Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μηλόπιτα αναποδογυριστή

Μήλων καραμελέ συνέχεια.

Ετοιμάζουμε μια ζύμη με τα παρακάτω υλικά:

1/2 πακέτο βούτυρο
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κρόκο αυγού
1 1/2 κούπα αλεύρι (μπορεί και 2)
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1/2 σφηνάκι κονιάκ



Τα ζυμώνουμε καλά καλά, κάνουμε μια όμορφη μπαλίτσα, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να περιμένει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170-180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, η σχάρα στην κάτω θέση του φούρνου.
Ετοιμάζουμε τα μήλα όπως γράφουμε στη συνταγή μήλα καραμελέ (βλ.δύο αναρτήσεις πιο πίσω), σε ένα τηγάνι που να μπορεί να μπει και στον φούρνο.
Μόλις είναι έτοιμα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε λαδόκολλα, σε ένα χοντρό φύλλο, τόσο μεγάλο όσο χρειάζεται για να σκεπάσει τα μήλα. Σκεπάζουμε τα μήλα μέσα στο τηγάνι και ψήνουμε περίπου 30' λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο, περιμένουμε 5-10 λεπτά για να μην πιτσιλιστούμε με καυτή καραμέλα, και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αν μείνει κανένα κομματάκι μήλο κολλημένο στο τηγάνι, το ξεκολλάμε και το τοποθετούμε στη θέση του.
Δεν αφήνουμε την μηλόπιτα να κρυώσει μέσα στο τηγάνι, γιατί θα πήξει η καραμέλα και δεν θα ξεκολλάει.
Σερβίρεται χλιαρή ή κρύα, με παγωτό ή κρέμα γάλακτος χτυπημένη να γίνει σαν γιαούρτι.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και με ένα φύλλο έτοιμη σφολιάτα - αλλά η σφολιάτα δεν μου αρέσει κρύα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύκο πράσινο γλυκό κουταλιού

Το πράσινο συκαλάκι, γίνεται τώρα την άνοιξη. Το μαζεύουμε τον Απρίλιο από τις αρσενικές συκιές, τον ορνό. Βρίσκονται διάσπαρτες στα χωράφια, και είναι απαραίτητες για να γονιμοποιηθούν οι θηλυκές συκιές που θα μας δώσουν τα σύκα τον Αύγουστο. Αν λοιπόν αυτήν την εποχή, εντοπίσετε στην εξοχή καμιά συκιά γεμάτη πράσινα σφιχτά συκαλάκια, είναι  τα κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού. Προτιμώ να τα μαζεύω μεσαίου μεγέθους προς μικρά, σε μέγεθος το πολύ μέχρι ένα καρύδι, αλλά μπορείτε και μεγαλύτερα - αρκεί να μην είναι τεράστια κι έχουν σχηματίσει στο εσωτερικό τους σπόρια. Φοράω γάντια για να τα μαζέψω, γιατί δεν αντέχω το γάλα της συκιάς στο δέρμα μου. Υλικά: 60 σύκα μέτρια 6 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλυτζ. γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει, αλλιώς βάζουμε χυμό από μισό λεμόνι) γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβύθι μόνο (από καταστήματα γεωπονικών) αρμπαρόριζα ή βανίλια ή κακουλέ προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση: Την έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο, μόνο χ

Κάπαρη στο ξύδι

Η κάπαρη μαζεύεται κατά τον Μάιο. Μαζεύουμε μπουμπούκια κάπαρης και τα βάζουμε σε νερό. Ξαπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό κάθε μέρα για 10 περίππου μέρες. Στραγγίζουμε και βάζουμε την κάπαρη σε βαζάκι. Προσθέτουμε λίγο αλατάκι και μια πρέζα ζάχαρη, και απογεμίζουμε το βαζάκι με λευκό ξύδι. Σε λίγες μέρες αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε. Τουρσί γίνονται και τα βλαστάρια της κάπαρης, οι τρυφερές κορφούλες που δεν έχουν αγκαθάκια. Δεν θέλουν ξεπίκρισμα αλλά ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, και μετά στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας και στο βαζάκι όπως τα μπουμπούκια.

Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι: τα cookies α λα ελληνικά

American cookies, chocolate chip cookies, ότι μπορείτε να φανταστείτε σε cookie το έχω δοκιμάσει για τη Δήμητρα. Με κάθε νέα συνταγή που δοκιμάζω ενθουσιάζομαι! Άλλη έχει μαύρη ζάχαρη - από τα αγαπημένα μου συστατικά. Άλλη φυστικοβούτυρο, άλλη σταφίδες, άλλη καρύδι ή φουντούκι, άλλη βούτυρο γάλακτος... Και κάθε φορά η Δήμητρα με προσγειώνει απότομα! Δεν της αρέσουν - δεν τα τρώει - τέλος! Και -όπως πάντα- κατά τύχη, έρχεται η μεγάλη ανακάλυψη και η ανατροπή όλων των δεδομένων. Με ότι υλικά υπήρχαν πρόχειρα στο σπίτι, μαστόρεψα μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι μπισκοτάκια, που έγιναν ανάρπαστα! Τα έψηνα την ώρα που η Δήμητρα ήταν στο μπάνιο, και με το που βγήκε βρεγμένη και τυλιγμένη με την πετσέτα, δοκίμασε το πρώτο, ζεστό ακόμα από το ταψί. Αυτό ήταν! Έρωτας με την πρώτη ματιά! Όπως είναι φυσικό η συνταγή καταγράφηκε όσο είχα φρέσκες τις αναλογίες, και θα εκτελείται σε μόνιμη βάση για πρωινό, κολατσιό κ.τ.λ. Μπισκότα λαδιού με πορτοκάλι. Υλικά: 3 κούπες γεμάτες ως επάνω αλεύρι για όλε