15 – 20 φιρίκια
2 κούπες ζάχαρη (κλέβω εδώ, βάζω 1+1/2)
3 κούπες νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1-2 φέτες λεμόνι
2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
1 πρέζα στίγματα ή σκόνη κρόκου κοζάνης (προαιρετικά, δίνει το χρώμα)
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και ξεκουκουτσιάζουμε με το ειδικό εργαλείο τα μηλαράκια. Αν δεν το έχουμε στην κατοχή μας, τα κόβουμε σε μισά και τα ξεκουκουτσιάζουμε με το μαχαίρι. Τα αλείφουμε με χυμό λεμονιού για να μείνουν ανοιχτόχρωμα.
Στο μεταξύ έχουμε βάλει σε μεσαία κατσαρόλα το νερό με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός του κρόκου να πάρουν βράση. Μετά από 5-7 λεπτά βρασμού, ρίχνουμε τα μήλα, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, και αφήνουμε να βράσουν 10-15 λεπτά. Προς το τέλος ρίχνουμε και τον κρόκο Κοζάνης. Θέλουμε να μαλακώσουν αλλά να μείνουν ζωντανά, να κρατάνε λίγο, μη γίνουν κομπόστα.
Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει μέχρι να δέσει – περίπου 7 λεπτά ακόμη. Ξαναρίχνουμε μέσα τα μήλα, κουνάμε την κατσαρόλα να σκεπαστούν από το σιρόπι, και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε σκέτο, με γιαούρτι ή παγωτό.
Συντηρείται στο ψυγείο για σύντομο χρονικό διάστημα.
Εναλλακτικά, μπορεί να αρωματιστεί με βανίλια αντί αρμπαρόριζα στο βράσιμο, και με ρούμι ή ουίσκι και μέλι στο τέλος του βρασμού.
Σχόλια