Υλικά:
2 kgr σταφύλι σταφίδα, μαύρη ή άσπρη
1,5 kgr ζάχαρη
το χυμό ενός λεμονιού
προαιρετικά: 1-2 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
Βάζουμε τα υλικά σε κατσαρόλα
χωρίς καθόλου νερό. Μόλις αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τα σταφύλια βγάζουν πολύ χυμό, στον οποίο λειώνει η ζάχαρη κι αρχίζει να γίνεται σιρόπι.
Σχηματίζονται όμως αφροί, τους οποίους αφαιρούμε με κουτάλι, για να μείνει το σιρόπι καθαρό και διαυγές. Αφού σταματήσουν να σχηματίζονται αφροί, αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 περίπου λεπτά, με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε όλη νύχτα σκεπασμένο με πετσέτα - όχι καπάκι, γιατί οι υδρατμοί που θα σχηματιστούν θα πέσουν μέσα στο γλυκό. Μένοντας το σταφύλι τραβάει σιρόπι και γίνονται οι ρόγες πιο γεμάτες, από ότι αν το βράζαμε μια κι έξω την ίδια μέρα.
Την άλλη μέρα, ξαναβράζουμε για περίπου 20 λεπτά ακόμα σε σιγανή φωτιά. Δεν βιάζουμε το βράσιμο με δυνατή φωτιά, γιατί καίγεται η ζάχαρη και παίρνει άσχημο χρώμα και γεύση το γλυκό. Δοκιμάζουμε αν έδεσε το γλυκό, βγάζοντας λίγο σε ένα πιατάκι να κρυώσει, και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αν θέλουμε να το συντηρήσουμε για πολλούς μήνες, σφραγίζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Αλλιώς το φυλάμε στο ψυγείο.
Τα λευκά σταφύλια δίνουν ένα μελίχρωμο γλυκό, ενώ τα μαύρα (που έκανα φέτος) βαθύ βυσσινί, τέλειο για να συνοδεύει παγωτό ή γιαούρτι, ή να γαρνίρει με μια κουταλιά του ατομικά cheese cakes μόλις πριν τα σερβίρουμε.
Update 25/9/2011:
Ατάκα Δήμητρας: Μαμά, θέλω και γώ γλυκά κεράσια (γλυκό σταφύλι) στο γιαούρτι μου!
2 kgr σταφύλι σταφίδα, μαύρη ή άσπρη
1,5 kgr ζάχαρη
το χυμό ενός λεμονιού
προαιρετικά: 1-2 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
Βάζουμε τα υλικά σε κατσαρόλα
χωρίς καθόλου νερό. Μόλις αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τα σταφύλια βγάζουν πολύ χυμό, στον οποίο λειώνει η ζάχαρη κι αρχίζει να γίνεται σιρόπι.
Σχηματίζονται όμως αφροί, τους οποίους αφαιρούμε με κουτάλι, για να μείνει το σιρόπι καθαρό και διαυγές. Αφού σταματήσουν να σχηματίζονται αφροί, αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 περίπου λεπτά, με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε όλη νύχτα σκεπασμένο με πετσέτα - όχι καπάκι, γιατί οι υδρατμοί που θα σχηματιστούν θα πέσουν μέσα στο γλυκό. Μένοντας το σταφύλι τραβάει σιρόπι και γίνονται οι ρόγες πιο γεμάτες, από ότι αν το βράζαμε μια κι έξω την ίδια μέρα.
Την άλλη μέρα, ξαναβράζουμε για περίπου 20 λεπτά ακόμα σε σιγανή φωτιά. Δεν βιάζουμε το βράσιμο με δυνατή φωτιά, γιατί καίγεται η ζάχαρη και παίρνει άσχημο χρώμα και γεύση το γλυκό. Δοκιμάζουμε αν έδεσε το γλυκό, βγάζοντας λίγο σε ένα πιατάκι να κρυώσει, και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αν θέλουμε να το συντηρήσουμε για πολλούς μήνες, σφραγίζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Αλλιώς το φυλάμε στο ψυγείο.
Τα λευκά σταφύλια δίνουν ένα μελίχρωμο γλυκό, ενώ τα μαύρα (που έκανα φέτος) βαθύ βυσσινί, τέλειο για να συνοδεύει παγωτό ή γιαούρτι, ή να γαρνίρει με μια κουταλιά του ατομικά cheese cakes μόλις πριν τα σερβίρουμε.
Update 25/9/2011:
Ατάκα Δήμητρας: Μαμά, θέλω και γώ γλυκά κεράσια (γλυκό σταφύλι) στο γιαούρτι μου!
Σχόλια