Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διάφανο λικέρ φράουλας


Η φράουλα, αντίθετα με τα άλλα φρούτα δεν μπορεί να παραμείνει μέσα στο αλκοόλ γιατί αλλοιώνεται, λειώνει και το ποτό βγαίνει θολό. Μ'αυτήν τη συνταγή γίνεται ένα διαυγές ποτό με έντονο φραουλί χρώμα.

Χρειαζόμαστε φράουλες και ζάχαρη σε ίσες ποσότητες (ας πούμε 500γρ φράουλες και 500γρ ζάχαρη), καθώς και ποτό της προτίμησής μας.
Εγώ βάζω κονιάκ ή μαύρο ρούμι, ή αν θέλω σκέτο άρωμα φράουλας και έντονο το κόκκινο χρώμα βάζω καθαρό οινόπνευμα.
Η ποσότητα του ποτού θα καθοριστεί από το πόσο σιρόπι θα δώσουν οι φράουλες.
(Στη ζάχαρη μπορούμε να κλέψουμε λίγο για να μήν γίνει υπερβολικά γλυκό, αλλά προτιμώ να αυξάνω το αλκοόλ στο τέλος αν μου φανεί πολύ γλυκό, παρά να μειώνω τη ζάχαρη)

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φράουλες, τις κόβουμε κομματάκια, και τις βάζουμε σε μπώλ με καπάκι ή σε βάζο, μαζί με τη ζάχαρη. Αφήνουμε στο ψυγείο 2-3 μέρες. Ο ακριβής χρόνος παραμονής εξαρτάται από το πόσο ώριμες ή σκληρές είναι οι φράουλες. Σ'αυτό το διάστημα, ανακινούμε ελαφρά μερικές φορές για να λειώσει η ζάχαρη. Οι φράουλες μ'αυτόν τον τρόπο βγάζουν πολλά υγρά που μαζί με τη ζάχαρη γίνονται σαν σιρόπι. Ακόμα κι αν η ζάχαρη δε λειώσει εντελώς, θα διαλυθεί μετά με την προσθήκη του αλκοόλ. Νερό δεν προσθέτουμε καθόλου.

Κατά την 2η ή 3η μέρα θα δείτε οτι οι φράουλες δεν έχουν πια τίποτα να δώσουν και πλέουν στο σιρόπι τους. Τότε σουρώνουμε το σιρόπι, βάζοντας μάλιστα και ένα κομμάτι τουλπάνι διπλωμένο στα τέσσερα στο σουρωτήρι. Μην στύβετε τις φράουλες να βγάλουν κι άλλο ζουμί γιατί θα αρχίσει να βγαίνει θολό.
Μετράμε πόσο σιρόπι πήραμε, και αναμειγνύουμε με ίση ποσότητα ποτού ή καθαρού οινοπνεύματος. Για παράδειγμα 1 lt σιρόπι, θα χρειαστεί 1 lt αλκοόλ.

Βάζουμε σε μπουκάλια και αφήνουμε στον ήλιο το γνωστό 40ήμερο.

Καλή επιτυχία!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι: τα cookies α λα ελληνικά

American cookies, chocolate chip cookies, ότι μπορείτε να φανταστείτε σε cookie το έχω δοκιμάσει για τη Δήμητρα. Με κάθε νέα συνταγή που δοκιμάζω ενθουσιάζομαι! Άλλη έχει μαύρη ζάχαρη - από τα αγαπημένα μου συστατικά. Άλλη φυστικοβούτυρο, άλλη σταφίδες, άλλη καρύδι ή φουντούκι, άλλη βούτυρο γάλακτος... Και κάθε φορά η Δήμητρα με προσγειώνει απότομα! Δεν της αρέσουν - δεν τα τρώει - τέλος! Και -όπως πάντα- κατά τύχη, έρχεται η μεγάλη ανακάλυψη και η ανατροπή όλων των δεδομένων. Με ότι υλικά υπήρχαν πρόχειρα στο σπίτι, μαστόρεψα μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι μπισκοτάκια, που έγιναν ανάρπαστα! Τα έψηνα την ώρα που η Δήμητρα ήταν στο μπάνιο, και με το που βγήκε βρεγμένη και τυλιγμένη με την πετσέτα, δοκίμασε το πρώτο, ζεστό ακόμα από το ταψί. Αυτό ήταν! Έρωτας με την πρώτη ματιά! Όπως είναι φυσικό η συνταγή καταγράφηκε όσο είχα φρέσκες τις αναλογίες, και θα εκτελείται σε μόνιμη βάση για πρωινό, κολατσιό κ.τ.λ. Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι. Υλικά: 3 κούπες γεμάτες ως επάνω αλεύρι για όλε