Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαρμελάδα σύκο με ρούμι

Είναι τώρα η εποχή τους και οι συκιές είναι φορτωμένες. Παραγωγικό δέντρο... ποτέ δεν καταναλώνεται όλη η σοδειά, το μεγαλύτερο μέρος καταλήγει στο έδαφος. Όσα και να φάμε, όσα και να μοιράσουμε, όσα και αν χρησιμοποιήσουμε για μαρμελάδες και γλυκά, πάλι περισσεύουν.
Παρακάτω μια παραλλαγή της κλασσικής μαρμελάδας σύκου, που μας αρέσει πολύ, και την φτιάχνουμε τώρα που υπάρχουν τα σύκα σε αφθονία, και σφραγίζοντάς την σε αποστειρωμένα βάζα έχουμε όλο το χειμώνα για το ψωμί αλλά και για πάστα φλώρα.


Υλικά:
1 κιλό σύκα καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα 1/2 κιλό ζάχαρη καστανή
1 ποτηράκι κρασιού μαύρο ρούμι (ή κονιάκ)


χυμό μισού λεμονιού (διατηρεί το χρώμα ανοιχτό)



Βάζουμε τα σύκα με τη ζάχαρη στη φωτιά, και μόλις αρχίσει να τσιτσιρίζει χαμηλώνουμε το μάτι και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει (περίπου μισή ώρα). Προσοχή, χαμηλή φωτιά γιατί πιάνει έυκολα. Βάζουμε λίγη σε ένα πιατάκι να κρυώσει για να δούμε αν έχει δέσει αρκετά. Δεν πρέπει να παραβράσει γιατί καραμελώνει η ζάχαρη και αλλάζει η γεύση και το χρώμα της μαρμελάδας.
Ρίχνουμε το ρούμι αφήνουμε να βράσει άλλα 5 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Για να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, π.χ. όλο το χειμώνα, σφραγίζεται σε αποστειρωμένα βάζα. Αλλιώς, για άμεση κατανάλλωση, απλά στο ψυγείο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι: τα cookies α λα ελληνικά

American cookies, chocolate chip cookies, ότι μπορείτε να φανταστείτε σε cookie το έχω δοκιμάσει για τη Δήμητρα. Με κάθε νέα συνταγή που δοκιμάζω ενθουσιάζομαι! Άλλη έχει μαύρη ζάχαρη - από τα αγαπημένα μου συστατικά. Άλλη φυστικοβούτυρο, άλλη σταφίδες, άλλη καρύδι ή φουντούκι, άλλη βούτυρο γάλακτος... Και κάθε φορά η Δήμητρα με προσγειώνει απότομα! Δεν της αρέσουν - δεν τα τρώει - τέλος! Και -όπως πάντα- κατά τύχη, έρχεται η μεγάλη ανακάλυψη και η ανατροπή όλων των δεδομένων. Με ότι υλικά υπήρχαν πρόχειρα στο σπίτι, μαστόρεψα μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι μπισκοτάκια, που έγιναν ανάρπαστα! Τα έψηνα την ώρα που η Δήμητρα ήταν στο μπάνιο, και με το που βγήκε βρεγμένη και τυλιγμένη με την πετσέτα, δοκίμασε το πρώτο, ζεστό ακόμα από το ταψί. Αυτό ήταν! Έρωτας με την πρώτη ματιά! Όπως είναι φυσικό η συνταγή καταγράφηκε όσο είχα φρέσκες τις αναλογίες, και θα εκτελείται σε μόνιμη βάση για πρωινό, κολατσιό κ.τ.λ. Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι. Υλικά: 3 κούπες γεμάτες ως επάνω αλεύρι για όλε