Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μυρωδικά στο αλάτι - herb salt

Αλάτι με μυρωδικά για χρήση στην κουζίνα και στο μπάρμπεκιου,
αλλά και ωραίο μικρό-οικονομικό-πρωτότυπο δωράκι για φιλαράκια που ασχολούνται με τις γεύσεις.


Γίνεται πολύ εύκολα, χτυπώντας στο μούλτι χοντρό αλάτι μαζί με μυρωδικά. Φυλάσσεται σε βαζάκι στο ντουλάπι επ'αόριστον, μια και το αλάτι συντηρεί θαυμάσια τα μυρωδικά. Μή σας φοβίζει η υγρασία των μυρωδικών, πρακτικά παστώνονται από το αλάτι και δεν χαλάνε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως, αλλά όσο μένει ανακατεύονται τα αρώματα και γίνεται καλύτερο. Όταν ανοίγεις το βαζάκι μετά από 3-4 μέρες μυρίζει υπέροχα. Προσοχή στην ποσότητα, θέλει λιγότερο γιατί "πιάνει" στο φαγητό.

Πώς χρησιμοποιήται:

  • Αντί για το σκέτο αλάτι στα μαγειρευτά, στα ρεβύθια, στους γίγαντες.
  • Αλατίζουμε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, αλλά και μανιτάρια, φέτες μελιτζάνας για ψήσιμο στη σχάρα ή στο γκρίλ.
  • Αλατίζουμε πατάτες για το φούρνο.
  • Φέτες μπαγιάτικου ψωμιού, ραντίζονται με ελαιόλαδο και πασπαλίζονται με λίγο από αυτό το αλάτι, και ψήνονται στο γκρίλ, στη σχάρα ή την τοστιέρα. Σερβίρονται ζεστές με τυριά, ελιές, ντομάτα φρέσκια ή λιαστή, ακόμα και με πελτέ.
  • Δίνει γεύση στα λαδόξυδα και στα λαδολέμονα για τις σαλάτες μας.
  • Μπορεί να μπεί στο φούρνο σε 120 βαθμούς με αέρα, απλωμένο πάνω σε λαδόκολλα για να στεγνώσει, και μετά να χρησιμοποιηθεί με το μύλο του αλατιού.
  • Το πάμε δωράκι σε όποιον μπορεί να το εκτιμήσει.



Έφτιαξα δυο γεύσεις. Οι αναλογίες που δίνω είναι ενδεικτικές φυσικά, μπορούν να τροποποιηθούν κατά τις προτιμήσεις του κάθε μάγειρα. Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μούλτι 3-4 λεπτά, και έτοιμο.

Δεντρολίβανο, θυμάρι, πιπέρι, λεμόνι.
1 κούπα αλάτι χοντρό
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας κόκκους πιπέρι
1/2 φλυτζ. τσαγιού φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου
2 κουτ.σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού
Ξύσμα ενός λεμονιού

Φασκόμηλο, θυμάρι, σκόρδο, πιπέρι, λεμόνι.
Αυτό ταιριάζει πολύ με λευκά κρέατα, κοτόπουλο, χοιρινό και γαλοπούλα, και για σκορδόψωμα.

1 κούπα αλάτι χοντρό
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας κόκκους πιπέρι
1/2 φλυτζ. τσαγιού φρέσκα φύλλα φασκόμηλου
2 κουτ.σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού
2 σκελίδες σκόρδο χωρίς το φύτρο
Ξύσμα ενός λεμονιού

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μ αρέσει!Θα το κάνω!
Έχω κάτι παρόμοιο που το έχω αγοράσει αλλά μου φαίνεται εύκολο και θα το κάνω!Αφού μπορώ ,γιατί να αγοράζω;;)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ο χρήστης popelix είπε…
Δοκίμασε και το celery salt, δες στο http://tastefull.gr/content/%CF%83%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%85-celery-salt-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B6%CE%AF%CE%BD%CE%B1
Ο χρήστης Arhontia είπε…
Ευχαριστώ, θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μαγειρίτσα - δεν θέλει κόπο!

Παρεξηγημένο φαγητό - τάχα δύσκολο, θέλει κόπο, χρόνο κ.τ.λ. Μύθος! Όλη η δουλειά είναι το πλύσιμο και το κόψιμο των υλικών. Ούτε ζεμάτισμα ούτε τσιγάρισμα ούτε πολλά σκεύη λερωμένα. Ιδού λοιπόν πώς μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα και με εγγυημένη επιτυχία: Υλικά: 1 συκωταριά πλυμένη και κομμένη κομματάκια ψιλά ή χοντρά όπως σας αρέσει 5 μαρούλια πλυμένα και χοντροκομμένα 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα πλυμένα και κομμένα ροδέλες 1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι λάδι περίπου 1 κούπα ή κατά τη συνήθειά σας 2 αυγά 1-2 λεμόνια το χυμό 1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο μέσα στο χυμό από τα 2 παραπάνω λεμόνια Εκτέλεση: Ανάβουμε το φούρνο να κάψει στο φούλ, αντιστάσεις πάνω κάτω. Όλα τα λαχανικά και μυρωδικά μέσα σε μια γάστρα ή βαθύ ταψί, και από πάνω η συκωταριά, όλα αλατοπιπερωμένα. Θα ξεχειλίσει η γάστρα αλλά μήν φοβηθείτε, με το ψήσιμο μένουν τα μισά.  Περιλούζουμε με το λάδι και βάζουμε στον φούρνο που τον χαμηλώνουμε στο