Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σταφύλι γλυκό κουταλιού

Υλικά:
2 kgr σταφύλι σταφίδα, μαύρη ή άσπρη
1,5 kgr ζάχαρη
το χυμό ενός λεμονιού
προαιρετικά: 1-2 φυλλαράκια αρμπαρόριζα

Βάζουμε τα υλικά σε κατσαρόλα
χωρίς καθόλου νερό. Μόλις αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τα σταφύλια βγάζουν πολύ χυμό, στον οποίο λειώνει η ζάχαρη κι αρχίζει να γίνεται σιρόπι.
Σχηματίζονται όμως αφροί, τους οποίους αφαιρούμε με κουτάλι, για να μείνει το σιρόπι καθαρό και διαυγές. Αφού σταματήσουν να σχηματίζονται αφροί, αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 περίπου λεπτά, με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε όλη νύχτα σκεπασμένο με πετσέτα - όχι καπάκι, γιατί οι υδρατμοί που θα σχηματιστούν θα πέσουν μέσα στο γλυκό. Μένοντας το σταφύλι τραβάει σιρόπι και γίνονται οι ρόγες πιο γεμάτες, από ότι αν το βράζαμε μια κι έξω την ίδια μέρα.
Την άλλη μέρα, ξαναβράζουμε για περίπου 20 λεπτά ακόμα σε σιγανή φωτιά. Δεν βιάζουμε το βράσιμο με δυνατή φωτιά, γιατί καίγεται η ζάχαρη και παίρνει άσχημο χρώμα και γεύση το γλυκό. Δοκιμάζουμε αν έδεσε το γλυκό, βγάζοντας λίγο σε ένα πιατάκι να κρυώσει, και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αν θέλουμε να το συντηρήσουμε για πολλούς μήνες, σφραγίζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Αλλιώς το φυλάμε στο ψυγείο.
Τα λευκά σταφύλια δίνουν ένα μελίχρωμο γλυκό, ενώ τα μαύρα (που έκανα φέτος) βαθύ βυσσινί, τέλειο για να συνοδεύει παγωτό ή γιαούρτι, ή να γαρνίρει με μια κουταλιά του ατομικά cheese cakes μόλις πριν τα σερβίρουμε.

Update 25/9/2011:
Ατάκα Δήμητρας: Μαμά, θέλω και γώ γλυκά κεράσια (γλυκό σταφύλι) στο γιαούρτι μου!

Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Εφτιαξα μαυρη σταφιδα γλυκο απο το χωριο μου το αιγιο.. Εγινε καταπληκτικη, οι ανθρωποι που την παραγουν δεν ξερουν πως γινεται και γλυκο η σταφιδα τους, την δοκιμασαν απο μενα και ενθουσιαστικαν.. Σας ευχαριστω για την συνταγη.
Ο χρήστης Arhontia είπε…
Roula nikaia χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι: τα cookies α λα ελληνικά

American cookies, chocolate chip cookies, ότι μπορείτε να φανταστείτε σε cookie το έχω δοκιμάσει για τη Δήμητρα. Με κάθε νέα συνταγή που δοκιμάζω ενθουσιάζομαι! Άλλη έχει μαύρη ζάχαρη - από τα αγαπημένα μου συστατικά. Άλλη φυστικοβούτυρο, άλλη σταφίδες, άλλη καρύδι ή φουντούκι, άλλη βούτυρο γάλακτος... Και κάθε φορά η Δήμητρα με προσγειώνει απότομα! Δεν της αρέσουν - δεν τα τρώει - τέλος! Και -όπως πάντα- κατά τύχη, έρχεται η μεγάλη ανακάλυψη και η ανατροπή όλων των δεδομένων. Με ότι υλικά υπήρχαν πρόχειρα στο σπίτι, μαστόρεψα μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι μπισκοτάκια, που έγιναν ανάρπαστα! Τα έψηνα την ώρα που η Δήμητρα ήταν στο μπάνιο, και με το που βγήκε βρεγμένη και τυλιγμένη με την πετσέτα, δοκίμασε το πρώτο, ζεστό ακόμα από το ταψί. Αυτό ήταν! Έρωτας με την πρώτη ματιά! Όπως είναι φυσικό η συνταγή καταγράφηκε όσο είχα φρέσκες τις αναλογίες, και θα εκτελείται σε μόνιμη βάση για πρωινό, κολατσιό κ.τ.λ. Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι. Υλικά: 3 κούπες γεμάτες ως επάνω αλεύρι για όλε