Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελιές τσακιστές

Εκτέλεση:
Προλαβαίνετε - δεν προλαβαίνετε! Άργησα να γράψω το post και σε μερικές περιοχές έχουν αρχίσει να μαυρίζουν στα δέντρα. Για να γίνουν τσακιστές, πρέπει να μαζευτούν πράσινες, σκληρές, να τις χτυπάς με το σφυράκι ή την πέτρα πάνω σε μαρμαράκι και να κάνουν "κλατσ!" και να σκάνε. Καθώς τις τσακίζεις λοιπόν μία μία, τις ρίχνεις σε δοχείο με νερό μπόλικο να κολυμπάνε.
Βάλτε γάντια και ποδιά - το ζουμί τους λεκιάζει απίστευτα!

Αλλάζουμε το νερό κάθε μέρα για περίπου 8-10-12 μέρες να ξεπικρίσουν.
Αφού ξεπικρίσουν, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε βάζα. Ετοιμάζουμε άλμη διαλύοντας περίπου 150-200 γρ αλάτι χοντρό σε κάθε λίτρο νερό, και γεμίζουμε με αυτή τα βάζα να σκεπαστούν οι ελιές. Μπορούμε να προσθέσουμε φέτες λεμόνι ή νεράτζι, σπόρους μάραθου ή κόλιαντρο. Καλύπτουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι και σφραγίζουμε τα βάζα. Μετά από 2-3 μέρες στην άλμη είναι έτοιμες για φάγωμα.
Εμάς δεν μας αρέσουν πολύ αλμυρές, γι αυτό κλέβω λίγο στο αλάτι. Επίσης άμα δω ότι παραλμυρίζουν, τις βγάζω από την άλμη και τις συντηρώ μέσα σε λάδι - αλλά συνήθως δεν προλαβαίνουν να μείνουν τόσο πολύ.

Όταν μαυρίσουν θα κάνουμε κι άλλες με άλλη συνταγή...



Μαζέψαμε λοιπόν και φέτος με την Δήμητρα ελίτσες από τον κήπο μας. Στρώσαμε ένα παλιό σεντόνι για λιόπανο, και συμφωνήσαμε να ανέβω εγώ στο δέντρο να ρίχνω τις ελιές, και εκείνη να τις μαζεύει και να τις ρίχνει στον κουβά. Μετά από 10 λεπτά μαζέματος με το ρομαντικό της καλαθάκι στο χέρι βαρέθηκε και ήθελε να κόβει κι αυτή ελιές από το δέντρο. Πώς όμως να φτάσει; Φέρνει λοιπόν ο μπαμπάς το φορτηγάκι κάτω από την ελιά, κι ανεβάζει την πριγκίπισσα στην καρότσα - κατά Δήμητρα κασόνα. Από αυτό το ύψος, έφτανε μια χαρά τα χαμηλά κλαδιά του δέντρου, κι άρχισε να μαζεύει τσιμπητές με τα χεράκια της.  Κατέβηκα κι εγώ από το δέντρο και άρχισα το τσάκισμα επί τόπου.
- Μαμά, ξέρεις σε τί χρησιμεύει το αίμα μας; Πετάει ξαφνικά η Δήμητρα από την καρότσα.
- Σε τί καμάρι μου;
- Άμα - λέμε τώρα άμα! - χτυπήσουμε, ξεραίνεται και βουλώνει το χτύπημα...
- ... ναι... πράγματι...
- Για να μην ξεφουσκώσουμε.
Μού έφυγαν οι ελιές από τα χέρια, ντάπ μια με το σφυρί κατευθείαν στο μαρμαράκι, ευτυχώς δεν υπήρχε δάχτυλο από κάτω!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι: τα cookies α λα ελληνικά

American cookies, chocolate chip cookies, ότι μπορείτε να φανταστείτε σε cookie το έχω δοκιμάσει για τη Δήμητρα. Με κάθε νέα συνταγή που δοκιμάζω ενθουσιάζομαι! Άλλη έχει μαύρη ζάχαρη - από τα αγαπημένα μου συστατικά. Άλλη φυστικοβούτυρο, άλλη σταφίδες, άλλη καρύδι ή φουντούκι, άλλη βούτυρο γάλακτος... Και κάθε φορά η Δήμητρα με προσγειώνει απότομα! Δεν της αρέσουν - δεν τα τρώει - τέλος! Και -όπως πάντα- κατά τύχη, έρχεται η μεγάλη ανακάλυψη και η ανατροπή όλων των δεδομένων. Με ότι υλικά υπήρχαν πρόχειρα στο σπίτι, μαστόρεψα μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι μπισκοτάκια, που έγιναν ανάρπαστα! Τα έψηνα την ώρα που η Δήμητρα ήταν στο μπάνιο, και με το που βγήκε βρεγμένη και τυλιγμένη με την πετσέτα, δοκίμασε το πρώτο, ζεστό ακόμα από το ταψί. Αυτό ήταν! Έρωτας με την πρώτη ματιά! Όπως είναι φυσικό η συνταγή καταγράφηκε όσο είχα φρέσκες τις αναλογίες, και θα εκτελείται σε μόνιμη βάση για πρωινό, κολατσιό κ.τ.λ. Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι. Υλικά: 3 κούπες γεμάτες ως επάνω αλεύρι για όλε