πολλά σκεύη λερωμένα. Ιδού λοιπόν πώς μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα και με εγγυημένη επιτυχία: Υλικά: 1 συκωταριά πλυμένη και κομμένη κομματάκια ψιλά ή χοντρά όπως σας αρέσει 5 μαρούλια πλυμένα και χοντροκομμένα 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα πλυμένα και κομμένα ροδέλες 1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι λάδι περίπου 1 κούπα ή κατά τη συνήθειά σας 2 αυγά 1-2 λεμόνια το χυμό 1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο μέσα στο χυμό από τα 2 παραπάνω λεμόνια Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φούλ, αντιστάσεις πάνω κάτω. Όλα τα λαχανικά και μυρωδικά μέσα σε μια γάστρα ή βαθύ ταψί, και από πάνω η συκωταριά, όλα αλατοπιπερωμένα. Θα ξεχειλίσει η γάστρα αλλά μήν φοβηθείτε, με το ψήσιμο μένουν τα μισά.  Περιλούζουμε με το λάδι και βάζουμε στον φούρνο που τον χαμηλώνουμε στο