Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φτιάξτε τα Μπισκότα του Άη Βασίλη!

Συνταγές σε βαζάκι (Recipe in a jar) - ιδέα που την βρήκα στο ίντερνετ εδώ και εδώ.


Ετοιμάσαμε με τη Δήμητρα μερικά βαζάκια, για να τα προσφέρουμε στο χριστουγεννιάτικο παζάρι του σχολείου της, που γίνεται και φέτος με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για καλό σκοπό.

Μπισκότα του Άη Βασίλη

Αλάτι μυρωδικών, η συνταγή εδώ.

2 παραλλαγές για τα μπισκότα: με σοκολάτα ή με σταφίδες

Cookies for Santa!!!

Οι οδηγίες για το ψήσιμο στην πίσω ετικέτα.
Βαζάκια από μέλι, πλυμένα και αποστειρωμένα, κάλυμμα στα καπάκια από χαρτί γκοφρέ και σατέν κορδελάκι, ετικέτες φτιαγμένες στον υπολογιστή μας, τυπωμένες στον εκτυπωτή μας και κομμένες με ψαλιδάκι χειροτεχνίας κυματιστό.

Μπισκότα του Άη Βασίλη

Υλικά: (χωράνε ακριβώς σε ένα βάζο από μέλι των 900γρ, και δίνουν 20 μεγάλα μπισκότα)

Ξηρά υλικά για το βάζο:1 φλυτζ. αλεύρι
1 φλυτζ. κουάκερ (νιφάδες βρώμης)
1/2 φλυτζ. ζάχαρη λευκή
1/2 φλυτζ. ζάχαρη μαύρη
1/2 φλυτζ. σοκολάτα κουβερτούρα χοντροκομμένη ή σταφίδες
1/2 φλυτζ. αμύγδαλο ή καρύδι χοντροκομμένο
1/2 κουτ.γλυκ. σόδα
1/2 κουτ.γλυκ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ.γλυκ. αλάτι
1 πρέζα κανέλλα
1 βανίλια

Υγρά υλικά για να προστεθούν από τον παραλήπτη:
1 αυγό
1/2 φλυτζ. μαλακωμένο βούτυρο

Εκτέλεση:
Για να φτιάξετε το βάζο: Τοποθετείτε τα υλικά σε στρώσεις με την εξής σειρά:
αλεύρι μαζί με τη σόδα, το μπέικιν, το αλάτι και τη βανίλια
κουάκερ
σοκολάτα ή σταφίδες
αμύγδαλο ή καρύδι
μαύρη ζάχαρη
άσπρη ζάχαρη

Οδηγίες: Ανάψτε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Αδειάστε το περιεχόμενο του βάζου σε ένα μπωλ και ανακατέψτε τα ξηρά υλικά. Προσθέστε ένα αυγό ελαφρά χτυπημένο, και 1/2 φλυτζ. βούτυρο ξεπαγωμένο. Ανακατέψτε καλά, και πλάστε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού. Απλώνουν κατά το ψήσιμο. Ψήστε 10-12 λεπτά (μόνο). Όταν βγουν θα είναι μαλακά, αλλά καθώς κρυώνουν γίνονται τραγανά από έξω, μαστιχωτά μέσα.

Τα μπισκότα που ετοιμάσαμε για να δοκιμάσουμε τη συνταγή, καταναλώθηκαν πριν προλάβω να φωτογραφίσω - φωτογραφία των έτοιμων μπισκότων λοιπόν, θα προστεθεί στην επόμενη φουρνιά.

Σχόλια

Ο χρήστης ρία είπε…
Καλησπερα..ποσα γρ ειναι το φλυτζανι?
Ο χρήστης Arhontia είπε…
Καλησπέρα! Φλυτζάνι του τσαγιού... γραμμάρια δεν ξέρω, αλλά το μέτρησα με δοσομετρητή και είναι 220 ml.
Καλές γιορτές!
Ο χρήστης Unknown είπε…
Καλγσπερα υπαρχει καπου το καρτελακι με τη συνταγη; Ειναι πολυ ομορφο!! Συγχαρητηρια για τηβ ιδεα
Ο χρήστης Arhontia είπε…
Καλησπέρα!
Τα είχα φτιάξει στο Word, αλλά λόγω αναβάθμισης του υπολογιστή έχασα το αρχείο. Θα κοιτάξω αν το έχω σώσει σε back up και θα το δημοσιεύσω για εκτύπωση μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μαγειρίτσα - δεν θέλει κόπο!

Παρεξηγημένο φαγητό - τάχα δύσκολο, θέλει κόπο, χρόνο κ.τ.λ. Μύθος! Όλη η δουλειά είναι το πλύσιμο και το κόψιμο των υλικών. Ούτε ζεμάτισμα ούτε τσιγάρισμα ούτε πολλά σκεύη λερωμένα. Ιδού λοιπόν πώς μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα και με εγγυημένη επιτυχία: Υλικά: 1 συκωταριά πλυμένη και κομμένη κομματάκια ψιλά ή χοντρά όπως σας αρέσει 5 μαρούλια πλυμένα και χοντροκομμένα 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα πλυμένα και κομμένα ροδέλες 1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι λάδι περίπου 1 κούπα ή κατά τη συνήθειά σας 2 αυγά 1-2 λεμόνια το χυμό 1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο μέσα στο χυμό από τα 2 παραπάνω λεμόνια Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φούλ, αντιστάσεις πάνω κάτω. Όλα τα λαχανικά και μυρωδικά μέσα σε μια γάστρα ή βαθύ ταψί, και από πάνω η συκωταριά, όλα αλατοπιπερωμένα. Θα ξεχειλίσει η γάστρα αλλά μήν φοβηθείτε, με το ψήσιμο μένουν τα μισά.  Περιλούζουμε με το λάδι και βάζουμε στον φούρνο που τον χαμηλώνουμε στο