Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πορτοκαλάκι γλυκό, με κανέλα

Επιστρέφοντας από Ναύπλιο την περασμένη Κυριακή, δεν πήραμε το δρόμο προς Άργος για να βγούμε στην εθνική οδό. Ακολουθήσαμε τον δρόμο προς Τίρυνθα και Μυκήνες, διασχίζοντας την πανέμορφη γή της Αργολίδας, μέσα από τους πορτοκαλεώνες. Βλέποντας ως εκεί που φτάνει το μάτι, τα πανέμορφα δέντρα φορτωμένα εσπεριδοειδή έτοιμα για συγκομιδή, αναρωτιέται κανείς γιατί οι πάγκοι των σούπερ μάρκετ είναι ακόμα γεμάτοι πορτοκάλια εισαγωγής.

Φυσικά βρήκαμε κατά μήκος του δρόμου πάγκους που πουλούσαν ολόφρεσκα πορτοκάλια και μανταρίνια, μαζεμένα την ίδια μέρα από το δέντρο, ολόφρεσκα. Φέραμε λοιπόν στο σπίτι αρκετή ποσότητα φρέσκα μανταρίνια κλημεντίνες και μικρά ζουμερά πορτοκαλάκια με λεπτή φλούδα και χωρίς κουκούτσια.
Τα φρέσκα εσπεριδοειδή, μπορούν να διατηρηθούν για εβδομάδες, αν αποθηκευθούν σε δροσερό μέρος, και σε καλάθι - όχι κλεισμένα σε σακούλες γιατί σαπίζουν. Έχουμε λοιπόν αρκετά για πολύ καιρό. Να στύβουμε φρέσκους χυμούς, μανταρινάκια για κολατσιό στο σχολείο, και να κάνω κι εγώ το κέφι μου με τα γλυκά και τα μαγειρέματά μου.
Φτιάχνω λοιπόν πορτοκαλάκι γλυκό, και το αρωματίζω με κανέλα ή καρδάμωμο που είναι η νέα μου αδυναμία.

Υλικά:
2 κιλά πορτοκάλια
2 κιλά ζάχαρη
1 λίτρο νερό
3-4 λοβοί καρδάμωμο (κακουλέ) ή 2 ξυλάκια κανέλλα ή αστεροειδή γλυκάνισο με όλα ταιριάζει



Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια, γδέρνουμε ελαφρά τη φλούδα τους με το τριφτάκι του μοσχοκάρυδου ή με ένα μαχαίρι με δοντάκια. Δεν αφαιρώ τελείως το πορτοκαλί γιατί μ'αρέσει η σπιρτάδα του. Κόβουμε και γύρω γύρω από το κοτσανάκι και από τον αφαλό του κάθε πορτοκαλιού.

Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό να κολυμπάνε, και θέτουμε να πάρουν βράση. Μόλις βράσουν 6-7 λεπτά, χύνουμε το νερό, βάζουμε κρύο και ξαναβράζουμε. Επαναλαμβάνουμε αυτήν τη διαδικασία 3 φορές, δηλαδή βράζουμε 3 φορές από 6-7 λεπτά και πετάμε τα νερά. Ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα κρύο νερό για 4η φορά και τα αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες ή μέχρι την άλλη μέρα.
Σουρώνουμε τα πορτοκάλια και πετάμε το νερό. Κόβουμε τα πορτοκάλια σε τέταρτα ή μισά, χωρίς να τα ζουλήξουμε και βγεί το ζουμί τους. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το μυρωδικό της επιλογής μας να βράσουν για 5 λεπτά, και τότε ρίχνουμε τα πορτοκάλια.


Μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1:30 ή μέχρι να διαφανίζει η φλούδα και να δέσει το σιρόπι.

Σφραγίζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα αν θέλουμε να το συντηρήσουμε για όλον τον χρόνο.


Tip: Μπορούμε να βάλουμε μερικά κομμάτια σε τρυπητό να στραγγίξουν όλη νύχτα, και την άλλη μέρα να φτιάξουμε σοκολατάκια, τα βουτώντας τα σε λιωμένη μαύρη σοκολάτα και καβουρντισμένο αμύγδαλο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι: τα cookies α λα ελληνικά

American cookies, chocolate chip cookies, ότι μπορείτε να φανταστείτε σε cookie το έχω δοκιμάσει για τη Δήμητρα. Με κάθε νέα συνταγή που δοκιμάζω ενθουσιάζομαι! Άλλη έχει μαύρη ζάχαρη - από τα αγαπημένα μου συστατικά. Άλλη φυστικοβούτυρο, άλλη σταφίδες, άλλη καρύδι ή φουντούκι, άλλη βούτυρο γάλακτος... Και κάθε φορά η Δήμητρα με προσγειώνει απότομα! Δεν της αρέσουν - δεν τα τρώει - τέλος! Και -όπως πάντα- κατά τύχη, έρχεται η μεγάλη ανακάλυψη και η ανατροπή όλων των δεδομένων. Με ότι υλικά υπήρχαν πρόχειρα στο σπίτι, μαστόρεψα μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι μπισκοτάκια, που έγιναν ανάρπαστα! Τα έψηνα την ώρα που η Δήμητρα ήταν στο μπάνιο, και με το που βγήκε βρεγμένη και τυλιγμένη με την πετσέτα, δοκίμασε το πρώτο, ζεστό ακόμα από το ταψί. Αυτό ήταν! Έρωτας με την πρώτη ματιά! Όπως είναι φυσικό η συνταγή καταγράφηκε όσο είχα φρέσκες τις αναλογίες, και θα εκτελείται σε μόνιμη βάση για πρωινό, κολατσιό κ.τ.λ. Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι. Υλικά: 3 κούπες γεμάτες ως επάνω αλεύρι για όλε